Kişisel gelişim bir insanın toplumda güçlü ve verimli bir birey olması için gereken en önemli kavramlardan biridir. Bu konuda bizlere en çok yardımcı olan şey kişisel gelişim kitaplarıdır. Bir keşif yolculuğuna çıktığımızda beynimizin ve duygusal zekamızın önemini kavramamızı sağlayan, kendimizi bir adım öteye taşımamıza, daha başarılı ve iç huzura sahip bir hayat sürmemize yardımcı olan birçok kişisel gelişim kitabı mevcuttur.
İşte Okuduğunuza Pişman Olmayacağınız Kişisel Gelişim Kitaplarından Birkaçı:
- Kendiyle Dost Olmak (Wilhelm Schmid):
Başkalarıyla ilişkimizde, zaman zaman mola alabilir, araya mesafe koyabilir, hatta gerekirse karşımızdakinden tamamen vazgeçebiliriz. Oysa kendimizle ilişkimizde bunların hiçbiri mümkün değildir. Benliğimizle günün 24 saati, yılın 365 günü beraber yaşamak zorundayızdır, son nefesimize kadar. İyi de olsa kötü de olsa, bize aittir. O halde bu zorunlu ilişkiyi dostluğa dönüştürmek, daha huzurlu, daha mutlu, daha doygun bir hayat sürmenin anahtarı olarak görülebilir.
Kendiyle dost olmak, kendini sevmek mi demektir? İkisi arasında bilinçli bir tercih yapılabilir mi? Kendiyle dost olan kişinin başkalarıyla ilişkileri bundan nasıl etkilenir? Kendine bedenen ve ruhen özen göstermek, kişinin kendisiyle ilişkisinde neden hayati bir rol oynar?
Sınırlarını, gücünü ve imkanlarını bilmenin kişiye katkısı nedir? Hayat amacını keşfetmenin, kişisel değerlerini ve alışkanlıklarını tanımlamanın, yara ve travmalarıyla yüzleşmenin kendiyle dost olmakla nasıl bir bağı vardır? Kendi hikayesini yazmak ne demektir? Hayatın bereketine açık olmak nasıl mümkündür?
Kitapları dünyanın farklı ülkelerinde geniş okur kitleleriyle buluşan felsefeci ve araştırmacı Wilhelm Schmid Kendiyle Dost Olmak’ta, “Kendini sev” sloganıyla gitgide daha fazla sarmalandığımız günümüzde, kendimizle sağlıklı ve dostane bir ilişki kurmanın önemine
vurgu yapıyor. İnsanın, kendine dönük abartılı bir sevginin tehlikelerine kapılmadan, sükûnetlekendisiyle meşgul olmasının, hayat yolunu çizmede nasıl değerli bir kaynak olabileceğini gösteriyor.
- Ferrari'sini Satan Bilge (Robin Sharma):
On yıl önce bir kitap yayımlandı ve milyonların yaşamını değiştirdi. Kariyerindeki başarısı, içindeki derin boşluğu gizlemeye yetmeyen ünlü avukat Julian Mantle’ın hikâyesini anlatan Ferrari’sini Satan Bilge, hayatta neyin önemli olduğuna ve sonunda gurur duyacağınız bir yaşam sürmenizi neyin sağlayacağına dair unutulmaz bir ders veriyor ve okurların refaha, mutluluğa ve iç huzuruna kavuşmalarını sağlayacak çözümler öneriyor.
*Öğretirken keyif de veren, büyüleyici bir öykü.*
- Paulo Coelho
*Sansasyonel. Bu kitap hayatınızı değiştirecek.*
- Mark Victor
*Yaşamın büyük sorularına ışık tutuyor.*
- Edmonton Journal
-
Incognito - Beynin Gizli Hayatı (David Eagleman)
Nörobilim denince akla gelen ilk isim olan Profesör David Eagleman’ın adını Beyin adlı belgeseli ya da oldukça ilham verici TED konuşmalarından duymuş olabilirsiniz. Ama Eagleman’ı tüm dünyada üne kavuşturan ve popüler bilimin yeni kahramanlarından biri haline getiren eseri kuşkusuz Incognito oldu.
Kitap tüm hayatımızı yönlendiren beynimizde neler olup bittiği ile ilgileniyor. Siz daha tehlikeyi algılamadan, ayağınızı fren pedalının üstüne götüren kim? Eğer bilinçli zihin, yani sabah uyandığınızda sizinle birlikte uyanan ben, buzdağının yalnızca görünen kısmıysa, zihninizin geri kalanı tüm bir ömür neyle iştigal etmekte? gibi merak uyandırıcı sorular soran Eagleman, kitap boyunca tüm bu sorulara da cevaplar buluyor.
20 dilde yayımlanan ve ülkemizde de epey ilgi görüp şimdiden bir klasik haline gelen kitap beynimizin işleyişi ve çelişkileri hakkında olağanüstü bir yolculuk vadediyor.
-
Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı - Dale Carnegie
"Aslında bir kişinin yüzündeki ifade, üzerine giydiği giysiden çok daha önemliydi.."
Dale Carnegie'nin Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı adlı kitabında sosyal çevrede insanlara nasıl davranmanız gerektiğini, sağlam dostuklar nasıl kurabileceğinizi ve bunları nasıl sürdürebileceğinizi öğreneceksiniz.
- Her Şey Seninle Başlar (Mümin Sekman):
Çaresizlik öğrenilmiştir.
Başarılı olmak da öğrenilebilir.
Sende sandığından fazlası var!
Gelebileceğin en iyi yerde değilsin.
Yeni bir hayat için gereken, yeni bir akıldır.
Doğru şeyi yapmak için yanlış zaman yoktur.
Rüzgârı suçlamayı bırak, yelkenleri kullanmayı öğren!
Seyirci koltuğundan sıkıldıysan, sahneye çık.
Zirvede her zaman bir kişiye daha yer var.
Başkaları yapabildiyse, sen de yaparsın.
Her şey seninle başlar!
Hayatta ya tozu dumana katarsın, ya da tozu dumanı yutarsın.
Seçim senin!
-
Duygusal Zeka-Neden IQ'dan Daha Önemlidir? (Daniel Goleman):
'IQ' ile ölçülen zeka, insanların okul ve iş yaşamındaki başarısını belirleyen değişmez bir etken midir? Öyleyse, neden yüksek IQ'lu çocuklar, ortalama IQ'ya sahip arkadaşlarına göre hayatta daha başarısız olabiliyor?
Dr. Daniel Goleman, psikoloji alanında çığır açan bu kitabında, 'EQ'nun 'IQ'dan daha önemli olduğunu kanıtlıyor. 'Duygusal zeka'yı, özbilinç, azim, dürtülerini frenleme, başkalarının duygularını paylaşabilme gibi özellikleri içeren bir zeka olarak tanımlıyor.
Araştırma bulgularına göre, duygusal zeka yoksunluğu, kişinin aile yaşamından mesleki başarısına, toplumsal ilişkilerinden sağlık durumuna kadar birçok alanda çok kötü sonuçlar doğurabiliyor. Ancak, Dr. Goleman'a göre, duygusal zeka doğuştan gelen bir özellik değil. İnsan beyninin yapısı dolayısıyla, çocuklukta alınan duygusal dersler, yaşam boyunca davranış tarzını belirliyor.
Başta eğitimciler ve ana-babalar olmak üzere, herkesin ufkunu açan bu kitabın çok önemli bir toplumsal mesajı da var: Demokrasinin topluma ne ölçüde mal olduğu, bireylerin duygusal zeka düzeyiyle doğrudan bağlantılı.
0 Yorum
Yorum Yap