Öğrenci Kariyeri Banner

Çevrim İçi Mülakatlarda Başarılı Olmak İçin Neler Yapmalıyız?

Çevrim İçi Mülakatlarda Başarılı Olmak İçin Neler Yapmalıyız?

Yaşanan ve devam eden Covid-19 süreci hayatımızda birçok değişiklik olmasına neden oldu. Özellikle bu değişim eğitim ve iş dünyasında etkisini gösterdi. Yeni düzen ile birlikte uzaktan eğitim modelinin uygulanmasının yanı sıra iş dünyasında büyük bir değişim gerçekleşti. Dünyada özellikle ülkemizde uzaktan çalışma modelini benimseyen hatta mülakat süreçlerini çevirim içi gerçekleştiren kurum ve kuruluşların sayısında ciddi bir artış yaşandı.

Gerçekleşen bu değişim nedeniyle mülakat süreçleri ile ilgili kafasında soru işaretleri bulunan kişiler olabilir. Özellikle iş arayan yeni mezunlar ve zorunlu staj yapması gereken öğrenciler...

Bu yüzden değişen şartlara uyum sağlarken mülakat süreçlerinin olumlu geçmesine yardımcı olabilecek birkaç maddeyi sizin için kaleme aldık.

Mülakat süreci hakkında bilgi edinin

Mülakat Süreci Hakkında Bilgi Edinin

Çevrim içi mülakatlar birçok platform,uygulama üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.Birçok platform ve uygulama olduğu için hepsi hakkında bilgi sahibi olmayabilirsiniz. Bu yüzden hangi platformun kullanılacağını,mülakatın saatini, mülakatın süresini, kaç kişiyle mülakat gerçekleştireceğinizi ,kaç aşamalı bir mülakat olacağını kısaca mülakat sürecinizi detaylı bir şekilde öğrenmek için soru sormaktan çekinmeyin.Özellikle iş ilanı ve başvurduğunuz şirketin sitesini,sosyal medya hesaplarını yani dijital dünyadaki yerini araştırın. Bu soruların cevaplarına göre gerekli düzenlemeyi yapabilir, programınızı ayarlayabilirsiniz. Ülkemizde genellikle mülakat sürecine dair mail üzerinden geri dönüş yapıldığı söylenebilir. Eğer mail üzerinden bilgi alma veya telefon ile görüşme ihtimaliniz varsa bilgi alabilirsiniz. İşte burada iş size düşüyor. Mülakat sürecini öğrenmek için çaba harcamanız gerekmektedir. Bu yüzden eğer bu soruların cevaplarına sahip değilseniz mutlaka tekrar arayın veya mail atmayı deneyin. Ayrıca mülakat gerçekleştireceğiniz yerle ilgili internette araştırma yapabilirsiniz, yaptığınız araştırma kafanızdaki soruların az da olsa cevap bulmasına yardımcı olabilir. Bu tavrınız mülakat sürecinizde sorun yaşamamanıza yardımcı olacaktır.

