Öğrenci Kariyeri Banner

Mülakatlarda Diğerlerinden Farklı Olun

Mülakatlarda Diğerlerinden Farklı Olun

İş başvurularında ön plana çıkabilmek için hem özgeçmişinizde verdiğiniz bilgilerde hem de mülakat anındaki  davranışlarınızda dikkatli olmanız gerekiyor. Bu yazımızda özgeçmiş hazırlama ve mülakat süreçlerinde ihtiyaç duyacağınız püf noktalara değiniyoruz.

İyi bir özgeçmişin nasıl olması gerektiğini ve mülakat anında neler yapılması gerektiğine değinmeden önce İK (İnsan Kaynakları) kavramına bir göz atalım.

İK NEDİR? İK YÖNETİCİSİ KİMDİR?

İK bir hizmet birimidir. Yani sizin iş yapacağınız birimin talebi üzerine araştırma yapan ve adayları bulan birimdir.

İK değerlendirme kriterleri ile iş biriminin (satış, muhasebe, lojistik) değerlendirme kriterleri farklıdır. İK kurum kültürü ve genel kriterler açısından adayı değerlendirir. İş birimi ise daha çok işe yansıyacak performans üzerinden değerlendirmelerini yapar. Örneğin; iş birimi için çok iyi ve hedef odaklı bir satış adayıysan ve özgeçmişin, referansların bunu destekliyorsa kaç yıllık fakülte mezunu olduğun ya da önde gelen üniversitelerin birinden mezun olup olmadığınla çok ilgilenilmez. Oysaki İK departmanı şirket prensipleri açısından öncelikle bunlara bakar. Kurum kültürüne uyum açısından adayın genel tavrını ve davranışlarını da değerlendirir.

ÖZGEÇMİŞİNİZİ OLUŞTURURKEN BU ÖZELLİKLERE DİKKAT!

  • Mülakata gitmeden ya da iş başvurusu yapmadan önce özgeçmişinizi güncellemeli ve başvurduğunuz işe uygun olarak düzenlemelisiniz. 
  • Özgeçmişinizde çok uzun bilgiler vermemelisiniz. Önemli özellikleri “bold” yapmalısınız ki göze çarpsın.
  • Mutlaka kurumsal sayılabilecek bir fotoğrafınızı özgeçmişinize eklemelisiniz.
  • “Kitap okumak, film seyretmek ve müzik dinlemek” gibi hobilerle etkileyici olma devri çoktan kapandı. Bu gibi kalıplaşmış hobilerin yerine gerçekten sahip olduğunuz, özgün hobilerinizi yazın.
  • Mülakata davet edilmeden elenmenize neden olacak unsurlarından biri de resmi olmayan e-posta adresleri kullanmak. Bu nedenle daha resmi sayılabilecek, olabildiğince adınızı taşıyan bir e-posta adresi kullanmalısınız.

KAYNAKÇA

 


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.