Öğrenci Kariyeri Banner

İş Yerinde Mutlu Olma İhtimalimiz: Olumlu İlişkilerin Sırrı

İş Yerinde Mutlu Olma İhtimalimiz: Olumlu İlişkilerin Sırrı

Gerçekler: İş yerinde iyi çalışma arkadaşı olan çalışanların oradayken mutlu olma olasılığı daha yüksektir. İster masa arkadaşınız, ister kahve arkadaşınız veya yemekhanede sohbet edebileceğiniz biri olsun, olumlu iş ilişkileri kariyer mutluluğunun anahtarıdır.
İyi iş ilişkileri neden önemlidir?

  •     İş yerinde yakın iş arkadaşı olan işçiler, olmayanlara göre işlerinden daha fazla tatmin olurlar. Çalışanlar ayrıca olumlu bir çalışma ortamına sahip olduklarında daha yaratıcı ve üretkendirler ve bunun önemli bir bölümünü iş arkadaşlıkları oluşturur.
  •     Etkili ilişkiler, hem mevcut şirketinizde hem de işten ayrılmaya karar verdiğinizde kariyer ilerlemesi için önemli bir araçtır. Karşılıklı güvene dayalı iyi çalışma ilişkileri, her zaman bir referans için iletişime geçebileceğiniz birine sahip olmanızı sağlayacaktır.
  •     İş yerinde ilişki kurmak, işyerinde daha fazla destek ve meslektaşlarınızın girişimlerinizi destekleme ve karar vermenizi destekleme şansının daha yüksek olması anlamına gelir.

Çalışma ortamında iyi/pozitif ilişkiler nasıl oluşturulur ve sürdürülür?
Güçlü ve etkili iş ilişkileri bir gecede gerçekleşmez, ancak meslektaşlarınız, yöneticileriniz ve ilgili paydaşlarınızla bu tür ilişkileri hemen kurmaya başlamak için yapabileceğiniz elbet birkaç şey vardır.
1.    İş yerinde ilişkiler kurmak için zaman ayırın!
Yapabileceğiniz en basit şey, çevrenizdekilere aktif olarak zaman ayırmaktır. Tek gereken, bir meslektaşın masasına gitmek ve bir konuşma başlatmak için beş dakika ayırmak. İşle ilgili olsun ya da olmasın, günde bu beş dakika bir bağlantı kurmanıza ve güven kazanmanıza yardımcı olacaktır - olumlu bir çalışma ilişkisi için mükemmel bileşenler.


2.    Meslektaşlarınızla karşılıklı güven oluşturmaya odaklanın!
Güven olmadan ilişki hiçbir şey değildir ve iş ilişkileriniz de farklı değildir; bir çalışma ilişkisi ancak karşılıklı güven mevcut olduğunda etkilidir. Taahhütleri yerine getirmek, meslektaşlarınızla güven inşa etmenin önemli bir yoludur. İster bir kahve turu için gönüllü olun, ister ekibinizle bir antrenman seansı planlayın, sözlerinizi yerine getirin. Güven karşılıklıdır - bir meslektaşınıza güvenebildiğinizde, size güvenebileceklerini hissetme olasılıkları daha yüksektir.


3.    Başkalarını dinleyin!
Etkili iletişimin merkezinde iyi dinlemek vardır. Kendi fikirlerinizi paylaşmak ve meslektaşlarınızın önünde anlaşılabilir bir şekilde konuşabilmek önemli olsa da, iyi iletişim ve ilişki kurma, başkalarını dinleyebilmenize bağlıdır.
Yeni meslektaşlar veya ortaklarla tanışırken, dinleme becerilerinizi iyi bir şekilde kullanmak önemlidir. Onları tanımakla ilgilendiğinizi gösterin ve rolleri, iş geçmişleri ve ilgi alanları hakkında sorular sorun. 
“Yeni iş arkadaşınızı tanımanıza yardımcı olacak açık uçlu sorular” sormanız önerilir. İş arkadaşları dinlendiklerini ve saygı gördüklerini hissettiklerinde işyerinde birbirlerine destek olma olasılıkları daha yüksektir.