Öğrenmekten vazgeçmeyin ve çabalayın

Öğrenmekten Vazgeçmeyin ve Çabalayın

Bu süreç hepimiz için yeni ve yeterince bilgi sahibi olmamamız çok normal.Birçoğumuzun hayatında belki de adını dahi duymadığı uygulamalarla tanıştığı bir süreç olduğunu söylersek muhtemelen yanılmayız.Hatta bazı uygulamalardan üniversite derslerinin uzaktan devam edeceğini öğrenince haberdar olmuş olabilirsiniz.Birçoğumuzun bu uygulamaların adını duyması zaten böyle olmadı mı? Bu yüzden hepimiz için yeni ve öğrenmekle geçen bir süreç olarak adlandırılabilir.Yani sorun yaşamanız muhtemel hatta normal bile. Ama ne olursa olsun sakın bu konuda kötü hissetmeyin.Herkes teknoloji konusunda harika olmayabilir veya bütün uygulamaların kullanımı konusunda yeterli bilgiye sahip olmayabilir.Tabii kimse niçin sorun yaşadığınızla veya neden bilgi sahibi olmadığınızla muhtemelen ilgilenmez.Bu durumla hayatın birçok alanında karşılaşmışsınızdır.Kullanılacak uygulama hakkında fikrinizin olmaması mülakat sürecinizi olumsuz etkileyebilir .Teknolojinin günümüzdeki konumu düşünülürse bu durum pozisyon için uygun olmadığınızı düşünmelerine yol açabilir. Ama üzülmeyin ve karamsarlığa kapılmayın .Elinizde harika bir kaynak varken birkaç video izleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Çevrim içi görüşmeler ve kullanılan platformlar hakkında internette video izleyebilir veya  içerikleri okuyabilirsiniz. Çevrenizden yardım istemekten çekinmeyin.Unutmayın bilmiyor olmanız öğrenemeyeceğiniz anlamını gelmez.İlk madde de belirttiğimiz gibi soruların cevaplarını öğrenirseniz görüşmenin gerçekleşeceği platformu bir arkadaşınız veya aile bireyiniz ile deneyebilirsiniz.Mülakat devam ederken ses gibi herhangi bir sorun yaşamayı emin olun istemezsiniz. Bu şekilde mülakattan önce bir deneme yapmak sizin için faydalı olacaktır.

Bilgisayarınızı kullanın

Bilgisayarınızı Kullanmayı Deneyin

Hepimiz ailemiz,arkadaşımız ile uzun telefon görüşmeleri gerçekleştirmişizdir.Bu görüşmeleri hatırlayın belli bir süre sonra bazı sorunların ortaya çıktığı yadsınamaz bir gerçek.Bunları göz önünde bulundurursanız telefonla bir mülakat gerçekleştirmek bazı sorunları da beraberinde getirebilir ve istediğiniz gibi başarılı bir görüşme gerçekleştiremeyebilirsiniz. Telefon bağlantınızda problem yaşanabilir ve önemli bir anda bağlantınızı kaybedebilirsiniz. Kısaca telefonunuz çekmeyebilir! Bunun dışında internet hızınızın önemli olduğunu unutmayın.Çevrim içi bir mülakatta kesintisiz bir iletişim için ne kadar önemli olduğunu tahmin edebilirsiniz.Ayrıca eğer görüşmeniz uzun sürecek ise telefonunuzu tutarken zorlanabilirsiniz ki belli bir süre sonra kolunuz ağrıyabilir. Bu durum  kötü hissetmenize neden olabilir ve süreci olumsuz etkileyebilir.Bunun yanı sıra görüşme gerçekleştirdiğiniz kişide olumsuz bir izlenim bırakmanıza neden olabilir. Bu sorunları yaşamamak için  bir bilgisayar kullanmayı deneyin. Görüşmelerinizde bilgisayar kullanmaya özen gösterin!

Telefonunuzu kontrol etmeyi unutmayın 

Telefonunuzu sessize almayı unutmayın

Ders çalışırken  bile alarmınız çalmış veya derste telefonunuzu sessize almayı unuttuğunuz zamanlar olmuştur.Çevrim içi olsa bile bu iş sizin için önemli yani yüz yüze mülakattan pek farklı olduğunu düşünmeyin.Yani mülakat  işi almanızın ilk adımıdır. Çevrim içi mülakat gerçekleştireceğiniz için kullanılacak olan platform veya bilgisayarınızda görüşme gerçekleştireceğiniz saatten önce hazır bir şekilde beklemeye özen gösterin.Telefonunuzu sessize almayı,alarmları kapatmayı ihmal etmeyin! Görüşmenin ortasında telefonunuz veya bir alarmın çalması hoş olmayacaktır.

