Öğrenci Kariyeri Banner

Karada Dolaşmaktan Sıkılmadınız MI?: Müzelere Su Altından Bakış

Karada Dolaşmaktan Sıkılmadınız MI?: Müzelere Su Altından Bakış

Herkesin bildiği müze portresi nedir? Ciddi binaların içerisinde sanat eserlerinin, tarihi eserlerin veyahut binaların sergilendiği yerler. Lakin bu algı şimdi okuyacağınız yazı sonrasında oldukça değişecektir. Çünkü kalıpların dışında oldukça sıvı bir ortamda büyüleyici müzelere rastlayacaksınız. Dar kalıplarımızı yıktığımız bir konu daha ! :)

1.Cancun Su Altı Müzesi (MUSA)

Cancun, MEKSİKA

sualtı müzesi

Meksika'da bulunan bu göz alıcı su altı müzesi, İngiliz sanatçı Jason deCaires Taylor tarafından oluşturulmuş. İlk modern (contemporary) su altı müzesi unvanını da taşıyan Cancun Su Altı Müzesi, insanları tehlike altında olan resiflerden uzaklaştırmak için planlanmış ve her yıl 750.000 insan tarafından ziyaret ediliyor.Manchones ve Punta Nizuc olarak 2 bölümden oluşan su altı müzesinin Manchones bölümünde 473 heykel sergilenirken sadece tüplü dalış yapılması uygun görülüyor, Punta Nizuc bölümünde ise 33 eser sergilenirken şnorkel ile dalış yapılmasına izin veriliyor.Cancun Su Altı Müzesi, ziyaretçilerine 9 farklı dalış planı sunuyor. Bu 9 plandan ikisi ise dalış sertifikası olmayan ziyaretçilere yönelik. Böylece size eşlik eden 2 profesyonel dalışçı ile birlikte bu su altı müzesinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Su altı müzesinde eserleri bulunan ve hala projeler üzerinde çalışan isimler ise Jason deCaires Taylor, Karen Salinas Martinez, Roberto Diaz Abraham, Rodrigo Quinones Reyes, Salvador Quiroz Ennis, Elier Amado Gil. 

2.Museo Atlantico

Lanzarote,İSPANYA

Museo Atlantico Avrupa'nın ve Atlantik Okyanusu'nun ilk su altı müzesidir.

sualtımüzesi

Jason deCaires Taylor'ın katkılarıyla 2016 yılında eserlerin su altına yerleştirilmesinden sonra 2017 yılının Ocak ayında ziyaretçilere açılmış. Bu heykellerin önemli bir özelliği denizin içerisinde yer alan canlılara ev sahipliği yapıyor olması. Bu müzede hayvan dostlarımızın düşünülmesi oldukça güzel :)

3.Baia Su Altı Arkeolojik Parkı

Napoli, İTALYA

su altı müzesi

2002 yılından beri koruma altında olan bu arkeolojik park, eski Romalılar zamanında oldukça popüler bir lokasyonken volkanik aktiflik sonucunda sular altına gömülüyor. Dalış esnasında, zamanında oldukça önemli bir rol oynayan Romalıların meşhur ticaret limanı "Julius Portus"u da görmek mümkün. 

4.Side Su Altı Müzesi

Side,ANTALYA

Listemizin son su altı müzesi ülkemizden bir su altı müzesi! Türkiye' nin ilk su altı müzesi olan Side 31 Ekim 2015 tarihinde ziyaretçilerine açılmıştır. 

side antalyaSu altı müzesinde, Kurtuluş Savaşı'nı temsil etmesi amacıyla yapılan siperlerdeki asker heykellerinden, Mevlana'nın heykeline; 3.5 metre uzunluğundaki Poseidon heykelinden Suriye Savaşı'ndan kaçarken denizde hayatını kaybeden çocuklar anısına yapılan çiçek bahçesine kadar her biri birbirinden etkileyici 177 heykel sergileniyor. 

Cancun Su Altı Müzesi'nden sonra en çok heykel bulunduran 2. su altı müzesi ünvanını kazanan Side Su Altı Müzesi yılda yaklaşık 10 bin ziyaretçi ağırlıyor.

 

Kaynak


Büşra Canpolat

Kocaeli Üniversitesi - Hukuk Fakültesi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.