Öğrenci Kariyeri Banner

Her Zaman Bir Adım İleri: Kaizen Felsefesi

Her Zaman Bir Adım İleri: Kaizen Felsefesi

Japoncadaki “kai” değişim ve “zen” daha iyi anlamına gelen kelimelerden oluşup, sürekli iyileştirme anlamına gelen Kaizen; herkesi, her olayı, her anı kapsayan ve sürekli daha iyiye ulaşmayı hedefleyen bir iyileştirme tekniğidir.

Her zaman daha iyisi olduğunu hedefleyen Kaizen, Japonya’dan çıksa da günümüzde yalın üretim konusunda evrenselleşmiştir. Peki her zaman daha iyiye gitmeyi hayatımız için de uygulayamaz mıyız? Bugünkü içeriğimizde Kaizen felsefesini anlamaya çalışarak buradan hayatımıza dair dersler çıkarmayı amaçladık. 

Kaizen, Japon sanayiinin gelişimi ile adı duyulur olmasına karşın bir üretim stratejisi ya da kalite felsefesi değildir. Kaizen, bir yaşam felsefesidir ve özünde var olan ilke; insanın büyük değişiklikleri yapmadan, sürekli olacak biçimde ufak adımlar atarak çok büyük gelişmeleri korkusuz ve geri dönüşsüz biçimde başarabileceği vurgusudur.

Kaizenin uygulama süreci 4 ana adımdan oluşur. PDCA döngüsü (Plan-Do-Check-Act Cycle) olarakta bilinen bu 4 adımı tek tek ele alarak inceleyelim.

1.Planla

Bu aşamada, tam olarak ne yapılması gerektiğini planlamamız gerekir. Hedefimizin büyüklüğüne bağlı olarak, planlama çabalarımızın önemli bir bölümünü alabilir. Genellikle daha küçük adımlardan oluşur, böylece daha az başarısızlık olasılığı olan uygun bir plan oluşturabiliriz.

Bir sonraki aşamaya geçmeden önce, bazı temel endişeleri cevapladığınızdan emin olmanız gerekir:

  • Çözmemiz gereken temel sorun nedir?
  • Hangi kaynaklara ihtiyacımız var?
  • Hangi kaynaklarımız var?
  • Mevcut kaynaklarla ilgili sorunu çözmek için en iyi çözüm nedir?
  • Hangi koşullarda plan başarılı kabul edilecektir? 
  • Hedefler neler?

2.Yap

Planlarımıza uygun olarak bu süreç harekete geçme zamanı. Döngünün ikinci adımında, önceki adımda oluşturulan eylem planını yürütmeliyiz. Bu bölüm, metodolojinin uygun şekilde geliştirilmesi için çok önemlidir. Bu nedenle başarısızlıklardan kaçınmak ve faaliyetlerin başarısını artırmak için dikkatlice yapılmalı ve analiz edilmelidir.

3.Kontrol Et

Planınızı açıklığa kavuşturmak, tekrar eden hatalardan kaçınmak ve sürekli iyileştirmeyi başarıyla uygulamak istiyorsak, “Kontrol Et” aşamasına yeterince dikkat etmemiz gerekir.

Burada, planımızın yürütülmesini denetlememiz ve ilk planımızın gerçekten işe yarayıp yaramadığını görmemiz gerekir. Dahası, mevcut sürecin sorunlu kısımlarını tespit edebilecek ve gelecekte bunları ortadan kaldırabileceksiniz. İşlem sırasında bir şeyler ters giderse, onu analiz etmemiz ve sorunların temel nedenini bulmamız gerekir.

4.Önlem Al

Bu, sorunların düzeltici eylemlerini uygulamaya koymayı içeren döngünün son adımıdır. Bu adımda düzeltilmesi gereken sorunları ve hataları tanımlayacağız.

Her şey mükemmel görünüyorsa ve hedeflere ulaşmayı başardıysanız, ilk planınıza devam edebilir ve uygulayabilirsiniz.

Hedeflerin yerine getirilmesi halinde tüm planın benimsenmesi uygun olabilir. Sırasıyla, PDCA modelimiz yeni standart temel olacaktır. Ancak, standartlaştırılmış bir planı her tekrarladığınızda, tüm adımları dikkatlice tekrarlamayı ve geliştirmeye çalışmayı hatırlayın.

Kaynak1 

Kaynak2

Özgün İçerik


Halil Pınarbaşı

Beykent Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.