Öğrenci Kariyeri Banner

Masalı Kadar Güzel Olmayan Sendrom: Rapunzel Sendromu

Masalı Kadar Güzel Olmayan Sendrom: Rapunzel Sendromu

Besin olmayan maddelerin yutulması sonucu mide ve ince bağırsaklarda oluşan kitleler bezoar olarak isimlendirilir. Trikobezoarlar, saç çekme (trikotillomani) ve saç yeme (trikofaji) alışkanlığı sonucu midede oluşan saç yumaklarıdır.

Rapunzel Sendromu, midedeki trikobezoarın bağırsaklara kadar uzanması ile karında kitle ve gastrointestinal belirtilerin eşlik ettiği bir durum olarak adlandırılır. Rapunzel sendromu adını Grimm kardeşlerin masalındaki 12 yaşındaki uzun saçlı Rapunzel adlı kız kahramanından almaktadır.

rapunzel sendromu

Rapunzel sendromu, sıklıkla kız çocuklarında görülür. Kitleler genellikle kişinin kendi saçlarından oluşmaktadır. Hastaların pek çoğunda saç yolma ile birlikte saçı özel bir hareketle veya simetrik koparma, belli özellikleri olanı seçme, kopardıktan sonra saçı/kılı ağza götürme gibi törensel bazı davranışlar bulunur. Hastalarda görülen bulgular bulantı, kusma, karın ağrısı, ağız kokusu ile birlikte kısmi kellik, epigastrik kitlede görülebilir.

rapunzel sendromu

Dürtüsel saç yolma anlamına gelen trikotillomani ve trikofajinin altında yatan neden tam olarak bilinmemekle birlikte, yatkınlık yaratan psikopatolojik faktörler arasında, stres, huzursuz aile ortamı, anne ve/veya baba kaybı, okul değişikliği gibi emosyonel faktörler sayılabilir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Öneri İçerikler


Öğrenci  Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.