Öğrenci Kariyeri Banner

Online Mülakatlarda Başarı İçin Dikkat Edilmesi Gereken 5 Detay

Online Mülakatlarda Başarı İçin Dikkat Edilmesi Gereken 5 Detay

Online Mülakat görüşmeleri, günümüzde iş başvurularında yaygın olarak kullanılan bir yöntem. Bu yöntemle, hem zamandan hem de maddi açıdan tasarruf sağlanabiliyor.

Peki, video görüşmesinde nasıl başarılı olabilirsiniz? Bu blog yazısında size video görüşmesinde başarıyı yakalamanın 5 altın kuralını vereceğiz. Bu ipuçlarını takip ederek siz de her video görüşmesinden emin adımlarla çıkabilirsiniz.

1. İdeal Kamera Açısı ve Aydınlatmayı Bulun

Kamera karşına geçmeden önce kamerayı göğsünüzden yukarı ve göz hizasına gelecek şekilde yerleştirin. Videonuzu titrek görüntülerden kaçınmak için sabit bir yüzeye veya standa yerleştirin. Doğal ışık en iyisidir ancak mümkün değilse, aydınlatmanızın yeterince parlak olduğundan ancak göz kamaştırıcı olmadığından emin olun. Işığın arkadan gelmesi karşı tarafın yüzünüzü görmesini zorlaştıracaktır. Işığın her zaman yüzünüze doğru açılı olduğundan emin olun.

2. Arka Plandaki Dikkat Dağıtıcı Unsurlardan Kaçının

Arka planın karmaşadan ve diğer dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak olduğundan emin olun. Varsa beyaz ve gri gibi düz duvarları arka plan olarak kullanmaya çalışın. İyi aydınlatılmış bir alana yerleşin ve arka ışığı önlemek için pencerelerin önüne oturmayın. Yaratıcı bir iş için görüşme yapmadıkça, işleri basit tutmak daha iyidir. Böylece, görüşme yapan kişi size daha fazla odaklanabilir. Video görüşmelerinin avantajı, istediğiniz zaman, istediğiniz yerde girebilmenizdir. Sessiz ve rahatlatıcı bir yer ve minimum gürültülü bir zaman seçin.

3. Kameranın Arkasındaki İK Yetkilisiyle Konuşun

kameraya doğru bakın

Her ne kadar kameranın arkasında kimse olmayabilir olsa da, sanki İK'cı sizinle aynı odadaymış gibi konuşun. Göz teması ve vücut dili, bir video görüşmesinde tıpkı kişisel görüşmede olduğu kadar önemlidir. Doğrudan kameraya bakın ve gözlerinizi çok uzun süre kaydırmayın. İyi bir duruş, göz teması ve doğal vücut hareketleri sergilemek, güven ve etkili iletişim becerileri göstermek için kritik öneme sahiptir.

4. Tıpkı Yüz Yüze Görüşmede Olduğu Gibi Giyinin

İK görevliyisiyle doğrudan görüşmemek, görünümünüzün iyi bir izlenim bırakmasına dikkat etmemeniz gerektiği anlamına gelmez. Video görüşmelerinde, giyim, saç stili ve yüz ifadeleri seçimleriniz açısından nasıl göründüğünüz daha fazla önem taşıyabilir. Giyim için geleneksel renk ve desenlere bağlı kalmak, fazla dikkat çekmeden profesyonel görünmenizi sağlar.

5. Sunumunuzu Hazırlayın ve Pratik Yapın

Videonun uzunluğu ve içeriğinin önceden belirlenip belirlenmediğini önceden kontrol edin. Bir senaryo ezberlemek cazip gelebilir, ancak bu yapay görünecektir. Bunun yerine, cevaplarınızı soru işaretleri gibi anlaşılması kolay bir şekilde düzenleyin. Cevapları doğal olarak verebilme konusunda kendinizi güvende hissedene kadar notlarınızı birkaç kez gözden geçirin. Görüntüyü kaydetmeye başlayın ve kamera konumunda, aydınlatmada veya ses seviyesinde herhangi bir ayarlama yapılması gerekip gerekmediğini kontrol edin. Doğru hazırlık ve pratik ile kamerada kendinizi en iyi şekilde sunabileceksiniz


Tolga Kaan

Öğrenci Kariyeri'nde İçerik ve Medya Koordinatörü - İletişim ve İşbirlikleri için tolga_kaan[at]yahoo.com adresini kullanın.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.