İş hayatında kariyerinizi başarıyla yürütmek zorlu ve istikrar gerektiren bir süreçtir. Bu süreci başarıyla yürütmüş olsanız da iş değiştirme sürecindeyseniz kariyer koçları uyarıyor!

Bazen yapılan ufak hatalar yanlış anlaşılmalara yol açabilir. Örneğin işi bırakma sürecinde duygusal olarak zorlanabilirsiniz ya da sinirli bir anınızda istemediğiniz bir davranışta bulunabilirsiniz. Ne olursa olsun iş değiştirme kararı aldığınız andan itibaren bazı davranışlarınıza dikkat etmeli ve işten ayrılma sürecinizi planlı bir şekilde yürütmelisiniz.

İşte kariyer koçları ve insan kaynakları uzmanlarının görüşlerine göre iş değiştirme sürecindeyseniz kaçınmanız gereken 7 davranış…

İşten Ayrılırken En Sık Yapılan 7 Hata

1. İş arkadaşlarıyla kötü ayrılmak

İş arkadaşlarınız geçmiş zamanlardaki anılarınızı unutabilir. Ancak işten ayrılma sürecinde nasıl bir izlenim bıraktığınızı asla unutmazlar. işten ayrılma sürecinde olduğunuz için o insanları bir daha görmeyeceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Fakat bu kişilerin ileride başvuru yaptığınız şirkette karar verici bir pozisyonda olabileceğini unutmamalısınız. Bu yüzden böyle düşünerek yaptığınız her davranış gelecekte sizin aleyhinize olabilir.

2. Yeni iş sözleşmesi imzalamadan insanlara işten ayrılacağınızı söylemek

İşten ayrılma sürecinde konuyla ilgili çok fazla detay vermemeye dikkat etmeli ve söz konusu bir iş değişikliği olduğu için tedbirli davranmalısınız. Çünkü başka bir şirketle olumlu bir iş görüşmesi yapsanız dahi son dakika bir aksilik çıkabilir veya mevcut iş yerinizde terfi alabilir ya da maaşınızda iyileştirme yapılacak olabilir. Bu yüzden her şey kesinleşene kadar tedbirli olmakta fayda var.

3. İhbar süresinden daha fazla çalışmak

Kanuni olarak işten ayrılmadan iki hafta önce bu durumu iş yerinize bildirmek zorundasınız.  Ancak bazı insanlar, iş değişikliği yapacağı için suçluluk duygusu hissetmeye başlar ve ihbar süresini uzatma eğilimi gösterebilir. Bu süreçte ihbar süresini uzatmak yeni iş fırsatını kaçırmanıza sebep olabilir. 

4. Verimsiz çalışma

Kısa bir süre sonra iş değişikliği yapacak olsanız dahi her zamanki gibi çalışmaya devam etmelisiniz. Çünkü mevcut iş yerinizden birini CV’nizde referans olarak göstermeniz gerekebilir.

5. Yanlış zamanda istifa etmek

İşten ayrılırken hem kendinizi hem de iş yerinizi düşünmelisiniz. Bu konuda uzmanların sizlere bir uyarısı var. Siz istifa etseniz dahi mevcut iş yeriniz hayat sigortası ve ücretli izin gibi bazı yan haklarınızı ay sonuna kadar karşılamaya devam edebilir. Bu yüzden işten ayrılırken ay sonunu değil, ay başında iş vereninize durumu anlatmalısınız.

6. Zihni dinlendirmeden yeni bir işe başlamak

Eğer uzun ve yorucu çalışma saatlerinden ya da aldığınız ücretin sizi tatmin etmemesinden şikayetçiyseniz ve bu yüzden iş değişikliği yapmayı düşünüyorsanız dikkatli olmalısınız. Çünkü mevcut iş yerinizdeki bu süreç, zihinsel ve fiziksel olarak yorgun düşmenize sebep olmuş olabilir. kariyer koçları ve insan kaynakları uzmanları yeni bir işe başlamadan önce en az bir hafta kendinize zaman ayırmanız gerektiğini söylüyor.

7. Son iş günlerine hazırlıklı olmamak

Mevcut iş yerinizdeki son günlerinizde yöneticiniz hoşunuza gitmeyen davranışlarda bulunabilir. Bu gibi durumlarda sakin kalmak oldukça önemlidir. Üstelik bu durum iş hayatında beklenmedik bir durum da değildir. Unutmamalısınız ki bu davranışlara çok fazla maruz kalmadan işten ayrılacaksınız. Bu yüzden sinirle ve fevrice yaptığınız her davranışın gelecekteki kariyerinizi etkileyebileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

 

Kaynak

Top Selling Multipurpose WP Theme

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.