Öğrenci Kariyeri Banner

8 Maddede Eczacılık Bölümü

8 Maddede Eczacılık Bölümü

Geçmişe şöyle bir baktığımda sanırım hayatımda en çok zorlandığım dönem tercih dönemiydi. Sınav bitiyor, puanını alıyorsun ama stresi daha da katlanıyor bu dönemde. Etrafındaki herkes geleceğin hakkında birçok yorum yapıyor. Hatta öyle zamanlar oluyor ki sen yorum bile yapmayıp sadece etrafındakileri dinlemeye başlıyorsun. Ama asla unutmamalısın ki açacağın her kapı, atacağın her adım sadece seni ilgilendirir. Geleceğin için müthiş önemli olan bu dönemi başka insanlardan uzak, kendi düşüncelerine en yakın şekilde geçirmelisin. Gelecekte ne yapmak istediğini sadece sen en iyi bilebilirsin. Araştır, öğren ve sana en çok yakışan bölümü ve üniversiteyi seç.

Şu an bu yazıyı okuyorsan büyük ihtimalle eczacılık seçmeyi düşünüyorsun ve bunun için derin bir araştırma içindesin. Öncelikle seni kutluyorum. Geleceğin için araştırma yapıyor olman bazı şeylerin bilincinde olduğunu gösterir. Ülkemizdeki en büyük sıkıntılardan biri bu bilinçsizlik Araştırmadan, öğrenmeden bölümleri ve üniversiteleri sadece kulaktan duyma bilgilerle etrafa anlatmak çok rahatsız edici bir durum. Özellikle siz tercih dönemindeki öğrencileri çok fazla etkiliyor hatta belki de duygusal olarak sarsıyor. İşsizlik sorunu, toplum baskısı, korku, endişe… Neden bunlardan bahsettim? Çünkü son dönemde özellikle eczacılık mesleği için etrafta söylenen birçok yalan yanlış bilgi var. Bu durum gerçekten benim tercih dönemimde çok can sıkıcıydı ve hala değişen bir şey yok. Sağda solda herkes konuşuyor, bunu durduramıyoruz ama elimizde her şeyden daha güçlü bir kaynak var: İnternet.

Bu yazımda bir eczacılık öğrencisi olarak sekiz maddede size mesleğimizi anlatacağım. En çok da sizin merak edebileceğiniz ayrıntılara değinmek istiyorum. Tercih dönemini zar zor geçirmiş biri olarak sizi anlıyorum ve merak ettiklerinizi çok iyi biliyorum.

Hazırsanız başlayalım.

1- Eczacılık nedir?

Eczacılık, ilaçların hem üretim ve dağıtım süreçlerini hem de insanların vücutlarına nasıl etki edeceğini inceleyen ve bu ilaçların geliştirilmesine katkı sağlamaya yönelik çalışmalar yapan bir bilim dalıdır.

2- Eczacılık eğitimi süresi ne kadardır?

Eczacılık hazırlıksız beş yıl süreli bir bölümdür. Neden özellikle hazırlıksız dedim? Çünkü etrafınızdaki herkese eczacılığın hazırlıksız beş yıl olduğunu anlatmaya çalışacaksınız. Şimdiden aklınızda iyi yer etsin. Şaka bir yana gerçekten yoğun ve dolu dolu beş yıllık bir eğitimi vardır.

3- Eczacılık Fakültesi dersleri nelerdir? Zor bir bölüm mü?

Eczacılığa Yönelme, Genel Kimya, Matematik, Analitik Kimya, Kimya Uygulamaları, Davranış Bilimleri, Fizyoloji, Teknoloji Uygulamaları, Klinik Biyokimya, Farmasötik Kimya, Farmakognozi, Mikrobiyoloji, Eczacılık Tarihi ve Deontoloji, Organik Kimya, İlaç Form. Stabilite İnc.ve Değerleri, Famakoloji, Farmakognoz gibi birçok dersi içine alan geniş bir bölümdür.

Eczacılık, derslerden de anlayacağınız üzere kimya ağırlıklı ve zor bir bölümdür. Sevmeyerek beş yıl okunabilecek bir bölüm değil. Bu sebeple tercih etmeden önce çok iyi düşünün.

4- Eczacılık tercih edecek biri ne gibi özelliklere sahip olmalı?

Öncelikle şunu söylemeliyim ki, mükemmel bir meslek sizi bekliyor. Eğer severek tercih edecekseniz sizi asla pişman etmeyecek bir bölüm olacaktır. Eczacılık tercih edecek biri kesinlikle kimyayı, laboratuvar ortamını ve sağlık alanını sevmelidir. Ayrıca sabırlı ve zorluğa karşı dirençli olmalıdır. Dediğim gibi hem zor hem de mükemmel bir meslek sizi bekliyor.

5- Eczacılıkta yabancı dil gerekli mi?

Eczacılığı ingilizce eğitimle veren bazı üniversiteler var. Bence bu durum gayet iyi ancak tabi ki bu durum size göre değişebilir. Türkçesi bile zor olan bir bölümü İngilizce öğrenmeye hazırsanız tercih etmenizi öneririm. Çünkü artık yabancı dil yani İngilizce her meslek de olduğu gibi eczacılık için de olmazsa olmaz. İleride uğraşacağınız işler veya çalışmak istediğiniz kurumlar için de bir zorunluluk olabilir. O yüzden yabancı dil kesinlikle gerekli.

