Öğrenci Kariyeri Banner

Kişilerin Sahte Kişilerle Değiştirildiğine İnanmak: Capgras Sendromu

Kişilerin Sahte Kişilerle Değiştirildiğine İnanmak: Capgras Sendromu

Dünyadaki birçok insan psikolojik hastalıklar ile karşılaşmaktadır. Bu hastalıklardan bazıları gündelik yaşamın sonucu olarak insanı etkiler ve ilaç veya terapi yolu ile çözülebilir. Fakat bazı ruhsal hastalıklar insanların yaşamını daha fazla etkiler ve atlatılması daha zordur.

 

Capgras Sendromu Nedir?

capgras sendromu

Capgras Sendromunu ilk olarak 1923 yılında Fransız psikiyatrist Jean Marie Joseph Capgras tanımlamıştır. Bu sendroma yakalanan hastalar, çevrelerindeki insanların sahte olduğuna, başka kişilerin onların yerine geçtiğine inanırlar. Capgras diğer bir adıyla sahtekarlık sendromu olarak bilinen bu sendrom, insanların gerçeklik algısını etkileyen bir sendromdur. Hastalar sadece insanların değil nesnelerin de sahtekâr olduğunu düşünebilirler. Şizofreninin belirtilerinden de sayılan bu sendromun kesin bir tedavisi yoktur. Tedavi çalışmaları halen devam etmektedir. Hastalığın durumuna göre ilaç tedavisi ile hastalığın belirtileri azaltılabilir.

 

Sendromun Beyin ile İlişkisi

beyin

Nörolog Vilayanur S. Ramachandran ortaya bir iddia atmış ve sendromun sebebinin beynimizde kişilerin yüzlerini tanımamıza yarayan temperal lob ile bu yüzlere tepki vermemizi sağlayan limbik sistemin arasındaki bağlantının hasar görmesi veya düzgün işleyememesi olarak tanımlamıştır. Bu durum sonucunda insanlar yüzü tanır fakat tanıdığı kişiye ait olmadığı duygusuna kapılır.

 

Dostoyevski’nin Öteki Adlı Kitabında Sendroma Ait İzler

öteki

Öteki, Dostoyevski’nin İnsancıklar adlı kitabıyla ünlendikten sonra yazdığı kitabıdır. Yazıldığı dönemde İnsancıklar kadar tutulmasa da bu sendroma benzer birtakım izleri bünyesinde barındırır. Baş karakter Bay Golyadkin’in sahtekarlığı atfettiği kişiye dair izlenimleri ve kendisiyle benzerliği Capgras Sendromunun belirtileri olarak sayılabilir. 2014 yılında sinemaya The Double ismiyle uyarlanmış eser, Capgras Sendromunu anlatan filmlerden en önemlilerindendir.

 

Capgras Sendromu, önemli bir sendrom olup herhangi bir semptom belirtisinde doktora başvurmak önem arz etmektedir.

 

Kaynak

Bu içeriklerimizi de beğenebilirsiniz:

Zorluklardan Kaçınma Sanrısı: Imposter Sendromu

Doktor Derdime Bul Bir Çare: Munchausen Sendromu

Kendini Yetersiz Hissetme Sorunu: Boreout Sendromu

 

 


Aleyna  Ayyıldız

Yazılım&Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.