Yaşamın kendisi birçok zorlukla çevrilmiştir. Kimisini fark etmeden kolayca aşabilirken bir kısmı ise hayata karşı amacımızı kaybetmemize sebep olacak kadar zorlar. Bu kadar çeşitli zorluklara maruz kalsak da basit adımlarla en kolayından en zoruna kadar tüm bu zorlukları zihinsel dinginliğimizi koruyarak aşabiliriz.
Bunu sizler için 4 adımda derlemeye çalıştık.
1. Plan Yapmak
Önünü görmeden bir yola çıkmak kadar tehlikeli bir adım yoktur denebilir. Amaçlarımız için plan yapmak kendimizi tanımanın en etkili yollarından biridir. Zorluklarla nasıl baş edeceğimiz, ne gibi yeteneklerimiz var, neleri geliştirmemiz gerekiyor gibi birçok sorunun cevabını bulabiliriz.
Kendimizi geliştirmek için plan yaparken neleri dikkate almalıyız? Bu planın birçok elementi bulunmakta. Ayrıca kendinize göre eklemeler ve çıkarmalar da yapmanız gerekebilir. Ancak temel birkaç ögesinden bahsedebiliriz.
İlk olarak belirlemeniz gereken şey nerede, neden olmak istediğiniz. Bunu aylık ya da yıllık olarak bölerek farklı planlar oluşturabilirsiniz. Özellikle kısa süreli planlarda detaylandırma yapmanız çok önemli. Ne kadar ayrıntılı bir hedef koyarsanız o amacı görselleştirmeniz kolaylaşacaktır. İkinci adımda ise planınıza uygun olan yeteneklerinizi belirlemek. Öncelikle daha önceden sahip olduğunuz yeteneklerinizi geliştirmeniz gerektiğini düşünürseniz ilk olarak bunlara odaklanmanız daha sağlıklı olacaktır. Daha sonra ise amacınız için edinmeniz gereken diğer yetenekleri belirleyerek kendinizi geliştirmek içi bir alt başlık olarak öğrenme planı yapabilirsiniz.
Her şeyi belirledikten sonra yapmanız gerekenleri önem sırasına göre sıralamanız gerekmekte. Her şeyi aynı anda yapmaya çalışmak büyük bir karmaşaya sebep olacaktır. Her maddeyi ne kadar sürede yapmanız gerektiği ve ne zaman başlamanız gerektiğini detaylı olarak belirlerseniz o plana sadık kalma ihtimaliniz artacaktır.
2. Hedeflerinizi Belirleyin
Hedefiniz olmadan plan yapmak başarılı olma ihtimalinizi azaltacaktır. Ancak bu adımda dikkat edilmesi gereken temel nokta hedeflerimizin ne kadar gerçekçi olduğudur.
Ulaşabilir hedefler koymak için atabileceğimiz ilk adım tüm hedeflerimizi kategorilere ayırmaktır. Daha sonra hangi alanda yeterli olduğunuzu belirleyip sizin için en uygun hedefi seçebilirsiniz. Hedefi genel olarak belirledikten sonra ayrıntılı bir biçimde analiz etmelisiniz. Hedefinizi parçalara bölmeniz ve her parçanın aşamalarını detaylı olarak belirlemeniz onlara ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.
En önemli diğer adım ise hedefinizi küçük parçalara bölerken kendinize karşı biraz esnek davranmanız. Kendinize imkansız hedefler koymanız büyük bir motivasyon kaybına sebep olacaktır. Ayrıca hedeflerinize süreler verirken çok kısa zaman aralıklarına bölerseniz hem stres seviyeniz artabilir hem de diğer aşamalara geçmeden kendinizi tükenmiş hissedebilirsiniz. Normalde düşündüğünüz süreye birkaç fazladan gün eklemek motivasyonunuzu korumanızı sağlayacaktır.
3. İletişim Kurmak
Bir arkadaş grubuyla beraber kendinizi geliştirmeye başlamak kendinizi geliştirmenin en iyi yoludur. Başka insanların görüşlerini almak, iletişim becerilerinin gelişmesi, kendinizi tanımaya başlamanız da kişisel gelişimize oldukça büyük bir katkı sağlayacaktır.
Karantina döneminde iletişim kurmak biraz zor olsa da etkinliklere katılarak kendini geliştirmek isteyen birçok insanla tanışabilirsiniz. Ayrıca arkadaşlarınızla konuşarak onlarla beraber hedefler koymak da işe yarayabilir.
4. Başarınızı Takip Etmek
Başlangıçtan itibaren başarılarınızı not almak motivasyonunuzu inanılmaz derecede arttıracaktır. Haftalık ya da aylık olarak başardığınız temel şeyleri not alabilir ve belirli zamanlarda bunları kutlayarak kendinizi motive edebilirsiniz.
Ayrıca diğer hedeflerinizin planları da elinizdeki verilerinize göre değerlendirebilirsiniz. Neyi ne kadar sürede başardığınızı bilmek hedefinize ulaşmanızda kolaylık sağlayacaktır.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Mutlaka Okunması Gereken En İyi Kişisel Gelişim Kitapları
Kişisel Gelişim Kurslarının Kariyerinize Etkisi