Dış görünüşünüze önem verin

Dış Görünüşünüze Özen Gösterin

İlk izlenimin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bazen  hayatımızda dış görünüşün ne kadar önemli olduğu durumlarla karşı karşıya kalmışızdır. Bu durumlar özensiz görünmenin olumsuz etkileriyle yüzleşmemizi sağlamıştır. Bundan dolayı yüz yüze bir mülakat gerçekleştirecekmişsiniz gibi hazırlanın.Sade,özenli bir dış görüşünüzün olması sizi öne çıkarabilir.Tek renk ceket, beyaz bir gömlek veya bluz iyi görünmenizin basit ama temel parçaları olabilir.Bunların dışında takım elbise iyi bir seçenek olacaktır ama parlak renklerden kaçınmanız daha iyi olabilir.Kısaca resmi bir görünüşünüz olmalı! Baskılı, ekoseli, çizgili ve rengarenk kıyafetler özellikle parlak renkleri giymekten kaçının. Daha iyi hissetmek veya görünmek için makyaj yapabilirsiniz ama makyaj konusunda aşırıya kaçmamaya özen gösterin.Sonuçta bu bir iş görüşmesi bunu aklınızdan çıkarmayın! Sade ama özenli göründüğünüzü düşünüyorsanız mülakat için hazırsınız demektir.Yüz yüze mülakata gider gibi hazırlanmanız daha profesyonel hissetmenizi sağlayabilir.

Mülakatı gerçekleştireceğiniz ortamı mutlaka düzenleyin

Mülakat Ortamınızı Düzenleyin

Çevrim içi mülakatlar hepimiz için yeni bir süreç ve bu yeni durum bazı değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Bu yüzden bulunduğunuz ortamı yeniden düzenlemeniz gerekebilir.Bu süreçte online eğitimlere veya canlı derslere katılmışsanız konuşmacıların arka planlarının düzenli olduğu veya bir kitaplığın öne çıktığı dikkatinizi çekmiştir. Görüşmeyi gerçekleştireceğiniz ortamdaki arka planınızın düzenli olduğundan emin olun ve dikkatinizi  dağıtabilecek eşyalarınızın yerini değiştirin. Böylelikle kameraya odaklanmanızı engellemezler ve dağınık bir görüntü göze çarpmaz. En önemlisi sakin ve sessiz bir ortam olduğundan emin olun. Özellikle eğer aileniz veya ev arkadaşlarınız ile birlikte yaşıyorsanız mutlaka mülakatınız olduğu konusunda onları bilgilendirin. Mülakat görüşmesinin ortasında aniden odanıza gelebilirler ve bu sizi zor durumda bırakabilir. Olumlu devam eden bir görüşmeniz de motivasyonunuzu olumsuz etkileyebilir ve karşı tarafın olumsuz düşünmesine neden olabilir.  Görüşme gerçekleştireceğiniz gün bulunduğunuz ortamı ve nasıl göründüğünüzü kontrol etmeyi unutmayın!

Mülakat soruları için hazırlanın

Mülakat Sorularına Hazırlanın

Mülakatlar ve vazgeçilmez sorular...Bitmek tükenmek bilmeyen mülakat soruları bazen kötü hissetmemize neden olabiliyor hatta uyanmak istediğimiz bir kabusun içindeymiş gibi hissetmemize.Bu yüzden durumu kontrol altına almak en azından eski mülakatlardan daha olumlu geçmesini sağlamak için atmamız gereken küçük bir adım var.Eğer  mülakatı başarılı geçirmek ve sorulara daha özgüvenli bir şekilde cevap vermek istiyorsanız size yardımcı olabilecek harika bir kaynağınız var:İnternet! İnternette kısa bir araştırma ile mülakat soruları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.Soruları gözden geçirin ve sorulma ihtimalinin yüksek olduğunu düşündüklerinizi belirleyin.Bu soruların cevaplarını yazmayı deneyin.En azından karşınıza böyle bir soru çıkarsa ne cevap vereceğinizi aklınızdan geçirin.Bu cevapları yazarken özelliklerinizi öne çıkarmanıza yardımcı olabilecek örnekler ve geçmiş çalışmalarınıza kısaca yer vermeyi unutmayın!

