Öğrenci Kariyeri Banner

Kendini Tanımana Yardım Edecek Bir Yöntem: Johari Penceresi

Kendini Tanımana Yardım Edecek Bir Yöntem: Johari Penceresi

Johari Penceresi, 1955 yılında Joe Luft ve Harry Ingram tarafından geliştirilmiştir. Johari Penceresi, adını Joe ve Harry isimlerinin birleşiminden almıştır. Johari Penceresi, bir kişinin hem kendisiyle hem de çevresindeki insanlarla olan ilişkilerinde kendisini ne kadar açtığı ve dışarıdan gelen geri bildirime ne kadar açık olduğunun grafiğini sunar ve kendini daha yakından tanıma imkanı verir. Johari Penceresi tam 4 alandan oluşur. Aşağıda Johari penceresini detaylı şekilde ele alacağız. Keyifli okumalar… Öz farkındalık, iç gözlem yapabilme becerisi ve kendini çevre ile diğer bireylerden ayırıp bir birey olarak görebilme yeteneğidir. Kendini tanımak, kendinize ve yaratıcılığınıza daha çok güvenmeyi, daha iyi kararlar almayı, ilişkilerinizi daha iyi sürdürmeyi ve daha iyi iletişim kurmayı sağlar. Peki kendinizi nasıl tanıyacaksınız?

Johari Penceresi Nedir?

Model, bireyin kendini başkalarına açmaya, tanıtmaya, anlatmaya ne kadar istekli olduğu ile ilgili olarak “bireyin kendini nasıl tanıdığı” ve “başkalarının bireyi nasıl tanıdığı” arasındaki farklardan yola çıkıyor.

50 soruyla hangi alana ait olduğunuzu tespit edebileceğiniz bu testte, kişiliğinizle ilgili durumları değerlendirmeniz isteniyor. Bu durumlar; “Hakkımdaki eleştirileri dinlerim”, “Fikir ve görüşlerimi hemen açıklarım”, “Konuşmalarımda ses tonumu rahatça kullanırım” vb. cümlelerle ifade ediliyor. Johari Penceresi’nde bilgiler dört pencere şeklindedir. Her pencerenin bir adı vardır. Açık alan, kör alan, saklı alan ve bilinmeyen alan olan bu pencereleri aşağıdaki gibidir.

Açık Alan: Kişinin kendi tarafından da başkaları tarafından da bilinen alandır. Bu alanda insanlar umutlarını, beklentilerini ya da korkularını çekinmeden diğer insanlarla paylaşmaktadırlar.

Kör Alan: Bu alan başkaları tarafından bilinen ancak kişinin bilmediği alanıdır. Başkalarının bir kişi hakkında edindiği izlenimlerdir.

Saklı Alan: Bu alan kişinin bildiği ancak başkalarının bilmediği alandır. Kişi, bilinçli olarak bazı yanlarını gizlemek istemektedir.

Bilinmeyen Alan: Bu alan ise kişinin de, başkalarının da bilgisinin olmadığı karanlık alanıdır.

Kendini tanıma ve daha iyi ifade edebilmek için, Johari Penceresi’nde yer alan “açık alan”ın genişletilmesi, “bilinmeyen alanın” daraltılması gerekmektedir. Sağlıklı bir iletişim sürecinde geliştirilmesi gereken en önemli alan Açık Alan’dır. Kişinin kendisi ve başkaları tarafından bilinenlerin çok olması, diğer bireylerle yapacağı paylaşımların miktarını ve kalitesini de bir o kadar artacaktır. Bunun için bireyin benlik algısını geliştirmesi, ilişkilerinde samimi ve güven verici olması gerekmektedir.

İlginizi çekebilir: Kitaplarda Geçen Kendinizi ve Hayatınızı Sorgulamanıza Sebep Olacak 21 Bakış Açısı

Johari Penceresi Ne İşe Yarar?

Johari Penceresi Ne İşe Yarar?

