Öğrenci Kariyeri Banner

13 Mart Özel: En Büyük Harbiyeli

13 Mart Özel: En Büyük Harbiyeli

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi her sene ülke genelinde büyük bir coşku ile kutlanıyor. Bu iki günün arasında çok duymadığımız ama oldukça önemli bir gün daha var: 13 Mart yani Mustafa Kemal Atatürk’ün Kara Harp Okulu’na girişi.

mustafakemalportre00kho

Mustafa Kemal 1898 yılı Aralık ayının ortalarında Manastır Askerî İdadisi'ni, notları kendisiyle aynı olan Selanikli Ahmet Tevfik'le birlikte birinci olarak bitirdi.  1899 yılının Mart ayına kadar Selanik'te tatilini geçiren Mustafa Kemal, Harbiye Mektebi'nde askeri yükseköğrenimine devam etmek için Selanik'ten vapura biner ve İstanbul'a hareket etti. Bütün çocukluğu ve ilk gençlik yıllarının geçtiği Makedonya'dan bu sefer ile ayrıldı.

mustafakemalkho1

13 Mart 1899 tarihinde “1283” apolet numarası ile Kara Harp Okulu’na kaydolan Mustafa Kemal, 2 ay sonra arkadaşları arasından sivrilerek “sınıf çavuşu” oldu. Birinci sınıfı 610 arkadaşı içinde 9.olarak tamamlayan Mustafa Kemal 2.sınıfa geçer. 2.sınıfı ise 420 arkadaşı arasında 11. Olarak bitirdi, bu senenin birincisi Manastır Askeri Lisesi’nde birinciliği paylaştığı Ahmet Tevfik’ti. 1 ve 2.sınıfları başarı ile geçen Mustafa Kemal’in hedefi okulunu derece ile bitirmekti çünkü Harp Akademisi’ne okulun en iyileri alınıyordu. 3. sınıfta 459 kişi arasında 8. olarak dereceye giren Mustafa Kemal kurmaylığa hak kazandı.

mustafakemalkho2

Mustafa Kemal Atatürk’ün Kara Harp Okulu’na girişi her sene 13 Mart’ta Kara Harp Okulu’nda düzenlenen törenlerle anılır. Düzenlenen törende öğrenci yoklaması alınmakta her öğrenci kendi numarası geldiğinde ayağa kalkarak “burada” diye bağırmaktadır. Sıra O’nun numarasına yani 1283’e geldiğinde tüm öğrenciler ayağa kalkarak “içimizde” diye bağırmaktadırlar.


Egehan Uğraş

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğrencisi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.