Öğrenci Kariyeri Banner

Barajlarımız Kurumadan Su Tasarrufu Yapmak İçin 5 Öneri

Barajlarımız Kurumadan Su Tasarrufu Yapmak İçin  5 Öneri

Son bir yıldır çoğumuz temizliğin önemini daha iyi anladık ve temizliğe eskisinden daha fazla önem verir olduk. Ancak bununla birlikte, aşağıdaki haritadan da görüleceği üzere, önem vermemiz gereken bir konu daha var: su tasarrufu.

Yaşamın en önemli ihtiyacı olan su, tüm dünyada hızla azalırken suyun bizim için ne kadar  önemli olduğunu son zamanlarda COVID-19 nedeniyle bir kez daha fark ettik. Su, kişisel temizliğimizin, hijyenin en önemli unsuru. Elimizi yıkarken suyu boşa akıtmamamız gerektiğini artık biliyoruz, ancak bunun yanında yapabileceğimiz başka şeylerle de su tasarrufuna katkıda bulunabiliriz. Su seviyelerinin belirgin şekilde azaldığını göz önünde bulundurursak, hayatımızda daima yer alması gereken su tasarrufu yöntemlerini uygulamaya koymak için aceleci olmalıyız.

Peki Bunlar Neler Olabilir?

1. Musluğu Kapatın veya Sensörlü Musluk Başlığı Kullanın

Elleri, bulaşıkları, diş fırçalarken veya başka işleriniz sırasında, suyu kullannadığınız kısa anlarda  açık bırakmak daha kolay gelir. Ancak suyun boşa aktığı bu önemsemediğiniz  anlar, düşündüğünüzden daha fazla su israfına neden oluyor. 20 saniyelik bir el yıkama sırasında, yaklaşık 1 litre suyu boşa harcanabilir. Yani bu anlarda üşenmeyi bırakıp musluğu kapatmaya başlamalısınız.

2. Damlatan Musluklarınızı Tamir Edin

Damlatan bir musluk günde 75 litre su, sızıntı yapan bir sifon ise ayda 330 ton su harcayabilir. Evinizdeki, iş yerinizdeki su kaynaklarınızın sızdırmadığından emin olmalı ve damlama yapıyorsa tamir ettirmelisiniz. Bu su tasarrufu için basit ama etkili bir yöntem olacaktır.

3. Gri Su Kullanın

Kullanılmış suyu başka bir yerde kullanmak için yeterince temiz olan suya “gri su” denir. Gri su kullanımı için geliştirilen sistemler genellikle çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, duş ve mutfak gibi alanlarda kullanılan suyun yeniden değerlendirilmesini sağlar. Siz de gri su arıtma sistemi ile en azından sifon için temiz su kullanmayı bırakabilirsiniz.

Ayrıca sizde evinizdeki gri suyu biriktirip kullanabilirsiniz. Mesela ağzı açık bir şekilde beklemiş bardaktaki suyla bitkilerinizi sulayabilir, musluktan akan suyu ısınana kadar boşa akıtmak yerine bir kovaya doldurup bitkiler için, temizlik için kullanabilirsiniz. Düşündükçe emim olun başka şeyler de bulacaksınız.

4. Su Tasarrufuna Katkı Sağlayacak Ürünler Kullanın

Pek çok alanda su tasarrufu sağlayan ürün mevcut ve artık daha ulaşılabilir. Düşük hacimli veya çift sifonlu tuvaletler, düşük debili duş başlıkları, su tasarrufu sağlayan çamaşır ve bulaşık makineleri… ve daha pek çok ürün. Eviniz için bu özellikteki ürünleri tercih etmeniz dakikada harcadığınız su hacmini 4,5 litreye kadar azaltabilir.

5. Duş Sürenizi Kısaltın

Her gün uzun bir duş almak tahmin ettiğinizden çok su kullanır. Banyo yaptığınız zaman 100 litre su kullanırsınız, duş yapmak ise bu miktarın üçte birini kullandığınız anlamına gelir.

 

Özgün İçerik


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.