4.    Ofis politikalarından veya dedikodularından kaçının!
Dedikodu: Her işyerinde vardır, elbet! Paylaşmak, dinlemek veya katkıda bulunmak zararsız görünebilir, ancak gerçekte hem olumlu bir çalışma ortamı hem de kariyeriniz için zararlı olabilir. Ofis dedikodusu, işinize, yönetiminize ve şirketinize karşı bağlantınızı kesmeyi ve olumsuz duyguları teşvik etme gücüne sahiptir ve bu da işyerinde memnuniyetsizliğe neden olur. Benzer şekilde, dedikoducu olarak ün kazanırsanız, meslektaşlarınız size olan güvenini kaybedebilir. Bu nedenle, güçlü iş ilişkileri geliştirme sürecindeyseniz, dedikodu sizin bir numaralı düşmanınızdır.
Denge: İyi iş ilişkilerinde denge bulmak önemlidir. “Dost canlısı ama çok dostane olmayan'” sözünü düşünün. Kendinizi rahat, saygı duyulan ve meslektaşlarınız tarafından desteklendiğinizi hissetmek istersiniz, ancak profesyonel bir ortama ait olmayan herhangi bir konuşma veya davranıştan kaçınmaya çalışmak istersiniz.
Peki, işyerinde dedikodulardan nasıl kaçınabilirsiniz? İşyerinde dedikodu duymaya başlarsanız, kendinizi ortamdan uzaklaştırmanız yeterlidir. İş yükünüz her zaman geçerli bir bahane: 
“Çok büyük bir yapılacaklar listem var, bu yüzden önümüzdeki bir saat boyunca dizüstü bilgisayarımla bir toplantı odasında oturacağım' veya 'Bu göreve konsantre olmam gerekiyor bu yüzden sadece kulaklıklarımı takacağım. “


5.    Övgüye değer yerde övgü verin!
Meslektaşlarınızla otantik ilişkiler geliştirmek istiyorsanız, iyi bir iş çıkardıklarında iş arkadaşlarınıza kredi vermenizi öneririz. Başarılarından dolayı onları tebrik edin veya tamamladıkları bir proje hakkında yorumda bulunun - sıkı çalışmalarını gördüğünüzü ve bunların ötesine geçtiklerini düşünmelerini sağlayan herhangi bir şey yeterli. Bu özellikle yönetim pozisyonundaki kişiler için önemlidir.


6.    Zor ilişkileri dikkatli bir şekilde halledin!
İş yerinde ilişki kurma konusuyla uğraşırken, zor ilişkilerle uğraşırken dikkatli olmak önemlidir. Başkaları her zaman sizinle aynı fikirde olmayacak ve sorun değil; düşünmediğiniz bir şeye öngörü sunabileceğinden, fikir ayrılığı çoğu zaman yararlı olabilir. Bir meslektaşınızla ilişki kurmakta sorun yaşıyorsanız, her zaman onun bakış açısına saygı duymayı ve bir güven düzeyi bulmaya çalışmayı unutmayın. Fikirleriniz konusunda doğrudan ve açık olun, böylece tam olarak nerede durduğunuzu bilirler ve aynı zamanda fikirlerine karşı da kucak açarlar. Her etkileşimi ortak bir hedefe ulaşmak için benzersiz bakış açılarını kullanan farklı geçmişlere ve fikirlere sahip iki kişi bir işbirliği olarak görmeye çalışın.


Son Bir Not:
Ufak bir hesaplama yaptığımızda kariyerleri boyunca, ortalama bir işçi, 812 iş tartışması yapacak ve meslektaşları için 7,967 fincan kahve veya çay yapacak. İşe gidip gelmek için 14.053 saat harcayacak ve ortalama 204 gün fazla mesai yapacak. Tüm bu zamanı iş yerinde geçirdiğinizde, olumlu bir çalışma ortamı, kariyer tatmini ve genel mutluluk için gerekli hale gelir. Bu nedenle, iş yerinde olumlu ilişkiler kurmak ve sürdürmek için bu yolda zaman ayırmaya değer.

Özgeçmişinizle de olumlu bir ilişki kurun. Bu yazımızı faydalı bulduysanız ilham alarak öz geçmiş ve motivasyon mektubunuza kendi öz eleştirinizi yaparak nerede olduğunuzu öğrenebileceğiniz şu yazılarımıza da mutlaka göz atın:

 

ÖZGÜN ÇEVİRİ İÇERİK
 

KAYNAK

 


Eda Nur Soysal

Hevesli yazar, bilim insanı, araştırmacı👩🏻‍🔬

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.