Öğrenci Kariyeri Banner

M.Ö 209'dan Günümüze: Harbiye Askeri Müzesi

M.Ö 209'dan Günümüze: Harbiye Askeri Müzesi

İstanbul, sınırları içerisinde bulunan müzeler ve tarihi alanlar ile hem ülkemizde hem de dünyada önemli bir yere sahip. Bu içeriğimizdeki müzemiz ise İstanbul’da bulunan, Türk tarihi ve ordusu ile ilgili en önemli eserleri içeren müzelerden birisi: Harbiye Askeri Müzesi.

harbiyeaskerimuze

Günümüzde Ankara’da eğitimine devam eden Kara Harp Okulu, İstanbul’da Mekteb-i Harbiye ismi ile açılmıştı. İsmini buradan alan “Harbiye” semti, Harbiye Askeri Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Gezmeniz neredeyse bütün bir gününüzü alacak Harbiye Askeri Müzesi:

50.000m²’den fazla alana yayılan Harbiye Müzesi, içerisinde binlerce eser barındırmakta. Girişinde sizi dünyanın en eski askeri bandosu olan Mehteran Birliği karşılıyor. Eserlerin sergilendiği iki katın alt katı M.Ö 209 yılında Hun Devleti Hükümdarı Mete Han tarafından düzenlenen onlu ordu sistemi ile ilgili eserlerin bulunduğu Türk Ordusu Kuruluş salonundan başlıyor ve Osmanlı Devleti Kuruluş Dönemi salonu; Osmanlı Devleti Yükseliş Dönemi salonu; Büyük Türk Devletleri salonu; Fatih ve Yavuz salonu; İstanbul’un Fethi salonu, Harbiyeli Atatürk sınıfı gibi salonlar olmak üzere toplamda 21 salon içermekte.

harbiyesokollu

Müzenin üst katında ise Meşrutiyet Dönemi salonu, Birinci Dünya Savaşı salonu, Çanakkale Savaşları salonu, Kurtuluş Savaşı salonu, Kore – Kıbrıs salonu gibi salonların yanı sıra Atatürk salonu da bulunuyor.  

Türk tarihi ve Türk ordusunun geçmişi ile ilgili çok önemli eserler ve kaynaklar barındıran Harbiye Müzesi, her yıl binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor. Çanakkale Savaşı'nda şehit olan 57. Alay Komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey'in üniforması, Mihal Gazi'nin 700 yıllık kılıcı, Sokkolu Mehmet Paşa'nın kullandığı savaş başlığı, Sultan IV.Murat'a ait kılıç gibi eserlerin yanı sıra, İstanbul'un Fethi gibi canlandırmalar da müzenin binlerce parçadan oluşan eser koleksiyonunun içinde.

harbiyeaskerimuzesihuseyinavni

Ayrıca Harbiye Askeri Müzesi sanal ortamda da gezilebiliyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1283 apolet numarası ile okumuş olduğu sınıfı da Harbiye Askeri Müzesi'nde ziyaret ederek Harbiyeli Mustafa Kemal ile aynı sıraya oturmanız da mümkün!

harbiyeaskerimuzesimustafakemal

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir :

13 Mart Özel: En Büyük Harbiyeli

Karada Dolaşmaktan Sıkılmadınız MI?: Müzelere Su Altından Bakış

Atatürk'ün Kurduğu Cumhuriyetin İlk Müzeleri

Bugün Oturduğumuz Yerden Müze Geziyoruz! Sanatseverler İçin 5 Sanal Tur Önerisi

 

 


Egehan Uğraş

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğrencisi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.