Johari penceresi öncelikle sağlıklı iletişim kurabilmek için önemli olan bir modeldir. Sağlıklı iletişim kurmak için kişilerin farkındalığı belirli bir düzeyde olmalıdır. Johari penceresi de bu farkındalığı artırma da önemli rol oynayarak sizlere etkili iletişim becerileri konusunda destek olur. Johari penceresi modeli, insanların arasındaki iletişimi anlama, empati yapabilme kabiliyeti için kullanılan etkili bir yöntemdir. Johari penceresi özellikle bireyin diğer insanlar hakkındaki düşüncelerini, algılarını değiştirmek ve geliştirmek için kullanılan bir modeldir. Johari penceresi, kişilerin öz farkındalığını artırma konusunda destekler. Diğer bireylerle etkili iletişim kurarak kendini diğerlerinin gözünden görme imkanına sahip olur. Böylece kişinin sahip olduğu öz farkındalık zamanla gelişir. Johari Penceresi Örnekleri Johari penceresi alanlarına örnek verecek olursak şu şekilde sıralayabiliriz: Johari penceresinde yer alan bilinmeyen alan: Kişinin sahip olduğu ancak fark etmediği korkuları. Johari penceresinde yer alan gizli alan: Kişinin herkesten sakladığı özel duyguları düşünceleridir. Johari penceresinde yer alan açık alan: Kişinin sahip olduğu ve herkesin bildiği özellikler düzenli, temiz olmak. Johari penceresinde yer alan kör alan: Kişinin kendisinin fark etmediği özellikleri cimri olmak, dağınık olmak. Pek çok kişi tarafından bilinen Johari Penceresi, sizlerin kişisel gelişimini destekleyerek sizlere farklı bakış açıları kazandırır.

Dikkatinizi çekebilir: Eleştirel Düşünme Becerisi Nasıl Kazanılır? Carl Sagan’ın Gözünden Bakalım!

Nasıl Uygulayabiliriz?

Yetenekli - kendine güvenen - idealist

Kabul etme – güvenilir - özgür

Uyumlu – efendi – becerikli

Cüretkâr – anlayışlı -zeki   

Cesur – enerjik - içe kapanık         

Mütevazı – dindar - sempatik

gergin - hazır cevap  - güvenilir

itaatkar – araştırmacı – bilge

düzenli – ısrarcı – esprili

sabırlı - ne yaptığını bilen   

Sakin - dışa dönük  - kibar

Sempatik - arkadaş canlısı – bilgili

Neşeli – cömert – mantıklı

Zeki – mutlu – sevecen

Kompleksli – yardımsever - olgun

Güçlü – duyarlı – sıcak

Gururlu – duygusal

Sessiz – utangaç

Aksettiren – aptal

Rahat - plansız

 

  • 56 sıfattan oluşan bu listeden kendi kişiliğinizi tarif ettiğini düşündüğünüz kelimeleri seçerek işe başlayın.
  • Sol üste yerleştirilmiş her iki listede de yer alan kelimeler, kendi içimizde gördüğümüz ve başkalarının da görmelerine izin verdiğimiz özelliklerimizdir.
  • Sol alt kutuda yer alan kelimeler, sahip olduğunuzu bildiğiniz ancak başkalarından gizlediğiniz özellikelrinizdir.
  • Sağ üsteki kutucuk kendinizde görmediğiniz özellikler, diğer bir deyişle kör noktalarınızdır.
  • Sağ alt köşesinde seçmediğiniz özellikler ise hem sizden hem de başkalarından gizlenen veya sizin için geçerli olmayan fakat başka zaman ve bağlamda olabilecek özellikler olabilir. Bu bölüm karakterinizin gizemlerini ve büyüme noktasını temsil eder.

Johari Penceresi Örnekleri

Johari penceresi alanlarına örnek verecek olursak şu şekilde sıralayabiliriz: Johari penceresinde yer alan bilinmeyen alan: Kişinin sahip olduğu ancak fark etmediği korkuları. Johari penceresinde yer alan gizli alan: Kişinin herkesten sakladığı özel duyguları düşünceleridir. Johari penceresinde yer alan açık alan: Kişinin sahip olduğu ve herkesin bildiği özellikler düzenli, temiz olmak. Johari penceresinde yer alan kör alan: Kişinin kendisinin fark etmediği özellikleri cimri olmak, dağınık olmak. Pek çok kişi tarafından bilinen Johari Penceresi, sizlerin kişisel gelişimini destekleyerek sizlere farklı bakış açıları kazandırır. Son derece önemli bir model olarak karşımıza çıkan Johari Penceresini sizler için detaylı şekilde ele aldık. Johari Penceresinin alanlarını teker teker sizler için açıkladık.

Sadece bu etkinlik üzerine düşünmek bile, sizi nadiren düşündüğünüz kendinizle yüzleşmeye itecek ve dünyaya tam olarak hangi imajı tasvir ettiğinizi düşünmenize neden olup kendinizi tanımanızı kolaylaştıracaktır. Johari penceresinden bakmak, öz-farkındalık cephesinde yapacak işiniz olduğunu gösteriyorsa endişelenmeyin, bu kör noktaları temizlemeye ve kendinizi daha iyi tanımanıza yardımcı olacaktır. Daha fazla bilgi için 2 Temel Strateji İle Eleştirel Düşünme içeriğimizi okuyabilirsiniz. Keyifli okuamalar dileriz!

 

 

 


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.