Öğrenci Kariyeri Banner

İş Başvurunuzda Sizi Bir Adım Öne Taşıyacak 5 Tüyo

İş Başvurunuzda Sizi Bir Adım Öne Taşıyacak 5 Tüyo

Hayatımızda bazı dönüm noktaları vardır, bazı önemli anlar. Onlardan biri üniversite seçimi veya meslek seçimi olarak adlandırılabilir. Meslek seçimi sürecinden sonra hayatımızda yeni bir dönem başlar. Genellikle mezuniyet sonrası başlayan bu dönem kariyerdir. Özellikle yeni mezun adayların iş ilanları başvurusu sürecinde kafasında soru işaretleri olabileceğini düşünerek bu yazıyı kaleme aldık. İş başvuru sürecinde size yardımcı olabilecek bu adımları merak ediyorsanız yazımızın devamını okumanızı tavsiye ediyoruz.

İş Başvurusundan Önce Yapmanız Gerekenler

Ne yapmak istediğinizi düşünün

çalışma alanı

Geçmişinizi, bugününüzü ve geleceğinizi düşünün. Çocukken bile sorulmuştur bu soru "Ne olmak istiyorsun?”. Hepimizin buna farklı farklı cevapları olmuştur. Hatta bazılarımız bu cevabı sürekli değiştirirken bazılarımız tek bir cevap vermiştir. Bu cevaplar belki heves belki hayaldir. Kimilerimizin meslek seçiminde önemli rol oynayan etkenlerden birinin hayaller olduğunu söyleyebiliriz. Peki bugün o çocukken verdiğiniz cevap veya hayalinizin peşinden mi gidiyorsunuz? Bugün kimsiniz? Belki üniversiteden yeni mezun olmuş bir genç belki hayalinin peşinden gitmek için tekrar üniversite  sınava hazırlanan biri belki de kariyerinde önemli bir değişiklik yapmak isteyen birisiniz. Kim olduğunuzu düşünün, kendinizin farkına varın. Ne yapmak istediğinizi, hangi alanda çalışmak istediğinizi ve nasıl bir işte çalışmanın sizi mutlu edeceğini düşünün. Gelecekten beklentinizin neler olduğunu hayal edin. Daha önce herhangi bir mülakatta "5-10 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?" gibi bir soruyla karşılaşanlarınız olmuştur. Kendinize bu soruyu veya buna benzer soruları sorabilirsiniz. Ama cevabınızın sadece kariyer odaklı olmasının yanı sıra yaşam standardınızı da düşünmeyi ihmal etmemenizi tavsiye ediyoruz. Bu cevapların sonucunda ne yapmak istediğinizi fark etmenizin iş arama sürecinde size faydalı olacağını düşünüyoruz .Bunun sonucu  iş aramanıza, öz geçmişinizi ona göre düzenlemenize ve kendinizi o alanda geliştirmenize yardımcı olacaktır.

İş ilanını detaylı inceleyin

iş ilanları

Günümüzde iş başvuruları hepimizin bildiği gibi birçok site veya başvuracağımız yerin kendi kariyer sitesi üzerinden gerçekleşmektedir. Şirketler, kurum ve kuruluşlar ilanlarını internet üzerinden paylaşmaktadır. İş ararken karşınıza çıkan bu ilanları detaylı bir şekilde incelemeniz gerekmektedir. Bu ilanlar pozisyona en uygun adayı ararken gereken bilgi, beceri, nitelik ve yetkinlerin ne olduğunu hakkında bilgi vermektedir. Başvuracağınız pozisyondan geri dönüş alıp almamak noktasında belli kriterlerin yer aldığı iş ilanı oldukça önemlidir. Uygun aday olup olmadığınız veya bu işin size uygun olup olmadığını öngörmenize yardımcı olacaktır. Çalışmak istediğiniz alan hakkında kendinizi hangi alanlarda geliştirmeniz gerektiği konusunda fikir edinmenizi sağlayacaktır.

Başvuracağınız kurum ve kuruluşu araştırın

araştırma yapmak

Kariyer planını öğrencilik yıllarında tasarlamış biriyseniz zaten çalışmak istediğiniz yerler bellidir. Bu yerlere göre kendinizi geliştirmeniz gereken alanlarda adımlar atmışsınızdır. Eğer çalışmak istediğiniz veya çalışmayı hayal ettiğiniz bir şirket, her hangi bir yer yoksa yeterli bilgiye sahip olmamanız çok normal. İş başvurusu yapmadan önce başvuracağınız yeri araştırın. Kültürü, çalışma şartları, sağladığı haklar/imkanlar, geçmişi vb. birçok konuda bilgi edinmeniz faydalı olacaktır. Başvuracağınız yerin kendi sitesi, iş arama siteleri veya sosyal medya hesapları bu konuda size yardımcı olabilir. Bu bilgiler çalışmak istediğiniz yerin nasıl bir yer olduğunu anlamanızı sağlayabilir. Ayrıca iş başvurusu sonrası mülakat aşamasına geçtiğinizde bu tarz sorularla karşılaşabilirsiniz.

