Öğrenci Kariyeri Banner

Dil Öğrenirken Telaffuzunuzu Geliştirmek İçin 3 Etkili Yöntem

Dil Öğrenirken Telaffuzunuzu Geliştirmek İçin 3 Etkili Yöntem

Her ne kadar dil öğrenirken kitaplar, notlar, dersler ve ödevler arasında kalsak da, bu okumaların ve yazılı kaynaklarında bizi bir yere kadar götürdüğü bir gerçek. Çünkü bu kaynaklar writing, reading ve listening becerilerine katkıda bulunurken bizi bir yerde noksan bırakabiliyor: Speaking. bBr dili konuşmak için öğrendiğimiz düşünülürse, bunun pratik olduğu söylenemez.

Peki, telaffuzumuzu nasıl geliştireceğiz?

Her ne kadar öğrenmek kişisel bir süreç olduğundan kişi kendi yöntemlerini geliştirebilse de, genel olarak yol alabilmeniz ve başlayabilmeniz için 3 etkili yöntem sıraladık.

1. Medya’yı Kullanın

TV Şovları, filmler, belgeseller, müzik gibi hem sizi dilin kullanıldığı kültüre aşina edecek hem de dilinizi geliştirecek şeyleri kullanmamazlık olmaz. Eğlenirken öğrenmeyi tam olarak yaşatacak bir yöntem olmanın yanı sıra, bu yöntemle aynı zamanda hedef dildeki deyimlere, sık kullanılan benzetmelere de alışmaya başlıyorsunuz. Kelimeleri, cümleleri sürekli duydukça onları telaffuz etme şekli de ister istemiz aklınıza yerleşmeye başlayacaktır. Eğer hedef dilden izleyecek şeyler bulamıyorsanız ya da seçenekleri beğenmiyorsanız, her zaman izlemeyi sevdiğiniz şeylerin dublajlı hallerini bulabilirsiniz. Netflix platformuna üyeyseniz eğer, Hesap>Profil ve Ebeveyn Kontrolleri kısmından kendi profiliniz üzerinden dublaj ve altyazı dillerini ayarlayabilirsiniz.

2. Sesli Okuyun

Hedef dilde okuduğunuz bir kaynağı, sesli okuyun. Bu egzersiz hem pratik hem de rahat, çünkü önünüzde sadece metin olduğundan gramer veya kelimeye odaklanmadan asıl konuşma şeklinize odaklanmanızı sağlıyor. Buna ek olarak kendinizi kayıt edebilir, sonra kendinizi dinleyip daha objektif bir şekilde kontrol edebilirsiniz. İşin iyi yanı, bu pratik hem reading hem de speaking çalışması yerine geçiyor.

3. Konuşun!

Konuşmak, en iyi ve en direkt telaffuz pratiğidir, beceriyi kullanmanızı sağlar. internetten, okulunuzdan veya çevrenizden bir konuşma partneri bulabilirsiniz! Sizin gibi telaffuzunu geliştirmek isteyen bir sürü kişi var, yalnız değilsiniz. Ama eğer bulamıyorsanız her zaman bunu kendiniz de yapabilirsiniz. Kendi kendinize konuşmak, bir nevi kendi kendinize yaptığınız bir telaffuz eğitimidir! Bu sebeple bu fikre yargılayıcı yaklaşmayın.

Unutmayın ki, bir dili kullanmazsanız, onu unutursunuz. O yüzden bunları yaparken hedef dilde okumayı, yazmayı vb. diğer aktiviteleri ihmal etmemeye çalışın. Listening, Reading, Writing ve Speaking beraber ilerler ama hepsi, özellikle Speaking olmak üzere, zaman zaman onlarla özel ilgilenmenizi  gerektirir. Kabul, dil öğrenmek her zaman eğlenceli değildir, ama bunu düzeltmek sizin elinizde.

 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Yabancı Dil Telaffuzunu Geliştirmek İçin 6 Yol

Yabancı Dil Eğitiminizi Hızlandıracak 5 Mobil Uygulama

Yabancı Dil Öğrenmek İçin 6 Yöntem

 


Yağmur Akarsu

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yağmur Akarsu..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.