Öğrenci Kariyeri Banner

Ekip Ruhunu Artırmak İsteyenler İçin 5 Tavsiye

Ekip Ruhunu Artırmak İsteyenler İçin 5 Tavsiye

Ortak amaçlar uğruna bir araya gelen ve bu amaçlar doğrultusunda çabalayan kişiler ekipleri oluşturmaktadır. Ekip ruhu ise ekipte yer alan bireylerin amaçları doğrultusunda aidiyet duygusuyla birarada olabilmesidir. Bireyci değil topluluk bilinciyle hareket edilebilmesidir. Ekipte yer alan bireylerin ekip ruhuna sahip olması gerekmektedir. Özellikle pandemi sürecinde uzaktan çalışma sisteminin yaygınlaşmasıyla ekip ruhunun etkisi önem kazanmıştır.

Eğer bir ekipte yer alan kişiler mutsuz ve bulundukları yere ait hissetmiyorlarsa muhtemelen bu durum çalışmalarını olumsuz etkiler ve verimsiz bir sonucun ortaya çıkmasına neden olur.

Bunu daha basit bir şekilde ifade etmek gerekirse üniversite hayatınız boyunca grup ödevleri karşınıza çıkmıştır.Bu grup ödevlerinin amacı ekip çalışması konusunda kendinizi geliştirmeniz olarak adlandırılabilir. Ama bazı üyeler sorumluluklarını önemsemez ve ekibe kendilerini bir türlü ait hissetmezler. Bunun sonucunda ya ekipten ayrılırlar ya da ortaya başarısız bir sonuç çıkar.

Bu durum ekibinizde sorunlara neden olmasının yanısıra arkadaşlık ilişkilerinize bile zarar verebilir.

Ekip Ruhunu Arttırmak İsteyenler İçin 5 Tavsiye 

1.Daha fazla dinleyin 

Günümüzde insanlar birbirini dinlemek yerine konuşmaya daha fazla zaman ayırmaya başladı.Konuşan kişileri dinlemek yerine kendi düşüncelerinde kaybolmayı veya sadece konuşmak için beklemeye başlayan birçok kişinin olduğunu söylersek muhtemelen yanılmayız.Bu durumu bazen bulunduğunuz ortamlarda hissetmişsinizdir. Peki bir iletişimde en önemli etken sizce de dinlemek değil mi ? Bir ekipte özellikle birbirini dinlemek ve anlayabilmek önemlidir.Bazen ekiplerde belli bir süre sonra dinlemek görmezden gelinebilir .Ekip ruhu sizin için önemliyse birbirinizi daha fazla dinlemeye çalışarak başlayın.Dinlemeye başladıktan sonra ekip iletişiminizin güçlendiğini mutlaka fark edeceksinizdir. 

2.Farklı yönlerinizi kabul edin

Giriş cümlesinde belirttiğimiz gibi ekip ortak amaçlar uğruna bir araya gelen kişilerden oluşur.Bu kişiler birbirinden farklı özelliklere,yaşam tarzına ve düşünce yapısına sahiptir. Zaten normal olan da bu değil midir ? Her kişi aslında birer kar tanesi gibidir. Birbirinden farklı, bambaşkadır. Bu yüzden farklı yönleriniz olduğunu kabul etmeyi deneyin. Ekip olmanız aynı olmanız anlamına gelmez. Farklılıklarınızı kabul etmeniz birbirinizi fark etmenize yardımcı olacaktır. Böylelikle ekip ruhunuz ve aidiyet duygunuz gelişecektir.

3.Konuşmaktan çekinmeyin 

Bir ekipteki belkide en önemli sorunlardan biri konuşmaktan kaçmaktır. Bu mutlaka ikili ilişkilerde de karşınıza çıkmıştır.Ekip üyelerinin birbirine karşı şeffaf olmaması ve düşünceleri dile getirmekten çekinmesi görünmez sorunlara neden olur. Aslında aidiyet duygusunun ve bağlılığın oldukça fazla olduğuna inandığınız bir ekipte olduğunuzu düşünürken bir anda bazı sorunların olduğunu fark edersiniz .Bunun nedeni konuşmamak belkide yeterince açık bir şekilde düşüncelerini ifade etmemektir.Ekip ruhunu arttırmak istiyorsanız yapmanız gereken çok basit sadece konuşun ! 

4.Sosyal aktiviteler düzenleyin

Ekip olarak amaçlarınız için çabalarken yoğunlukta kaybolmayın! Hayat sadece işten,ödevlerden,projelerden ibaret değil. Eğer tek yaptığınız şey çalışmalarınıza odaklanmak ise belli bir süre sonra muhtemelen bulunduğunuz ortamdan sıkılır hatta nefret etmeye başlarsınız. Böyle bir durumda o zamana kadarki bütün çabanız başarı veya mutluluk yerine gözünüze bir hayalkırıklığı olarak gözükmeye başlar.Hayalkırıklığının devamında pişmanlıkla karşılaşabilirsiniz.Böyle hissetmemek için size bir önerimiz var: Zaman yönetimi ! Sosyal hayattan kendinizi soyutlamak yerine doğru bir zaman yönetimi ile kendinize zaman ayırabilirsiniz.Ekip için harika etkinlikler düzenleyebilirsiniz.Sadece ekip olarak nasıl bir aktivetenin sizi mutlu edeceğini veya ne yapmak istediğinizi düşünün.

Eğer zaman yönetiminde sorun yaşıyorsanız Öğrenciler İçin Zamanı Yönetme İpuçları adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

5.Birbirinizi önemseyin

İyi bir ekip olmanın en önemli şartlarından biri birbirini tanımaktır. Birbirinizi tanımak için ise önemsemeniz gerekir.Bir ekip birbirini tanımıyorsa orada ekip ruhu olduğunu söyleyebilir miyiz? Birbirinizin hayatındaki sorunları,durumları,olayları fark ederek yardımcı olmaya çalışabilirsiniz.Birbirinizin düşüncelerine daha fazla değer verebilirsiniz.Eğer bulunduğunuz yerde fikirleriniz önemseniyorsa, değer görüyorsanız muhtemelen ayrılmak istemezsiniz ve o ekipte daha aktif bir şekilde çalışmak isterseniz.Önemsemek/önemsenmek ekip ruhunuzu güçlendirmenizde temel taşlardan biri olabilir.

Bonus:Cesaretlendirin!

Her ekipte veya toplulukta düşüncelerini dile getirmekten çekinen birileri vardır.Bazen düşüncelerini saçma bazen yeterince iyi olmadıklarına inandıkları için dile getirmez ve sessiz kalmayı tercih ederler.Ekip ve ekip ruhundan bahsediyorsak eğer herkes konuyla alakasız bile olsa konuşabilmelidir. Ekip üyeleri olarak birbirinizi düşünceleri ve projeleri konusunda cesaretlendirmeli ve destek olmalısınız. Bazen sessizce bir köşede saklanmış bir fikir bambaşka bir yolculuğa açılan kapının anahtarı olabilir.

Bir Ekipte Yer Almanın Yapı Taşı: Takım Çalışmasına Ne Kadar Uygunsunuz?
 

Özgün İçerik

 


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.