Öz geçmişinizi düzenleyin

cv özgeçmiş hazırlama

İş başvurusundan dikkat etmeniz gereken en önemli adımlardan biri özgeçmişinizi kontrol etmektedir. Son dönemde yani pandemi sürecinde evde daha fazla zaman geçiriyoruz. Etkinliklerin dijitale taşındığı günümüzde birçok kurs, sertifika programına katılmış olabilirsiniz. Yabancı dil yeterliliğinizi geliştirmiş olabilirsiniz. Kendinizi güncellerken öz geçmişinizi de aynı şekilde güncellemelisiniz. Eğer farklı alanlarda kendinizi geliştirmiş ve farklı pozisyonlar için iş başvurusu yapacaksanız bu durumu göz ardı etmeyin! Başvuru yapacağınız pozisyona uygun bir özgeçmiş hazırlamanız öne çıkmanıza yardımcı olabilir.

Ön yazınızı tekrar okuyun

ön yazı yazmak

Ön yazı yazdınız mı? Daha önce iş başvurusunda bulunduysanız bazı ilanlara başvururken özgeçmiş ve soruların yanı sıra böyle bir seçenekle karşılaşmışsınızdır. Ön yazı, kendinizi ve işe uygunluğunuzu ifade etmenize yardımcı bir metin olarak tanımlanabilir. Eğer hali hazırda bir ön yazınız varsa onu iş ilanlarına başvurmadan tekrar okumanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle daha önce başvurduğunuz pozisyondan farklı bir pozisyona başvuruyorsanız öz geçmişiniz gibi ön yazınızı da güncellemeniz gerekebilir. Bu yüzden ön yazınıza bir göz atın ve gerekli düzenlemeleri yapmaktan çekinmeyin. Ön yazınız belki de adaylar içinde öne çıkmanıza yardımcı olabilir.

Kendinize güvenin

Okuduğunuzda bunun iş başvuru süreci için değil de mülakat süreci için önemli olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Ama kendinize güvenmek iş başvuru sürecinde de oldukça önemlidir. Özellikle deneyimsiz, yeni mezun biriyseniz iş ilanlarına başvururken bile tereddüt yaşadığınız anlar vardır. Bazen iş ilanlarındaki kriterlerin birçoğuna uygun olmanıza rağmen başvuru yapmaktan vazgeçersiniz veya daha sonra yaparım diyerek ilanı görmezden gelirsiniz. Bunun nedeni kendinizi yeterli görmemeniz olabilir. Yabancı dil öğrenmek gibi düşünün belki zannettiğinizden daha iyi olabilirsiniz. Ama hata yapmaktan korktuğunuz veya kendinize yeterince güvenmediğiniz için konuşmaktan çekiniyor olabilirsiniz. Ertelemek veya görmezden gelmek yerine kendinize bir şans verin. Eğer ilanda yer alan kriterlere sahipseniz veya o iş için aranılan kişi olduğunuzu düşünüyorsanız başvuru yapmaktan çekinmeyin. Kendinize güvenmekten korkmayın belki de o iş için aranılan kişi sizsinizdir.

BONUS: Kendinizle mülakat yapın!

mülakat -iş görüşmesi

Yazımızın sonunda mülakat süreçleri ile ilgili bir maddeye yer vermek istedik. Eğer iş başvuru sürecinden sonra mülakat aşamasına geçerseniz bu maddemizi hatırlamanızı umuyoruz. İş ilanına başvuru yaptınız ve geri dönüş aldınız. Ve son aşama mülakat sürecine katılacaksınız. Başvurduğunuz departman ve pozisyon ile ilgili hangi soruların sorulabileceğini düşünün. Bu soruları not alın ve kendinize sorun. Yani kendinizle mülakat yapın! Böylelikle gerçek mülakatta daha rahat hissedebilir ve kendinizi doğru ifade edebilirsiniz.

Bu içeriğimizi beğendiyseniz  aşağıdaki içeriklerimizi de okumanızı tavsiye ediyoruz!

Özgeçmiş Oluşturmak İçin 5 Adım

CV Hazırlarken Bunları Asla Yapmayın!

Etkili Ön Yazı Teknikleri

Sizi Bir Adım Öne Taşıyacak Farklı Ve Yaratıcı CV Hazırlamak İçin 6 Platform

Çevrim İçi Mülakatlarda Başarılı Olmak İçin Neler Yapmalıyız?

Özgün İçerik

 

 


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.