Öğrenci Kariyeri Banner

Kaizen Ne Demek? Kaizen İle Verimlilik Nasıl Artırılır?

Kaizen Ne Demek? Kaizen İle Verimlilik Nasıl Artırılır?

Kaizen kelimesini değişim veya sürekli gelişim olarak tanımlanabilir. Kaizen Felsefesi, iş yaşamı, ev yaşamı, sosyal hayat, okul, işletmeler vb. gibi hemen hemen hayatın her alanında uygulanabilen yaşam kalitesini artırmayı hedef alan bir yaşam felsefesidir. Bu felsefede küçük kontrol edilebilir hedefler belirlenir, hedef belirlemeden önce planlama yapılır ve bu doğrultuda ilerlenerek hedefe ulaşılır. Bu yazımızda Kaizen ne demek? Kaizen ile verimlilik nasıl artırılır? Kaizen çeşitleri nelerdir? Bu soruların cevaplarına yer vereceğiz.

Kaizen Nedir? Ne Demek?

Kaizen Nedir? Ne Demek?

Kaizen bir Japon felsefesidir. “Kai (değişim) ve Zen (iyi)” kelimelerinin birleşiminden ortaya çıkmıştır. Bu kelimenin anlamını daha iyisi için değişim veya sürekli gelişim olarak tanımlamak mümkündür. Kaizen kelimesi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Masaaki Imai tarafından ortaya atılan bir felsefedir. Kaizen felsefesinde amaç, kısa vadede iyileşme sağlayarak uzun vadede gelişme elde edilmesidir. Bu gelişme yavaş yavaş gerçekleşir ve sonuca emin adımlarla uzun süre içinde ilerlenir.

İlginizi çekebilir: Her Zaman Bir Adım İleri: Kaizen Felfesesi

Kaizen ile Verimlilik Nasıl Arttırılır?

Kaizen ile Verimlilik Nasıl Arttırılır?

 

Kaizen ne demek sorusunu yukarıda sizler için yanıtladık. Şimdi kaizen ile verimlilik nasıl artırılır bunu inceleyeceğiz. Kaizen ile verimlilik artırılırken temel amacın sürekli ve istikrarlı şekilde değişmek olduğunu unutmamak gerekir. Kaizen ile verimlilik artırılırken büyük hedeflere küçük ve emin adımlarla ilerlenir. Bir adımı gerçekleştirirken istenen sonucu elde ettiğinden emin olmadan diğer bir adıma geçilmez. Sonraki adıma geçmeden planlama yapılır. Bir adımı gerçekleştirdiğin esnada herhangi bir sorun ile karşı karşıya gelindiğinde bu sorunu fırsat olarak görülür ve hemen düzeltmeye gidilir. PUKÖ Döngüsü denilen “planla, uygula, kontrol et, önlem al” adımları takip edilir. Tüm bu adımlar uygulanırken yeniliğe her daim açık olunur. Ve böylece yavaş yavaş en başta hedeflenen büyük hedefe ulaşılır. Her türlü sorunun çözümünde daha hızlı ve etkili yollar bulunur, bireysel gelişimi ve takım çalışmasını esas alarak çalışanlar bu konuda desteklenir. Böylece çalışanların iş hakkındaki becerileri, sosyal becerileri artar. Bunun sonucunda iş yerlerinde, okul hayatında ve kaizen kullanılan her alanda yapılan iş verimi artar. Bu şekilde verimlilik elde eden kurumlar daha hızlı şekilde gelişim sağlar.

Dikkatinizi çekebilir: Buda'dan Yaşam Felsefenizi Değiştirecek 20 Hayat Öğretisi

Kaizen Çeşitleri Nelerdir?

Kaizen Çeşitleri Nelerdir?

 

Kaizenin birbirinden farklı 3 çeşidi vardır. Bu çeşitleri şu şekilde sıralayabiliriz;

• Hızlı Kaizen: Kaizenin bu çeşidinde sorunun en altında yatan sebep aranmaz, bu sorunu bulmaya ihtiyaç duyulmaz. Ekipler 2 kişiden oluşur. Hızlı ve etkin bir şekilde devreye alınabilir. Örnek olarak çevrede bulunan kirlilik için önlem alınması ve iş güvenliği için yapılan herhangi bir iyileştirmeyi vermek mümkündür.

• Standart Kaizen: Kaizenin bu çeşidi orta seviye iyileştirmelerde kullanılmaktadır. Metodolojik olarak ilerlenir. Ekipler 3 ve 4 kişiden oluşur. Sorunun en altındaki kök sebep analizi yapılmak üzere incelenir. İnceleme sonucunda en alttaki nedene ulaşılır ve önlemler alınarak prosesin etkin olması sağlanır. Bu aşama tamamlandıktan sonraki aşama ise devamlılığı sağlama aşamasıdır.

• Majör Kaizen: Karmaşık ve kronik problemlerin çözümünde uygulanan kaizen çeşididir. Çözüm daha uzun sürede çözülebilir çünkü çözüme giderken küçük küçük emin adımlar atılır. Ekipler 3 ile 7 kişiden oluşur. Akış diyagramları ile görsellik kazandırılır. Her proses detaylı şekilde incelenir. Farklı bölümler katılarak inceleme sürecine yeni bakış açıları kazandırılır.

Kaizen’in sürekli iyileşmeyi, geliştirmeyi ve ekip çalışmasını amaç haline getirmiş bir felsefe olduğunu sizlere aktardık. Bu felsefenin Japon geleneklerinden geldiğini, hedefe yavaş yavaş ilerleyerek ulaşıldığından söz ettik. Keyifli okumalar dileriz. Daha fazla bilgi için Hayatınızı Ters Yüz Edecek 6 Yaşam Felsefesi içeriğimizi okuyabilirsiniz.


İçerik Ekibi

Öğrenci Kariyeri yazarlarından İçerik Ekibi..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.