Öğrenci Kariyeri Banner

Evde Su Tasarrufu İçin Yapılması Gereken 7 Şey

Evde Su Tasarrufu İçin Yapılması Gereken 7 Şey

Evinizde su tasarrufu yaparak aylık giderlerinizi düşürebilirsiniz. Su tasarrufu nasıl yapılır sorusuna yanıt veren birçok yöntem bulunur. Bu yöntemleri kullanarak hem kendi ekonominiz, hem de küresel kaynaklar açısından faydalı önlemler alabilirsiniz. Su tasarrufu nedir diye merak ediyorsanız, bu önerileri uygulayarak su tasarrufunu kendi yaşamınızda deneyimleyebilirsiniz. İşte su tasarrufu için yapılması gerekenler: 

1.Muslukları Gerekmedikçe Açık Bırakmayın 

►Gün içinde en çok su kaybına neden olan alışkanlıklardan biri de muslukları gerekmediği halde açık bırakmaktır. Su tasarrufu için neler yapmalıyız diye merak ediyorsanız öncelikle bu alışkanlığınızı değiştirerek ve çocuklarınıza bunu aşılayarak başlayabilirsiniz. 

►Diş fırçalama, el yıkama, bulaşık yıkama, tıraş olma gibi işler sırasında musluğu kullanmadığınız anlarda kapatın. 

►Duşta ise sadece durulanma sırasında musluğu açın. Böylece litrelerce su tasarrufu yapmanız mümkün olacaktır. Su sıcaklığı konusunda hassassanız duş başlığınıza su ısısını koruyan dönmeli valf modellerinden taktırabilirsiniz. 

►Duşa başlarken suyun ısınmasını bekliyorsanız, akan suyun boşa gitmesine izin vermeyin. Bunun için duş teknesine bir kova yerleştirin ve ısınana kadar suyun bu kovaya akmasını sağlayın. Kovadaki suyu daha sonra çiçek sulamak, klozete dökmek, balkonu yıkamak gibi işler için kullanabilirsiniz. 

 

2.Çamaşır ve Bulaşık Makinesini Tam Kapasite Doldurun 

►Çamaşır makinesini birkaç parça çamaşırınız kirlendiği için çalıştırmayın. Çamaşırların makineyi tam dolduracak kadar birikmesini bekleyin. 

►Hem çamaşır makinesini hem de bulaşık makinesini çalıştırırken ekonomi modunu seçmeye özen gösterin. Elektrik ve su tasarrufu için oldukça avantajlı olacaktır. 

►Bulaşıklarınızı elde yıkamak yerine bulaşık makinesinde yıkayın. Elde yıkanan bulaşıklar durulama esnasında çok fazla su kaybına neden olur. Bulaşık makineleri ise aynı suyu pompaladığı için tasarruf elde etmenize yardımcı olur. 

►Bulaşık makinesini her öğün sonrası çıkan bulaşıklar için çalıştırmayın. Tam kapasite doldurarak çalıştırın. 

3.Duşunuzu Kısa Tutmaya Çalışın 

►Duş sürelerinizi minimuma indirmeye çalışın. Böylece hem sudan hem de zamandan tasarruf edebilirsiniz. 

►Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsanız banyonuza bir saat yerleştirebilirsiniz. 

►Küvetin tamamını doldurarak banyo yapmak yerine duş almayı tercih edin. Böylece su kaybını büyük ölçüde önleyebilirsiniz. 

 

 4.Sifonları ayarlanabilir olanlarla değiştirin 

►Ortalama bir sifon 10l litre su alıyor,3kere tuvalete gitseniz 30 litre su kullanmış oluyorsunuz 

►Tuvalet sifonlarını ayarlanabilir olanlarla değiştirebilir, rezervuarların içine su dolu şişeler yerleştirerek daha az su tüketilmesini sağlayabilirsiniz  .

►Tuvalet kağıtlarını tuvalete atmak daha fazla su kullanılmasına sebep oluyor, bir çöp kutusu kullanabilirsiniz. 

5. Su sayacını kontrol edin. 

►Kullandığınız su miktarını görünce şoka girebilirsiniz. Su sayacı kullandığınızda bilinçlenirsiniz ve su kullanımınızı azaltırsınız. 

►Su sayacınız varsa nasıl okumanız gerektiğini öğrenin. Diğer avantajlarının haricinde sızıntıları engellemenize yardımcı olur. Sayacı okuduktan sonra su kullanmadan bir veya iki saat bekleyin. Sayacı tekrar okuyun. Sayaç hareket ediyorsa kaçak veya sızıntı vardır. 

►Sayaçların birçoğunda su akarken hızla dönen küçük bir çark veya dişli vardır. Bütün suların kapalı olduğundan eminseniz ve çark dönüyorsa bir yerde kaçak vardır. 

►Su sayacı yerin altındaysa okumak için çıkarmanız gerekir. 

6. Dikimleri doğru yapın. 

►Büyük ağaçların altına küçük ağaçlar dikin. Bu buharlaşmayı önler ve bitkilerinize gölge sağlar. 

►Nemi tutmak için malç kullanın. Saman, gübre, yapraklar, odun parçaları, ağaç kabukları ve gazete en ideal malç adaylarıdır. Bunları bedava bulabileceğiniz gibi az bir paraya da satın alabilirsiniz. Doğru organik malç toprağınızı zenginleştirmeniz yardımcı olur çünkü zararlı otları yok eder. 

►Bitkilerin büyümesi için ne kadar suya ihtiyaç duyduklarını öğrenin ve fazlasını vermeyin. 

►Oluklar ve havzalar kullanın. Sadece bitki köklerinin sulanması için alçak alanlar kazın. 

7.Gri Suyu Yeniden Kullanın 

►Gri su, banyonuzdan, duşunuzdan veya lavabonuzda kullanılan sudur. Fazladan su toplamak için lavabonuza veya duşunuza bir kova koyun veya küveti boşaltmadan önce suyu almak için bir kova kullanın sonra bu suyu arabanızı yıkamak için yeniden kullanın.

►Bir diğer alternatif ise; her gece komodininizde beklemiş olan bardağınızdaki suyla da bitkilerinizi sulayabilir veya musluktan akan suyu ısınana kadar boşa akıtmak yerine bir kovaya doldurup bitkiler için kullanabilirsiniz. 

 

Bu içeriğimize de bakmalısınız!

Barajlarımız Kurumadan Su Tasarrufu Yapmak İçin 5 Öneri


Berkay  Aslan

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Berkay Aslan..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.