Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Ekipte Yer Almanın Yapı Taşı: Takım Çalışmasına Ne Kadar Uygunsunuz?

Bir Ekipte Yer Almanın Yapı Taşı: Takım Çalışmasına Ne Kadar Uygunsunuz?


Takım çalışması, bir grubun ortak bir hedefe ulaşmak veya bir görevi en etkili ve verimli şekilde tamamlamak için ortaklaşa çalışmasıdır. Günümüz dünyasında da çoğu çalışma ortamında işler takım çalışması ile yürütülmektedir. Bunun en büyük sebebi ise işlerin bölünmesinin hem üstünde çalışılan iş hem de kişiler için daha verimli olmasıdır. Takım çalışmasının son derece önemli olmasının yanında herkes ekip içinde çalışmaya uygun olmayabilir. Kimi kurslara gider kimi ekip içerisinde görevler alarak bu becerisini geliştirmeye çalışır. Yazımızın sonunda kendinizi takım çalışmasına uygun bulmazsanız önereceğimiz kaynaklarla kendinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz. Aslında hayatımızın çoğu alanında farkında olmadan bile takım çalışmalarının içinde bulunuyoruz. Bunlara en basit örnek olarak yaptığımız takım sporlarını verebiliriz. 

Takım çalışmalarının da çeşitlerinin olmasının yanı sıra ekip içinde verilecek görevler de son derece önemlidir. Kişilerin karakter ve yapılarına uygun görevler alması onlardan en yüksek düzeyde verim alınmasını sağlayacaktır. 

 

Takım çalışmasına ne kadar hazırız?

1. Kendinizi tanıyın.

Her şeyin başında tanımak geliyor tabii ki. Kendimizi tanırsak her şey daha sistemli gidecektir. Karakterimizi ve ne gibi işlere yatkın olduğumuzu, becerilerimizi bir deftere yazmakla başlayabiliriz. Böylelikle kendimizi tanımak için en sağlam adımı atmış oluruz.

2. Ekibinizi tanıyın.

Belli görevleri birlikte alacaksınız ve belli süre birlikte çalışacaksınız. Tabii ki kendinizden sonra tanımanız gereken kişiler diğer ekip üyeleridir. Birbirinize uyum sağlayabilecek misiniz? Uyum sağlayamasanız bile bazı şeyleri alttan alabilecek misiniz? Bu soruları kendinize sorarsanız o ekipte bulunmak isteyip istemediğinizi daha kolay anlayabilirsiniz. 

3. Görevinizi tanıyın.

İlk iki adım tamamsa verilen görevlerden hangilerini tamamlayabileceksiniz bunu tespit etmek kaldı. Ekip içindeki görev dağılımlarını gözlemleyin sizin için uygun olacak görevi istemekten çekinmeyin. Sevmeyeceğiniz bir görevde bulunmanız motivasyonunuzu düşürebilir. Tabii her zaman istediğimiz görevlerde bulunamayabiliriz.  Duruma ayak uydurmayı ve verilen görevi ne olursa olsun en iyi şekilde yapmaya da özen göstermeliyiz. Kim bilir belki istemediğiniz o görev istediğiniz görevden daha uygundur size.

 

Peki bir takımda yer almak için hangi özelliklere sahip olmalıyız?

1.Pozitiflik

Takım içinde her türlü sorunla karşılaşabiliriz. Bu sorunları çözerken pozitif olduğumuz takdirde sorunlar daha kolay çözülecektir. Pozitif olmak olaylara daha geniş açıdan bakmamızı sağlar ve diğer kişilerin aksine bizi çözüme daha çabuk ulaştırır.

2. Verimlilik

Ekip üyelerinin güvenilir kişilerden seçilmesi bu başlık altında son derece önemlidir. Güvenilir kişiden kasıt ise verilen görevleri zamanında ve yerinde yapanlardır bu gibi kişiler yalnızca kendi işlerini yapmazlar diğer ekip üyelerine de ellerinden geldiğince yardımcı olur. Bu şekilde ekip içi verimlilik artmış olur. 

3. Yaratıcılık

Her zaman yenilikçi ve monotonluktan uzak olmalıyız. Ekipte canlılık ve yaratıcılık olduğunda bu tüm üyelere yansıyacaktır. Hem işlerde hem de ekip içinde tamamen olumlu etki yaratacak bu davranış sizin de işinizden sıkılmanıza engel olacaktır. Yaratıcı bir ekip üyesi sadece kendini değil aynı zamanda ekibini de daha iyi gösterecektir.

 

 "Takımın aklı, takımdaki bireylerin aklından daha büyüktür."- Peter Senge

AKLINIZDA BULUNSUN💡

  • Takım çalışmalarınızda her zaman istediğiniz kişilerle, istediğiniz pozizyonda çalışamayabilirsiniz. Ekip içinde yer almanın en önemli kuralı her koşula uyum sağlamaktır.
  • Her ne kadar yukardaki maddeler ekip içinde çalışmada sizin için ön çalışma olacak olsa da duruma uyum sağlayamadığınız takdirde hiç birinin önemi kalmayacaktır. 
  • Bulunduğunuz ekipte her zaman en yüksek verimi almaya çalışın. Çok çalışmak, diğerlerinden çok çalışmak sizi yorsa da sonucunda bir şeyleri başardığınızda bu size de keyif verecek ve işinize daha sıkı sarılacaksınız.
  • Çalıştığınız ekipte gönülü ya da değil her zaman fikirlerinizi belirtin. Eleştirilerde bulunun. Ekibin her zaman ileri gitmesi ve başarılı olması için en önemli noktalardan biri eleştiri yapmaktır. Görevlerinizi yerine getirip kenara çekilmek yerine aktif bir tutum sergileyip ekibin ilerleyişini gözlemlemelisiniz. Elbette yapılan eleştirilerin her zaman olumsuz olması gerekmez, aksine olumlu eleştiriler de yaparak grup içi motivasyonun yükselmesine katkıda bulunabilirsiniz.

 

Kendinizi takım çalışmasına hazır hissetmiyorsanız aşağıdaki kaynaklardan yararlanabilirsiniz.

Global Enstitü- Takım Çalışması Kursu
Udemy- Ekip Çalışması ve Liderlik

Bir sonraki yazımızda takım çalışmasında nasıl başarılı olunacağından bahsedeceğiz. Bizi takip etmeyi unutmayın. :)

Özgün İçerik


Gökçe Öztürk

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Gökçe Öztürk..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.