6- Stajlarınız nasıl oluyor, zorunlu staj var mı?

Eczacılıkta 2.sınıfın yaz döneminden başlamak üzere her yaz zorunlu staj vardır. Bu stajların süresi ve işleyişi fakülteler tarafından belirlenip size bilgi veriliyor. Ayrıca 5.sınıfta yani son senede bahar dönemi komple zorunlu staj yaparak geçiyor. Böylece stajlarınızı tamamlamış oluyorsunuz.

7- Eczacıların çalışma alanları nelerdir? Yeni mezun bir eczacı işsiz kalır mı?

Ülkemizde şu an hemen hemen her meslek için bir korkulu rüyadır işsizlik. Bunun en büyük sebeplerinden biri mezun insan sayısının katlanarak artması ve bu duruma kimse engel olamıyor. Aynı sorun eczacılık için de mevcut. Eczane açma kısıtlamasından haberiniz vardır. Artık belli bir kota dahilinde eczane açılabiliyor, epey zorlaştı. Eczanede çalışma olanağımız hala var, ikinci eczacı olarak çalışabiliyoruz. Ayrıca son getirilen yasa ile yeni mezun bir eczacı eczane açmak için bir sene eczanede yardımcı eczacılık yapmak zorundadır.

Eczacılıkta iş olanakları konusunda çoğu kişinin pek de bilgisi yok.  Eczacılığı sadece eczane eczacılığından ibaret sanıyoruz ancak değil. Hastane eczacılığı gibi bir seçenek de var. Belli bir sayıda kura yapılarak eczacılar hastaneye atanıyor ve hastanenin eczanesinde çalışabiliyor. Atamaların kontenjan sorunu da bir gerçek ne yazık ki. Bunların dışında bir eczacı ilaç firmaları, SGK, Sağlık Bakanlığı kurumları gibi daha birçok alanda çalışabiliyor. Hatta ÖSYM’nin hazırladığı EUS sınavı ile Klinik Eczacılık alanı da geleceğe karşı umutla bakmamızı sağlıyor. Kısacası eczacılıktan mezun birinin işsiz kalacağını düşünmüyorum.

8- Eczacılar ne kadar kazanıyor?

İnan bana, daha ben bile bu sorunun cevabını net olarak bulamadım. Çok değişken çünkü eczacıların kazançları. Çalıştıkları kuruma, oldukları mevkiye göre değişiyor. Ama en kötü kendilerini iyi bir şekilde geçindirecek paralar kazanıyorlar. Bu kadarını biliyorum.

Son olarak bazı önerilerim var.

Eczacılık için de diğer bölümler için de en önemli kriter iyi bir eğitim alabilmek olmalı. Size iyi bir eğitim verebilecek fakülteleri öncelikli olarak seçmelisiniz. Bu fakülteleri nasıl ayırt edeceğinizi merak ediyorsanız, bunu anlamanın en kolay yolu YÖK’ün yayınladığı tercih atlasından bölümlerdeki akademik kadroya bakmaktır. Profesör, doçent öğretim görevlisi sayıca fazla olan fakülteleri görebiliyorsunuz. Ben tercih yaparken bu kritere çok dikkat etmiştim. Bir diğer önemli nokta da eczacı hocaların gerekliliğiymiş. Bunu fakülteye girdiğimde üst sınıflardan öğrenmiştim. Eczacı hocaların daha fazla olması çok büyük bir avantajmış. Bunların dışında genel olarak en büyük tavsiyem gerçekten istiyorsanız bu bölümü tercih etmeniz. En başta da bahsettiğim gibi gerçekten ağır bir bölüm ve sevmeden okumaya çalışmak size çok zor gelebilir. Nereye giderseniz gidin, sevdiğiniz gönlünüzden geçen yer olsun. Ben kendim için konuşacak olursam eğer tercih dönemini yüz kere de yaşasam yüz defa eczacılık tercih ederdim. Kendime en çok yakıştırdığım meslek bu ve bu meslek için elimden gelenin en iyisini yapmaya hazırım.

Hem çok zor hem de çok güzel bir dönemin içindesiniz, kıymetini bilin. Hayatınızda başarılar.

Ekstra ( Bazı Üniversitelerde Eczacılık Sıralamaları)

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık

449,99201

30238

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık (İngilizce)

448,89817

30894

MARMARA ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık

447,50561

31780

EGE ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık

445,71251

32850

ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık

444,81465

33421

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık

444,61622

33547

ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık (İngilizce)

442,34122

34912

GAZİ ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık

442,08033

35075

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık

440,82802

35852

İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık

438,16542

37559

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık

436,26547

38774

MERSİN ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık

435,95691

38971

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık

433,80708

40369

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık

433,80182

40371

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık

433,63740

40489

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık

432,83903

41044

AFYONKARAHİSAR SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık

431,03449

42272

ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık

430,56838

42608

SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ

Eczacılık

428,42465

44057

Özgün İçerik


1 Yorum

  • Tuğrul  Şanlı

    Güzel olmuş.

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.