Öğrenci Kariyeri Banner

LinkedIn'de Bağlantısı Az Olanın İyi İş Bulma Olasılığı Daha Yüksek!

LinkedIn'de Bağlantısı Az Olanın İyi İş Bulma Olasılığı Daha Yüksek!

Dünyanın en büyük profesyonel ağı LinkedIn kullanıcıları üzerinde yürütülen gizli bir teste göre, az bağlantıya sahip olanların daha iyi iş bulma ihtimalinin yüksek olduğu ortaya çıktı.

Bunun sebebi ise; iş ararken bağlantı sayısı az olan kullanıcıların bağlantı sayısı fazla olanlara göre daha fazla çaba harcayarak daha iyi iş fırsatlarına ulaşabilmesi olarak gösterildi.

Testler kapsamında LinkedIn, kullanıcılara yeni bağlantı önerisinde bulunduğu “Tanıyabileceğiniz Kişiler” sekmesinde yer verdiği kişileri bağlantısı çok ve az olanlar arasında rastgele değiştirdi. Testlerin ilk serisi 2015’te 4 milyon; 2019’daki ikinci serideyse 16 milyon kullanıcı üzerinde denendi.

Etik Olup Olmadığı Tartışılıyor!

LinkedIn, MIT, Stanford ve Harvard Business School’daki araştırmacılar daha sonra Science dergisinde bu ay yayınlanan bir çalışmada testlerden elde edilen toplu verileri incelediler. Çıkan sonuçlara göre sadece 10 bağlantıya sahip kişiler 20’den fazla bağlantısı olanlara göre daha üretken olduğu gözlemlendi.

Öte yandan çalışma; kullanıcıları bilgileri dahilinde olmadan teste tabi tutulmasının etik olup olmadığı tartışma konusu oldu. New York Times’a konuşan Bilgisayar bilimleri doçenti ve Marquette Üniversitesi Veri, Etik ve Toplum Merkezi Direktörü Michael Zimmer, “Bulgular, bazı kullanıcıların iş fırsatlarına daha iyi erişebildiğini veya iş fırsatlarına erişimde kayda değer bir fark olduğunu gösteriyor. Bunlar, bu tür büyük veri araştırmalarına katılmanın etiğini düşündüğümüzde göz önünde bulundurulması gereken uzun vadeli sonuçlar” ifadelerini kullandı.

LinkedIn, ise testin şirketinin kullanıcı sözleşmesine, gizlilik politikasına ve üye ayarlarına uyduğunu, sözleşmenin araştırmaların bir bölümü aracılığıyla üyelere karşı şeffaflık sağladığını belirtti. 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.