Kendiniz olmaktan çekinmeyin

Kendiniz Olmaktan Vazgeçmeyin

Mülakat soruları için internette araştırma yapabilir ve ön hazırlık yapabilirsiniz. Bu mülakat süreciniz için iyi olabilir. Fakat dikkat etmeniz gereken oldukça önemli bir nokta var. Mülakata katılacak aday sizsiniz. Ayrıca  herkesin birbirinden farklı özelliklere sahip olduğunu unutmayın! Mülakatta sorulan sorulara verilen örnek cevapları vermekten kaçının. Ne olursa olsun kendi cevaplarınızı vermeye, kendinizi doğru ifade etmeye çalışın. Sadece kendiniz olun başkası gibi davranmaya çalışmayın!

Mülakattan önce deneme yapın

Mülakat Denemesi Yapın

Çevrim içi gerçekleşecek olsa bile bunun gerçek bir iş görüşmesini olduğunu unutmayın. Olumlu veya olumsuz bir sonucu olacağı bir gerçek. Başarılı bir mülakat için belki de en önemli adımlardan biri deneme yapmaktır. Sunum yapmak gibi düşünebilirsiniz.Sunum yaparken nasıl hissediyorsunuz ? Sunum sürecinde veya özellikle görüşmeler konusunda gergin ve heyecanlı bir yapınız varsa bu adım sizin için oldukça önemli. Bir arkadaşınızdan rica edebilir ve görüşme gerçekleştirebilirsiniz. Jest ve mimiklerinizi kontrol etmeniz, heyecanlanmadan soruları cevaplayabilmeniz konusunda yardımcı olabilir. Eğer görüşme gerçekleştirebilecek herhangi bir arkadaşınızın veya aile bireyiniz yoksa heyecanınızı yenmek için bir yol arıyorsanız çözümü çok basit: Ayna! Sadece aynanın karşısına geçin ve mülakatta olduğunuzu hayal ederek konuşmaya başlayın. Bu denemeler kameraya alışmanızı sağlayarak kendinizi rahat hissetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca video çekerek deneme yapabilirsiniz.Sosyal medya hesabınız için video çektiğinizi düşünün.Bu daha rahat hissetmenize yardımcı olacaktır. Önceden deneme yapmış olmanız görüşmeye odaklanmanızın anahtarı olabilir. Görüşme gerçekleşirken çok fazla hareket etmemek, sakin kalmak yani heyecanınızı kontrol etmeniz karşınızdaki kişiye odaklanmanız  ve mülakat süreciniz açısından  daha iyi olabilir. Davranışlarınızın karşı taraf için birer ipucu olduğunu unutmayın! Görüşmede tebessüm etmekten çekinmeyin ve bu işi ne kadar istediğinizi ,bu iş için aranılan kişinin siz olduğunu gösterin.

Yazar Notu: Umudunuzu kaybetmeyin!

Staj veya iş bulmanın zorlu ve sabırlı olmayı gerektiren bir süreç olduğunu hepimiz biliyoruz. Özellikle bu değişim sürecinin etkileri hissedilirken daha da zor. Çevrim içi mülakatlar birçoğumuz için oldukça yeni ve zorlayıcı olabilir. Bu durum karamsar bir bakış açısı kazanmamıza neden olabilir. Bu yüzden maddelerin hepsini olmasa bile birkaçını denemeye çalışın ve geçmiş mülakatlarınızla karşılaştırın.Aradaki farkı gördüğünüzde aslında küçük adımların büyük değişimlere yol açtığını anlayacaksınız.Umarım başarılı mülakat süreçleri geçirerek hayalini kurduğunuz işte çalışma fırsatı yakalarsınız.

*Mülakat sürecine hazırlanmadan ve yukarıda belirttiğimiz adımlardan önce size tavsiyemiz öz geçmişinizi düzenlemeniz olacaktır.Ayrıca öz geçmişinize mülakattan önce göz atmayı ve yanınızda masanızın bir köşesinde bulundurmayı ihmal etmeyin!

Korkulu Rüyamız:CV Hazırlama

Umarız yazımız sizin için faydalı olur . Mülakat sürecinizde başarılar dileriz !

Özgün İçerik


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.