Öğrenci Kariyeri Banner

CV'nizi Güncellemenizi Gerektiren 5 Beceri

CV'nizi Güncellemenizi Gerektiren 5 Beceri

Geleceğimiz hakkında düşündüğümüz zamanlar vardır. Özellikle üniversite yıllarında geleceğimiz ile ilgili düşünmekten kendimizi alıkoyamayız. Nasıl bir kariyer istediğimiz, hayattan neler beklediğimizi düşünürüz. Bu düşüncelerimize göre bir kariyer yolu belirlemeye ve kendimizi geliştirmeye çalışırız. Geleceğimizi şekillendirmek, kariyerimizin ilk adımı olan güçlü bir cv oluşturmak için çeşitli kurslara, seminerlere katılırız. Bu çabalarımız sonucu edindiğimiz becerileri özgeçmişimizi düzenlerken kullanırız. Bunu yapmamız çok normal ama değişimi görmezden gelemeyiz. Teknolojik gelişmeler ve küreselleşme sonucunda değişim rüzgarı her alanda hissedilmektedir. Bu rüzgarın etkisi iş hayatında oldukça fazladır. Zamanla her şeyin değişmesi gibi sahip olduğumuz becerilerin önemi de değişir. Yıllar önce çok önemli olan, cvnizle öne çıkmanızı sağlayan beceriler artık önemli olmayabilir.

Bu yazımızda geçmişte önemli olmasına rağmen günümüzde öneminin azaldığını düşündüğümüz becerileri sizin için bir araya getirdik.

CVnizi Güncellemeniz Gerektiğini Gösteren 5 Beceri

1.Microsoft Office Programları

Microsoft Office Programları iş hayatında muhtemelen herkesin kullanması gereken, kullanabildiği programlar olarak öne çıkmaktadır. Bu yüzden ilk tercih edilen kurslardan biri olarak karşımıza çıkar. Zaten öğrencilik hayatınızda veya hayatınızın herhangi bir alanında mutlaka bu programları kullanmışsınızdır. En azından Word ve PowerPoint konusunda az da olsa bilgi sahibisinizdir. Üniversite hayatınızda bile Word ve PowerPoint programlarını ödev hazırlarken kullanmışsınızdır. Hatta iş hayatınızda da sunumlar gerçekleştireceğiniz için PowerPoint konusunda kendinizi geliştirmeniz gerektiğini duymuşsunuzdur. Zaten işverenin sizden beklentisi bu programları kullanabilir olmanızdır. Bunların dışında işveren başka programları bilmenizi isteyecektir. Dünya değişiyor ve bu dinamik bir süreç. Bu değişime ayak uydurmak için kendimizi geliştirmekten vazgeçmemeliyiz. Eğer iş ilanlarını incelediyseniz günümüz dijital dünyasında bilgisayar yetkinliklerinin önemini anlamışsınızdır. Özellikle iş ilanlarında İleri Excel bilgisinin öne çıktığını söyleyebiliriz.

2.Araştırma

Araştırma yapmak denildiğinde aklınıza neler geliyor? Bu kelimenin sizin için anlamı kitapların dünyasında kaybolmak mı ? Bu bazıları için nostaljik bir anlam ifade edebilir. Yoksa dijital dünyada internetin sınırsızlığın da kaybolmak mı? Eğer cevabınız hepimizin bildiği arama motorlarını kullanarak araştırma yapmak ise üzülerek söylemeliyiz ki artık önemini kaybetti. Arama motorlarına bir şey yazarak araştırma yapabilmek artık beceri değil. Yıllar önce bu becerinin hatırı sayılır bir önemi olduğunu söyleyebiliriz. Ama şimdi araştırma yapmakta zorlanan kaç kişi kaldı? İnternet hayatımızın her alanında olduğu gibi burada da değişime sebep oldu. Günümüz dijital çağında bu herkesin yapabildiği bir şeydir aslında. Herkesin yapabildiği bir şey sizin diğerlerinden farklı olduğunuzu göstermez. Eğer akademik araştırma yapmaktan bahsetmiyorsanız veya buna benzer bir pozisyona başvurmuyorsanız bu beceriye özgeçmişinizde yer vermenize gerek yok. Artık işi almak için özgeçmişinizle öne çıkmanızı sağlayacak bir beceri olarak adlandırılmamaktadır.

3.Takım Çalışması   

Takım çalışması mutlaka birçok kişinin özgeçmişinde yer verdiği bir beceridir. Buna gerçekten yer vermenize gerek var mı? Zaten insanlarla hayatımızın her alanında etkileşim halindeyiz. Hayatınız süresinde birçok ödev, proje, öğrenci kulübü veya toplulukta insanlarla bir arada çalışmalarda bulunmuşsunuzdur. Muhtemelen bunlar ekip olmanın ne demek olduğunu anlamanıza veya takım çalışması konusunda kendinizi geliştirmenize yardımcı olmuştur. Bunun yanı sıra takım çalışmasından hoşnut olmayan kişiler mutlaka vardır. Tabii ki tek başına çalışmayı tercih eden ve daha başarılı olduğunu düşünen kişiler vardır. Ama bazıları takım olarak daha başarılı olduğunu düşünür. Kişiden kişiye değişen bir durum olduğunu söylersek muhtemelen yanılmayız. Bu yüzden bunu becerilerinize eklemenize gerek olmayabilir. Zaten hayatın her alanında insanlarla etkileşim halindeyiz. Eğitim hayatında olduğu gibi iş hayatında da bu durumun kaçınılmaz olduğu bir gerçek. Bu yüzden bireysel ve takım olarak çalışmak konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Çünkü her zaman bireysel veya takım olarak çalışmayacağınız zamanlar mutlaka olacaktır.

4.Sosyal Medya Yönetimi

 

Uzun zaman önce özellikle sosyal medya platformlarının ülkemizde yaygın olmadığı günlerde öz geçmişinizde öne çıkmanızı sağlayan bir konumdaydı. Hala öyle olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Fakat günümüzde herkesin en az bir sosyal medya platformunda hesabı var. Hatta sosyal medya hesabı olmayan birine şaşkınlıkla bakıldığını söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra internet çağında sosyal medya platformları hakkında bilgi sahibi olmayan kişi sayısı oldukça az. Pandemi süreciyle birçok kişinin youtube kanalı açtığı veya blog sayfası oluşturduğu dikkatinizi çekmiştir. Bu herkesin sosyal medya yönetimi hakkında bilgi sahibi olduğunun göstergesi olarak kabul edilebilir. Eğer içerik üretimi, reklamcılık gibi alanlarda çalışmıyorsanız veya bu alanlarda çalışmayı düşünmüyorsanız özellikle öz geçmişinizde yer vermenize gerek yok. Günümüzde adaylar arasında göze çarpmanıza yardımcı olacak bir özellik olduğu söylenemez.

5. Liderlik/Yönetim 

Liderlik/yönetim birçok kişinin özgeçmişinde yer almaktadır. Eğer LinkedIn'de birkaç profili incelediyseniz çoğunda görmeniz muhtemeldir. Ama herkes bu özelliklere gerçekten sahip mi? Kendinizin lider ruhlu olduğunu ve yönetim konusunda yetenekli olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Tabiki bu özelliklere sahip olabilirsiniz veya bu becerilere özgeçmişinizde yer verebilirsiniz. Sonuçta özgeçmiş sizin işverenle ilk temasınız, kendinizi tanıttığınız ilk adımı simgelemektedir. Bu becerilerinizi gösterdiğiniz bir sorumluluk üstlendiniz mi? Yeni mezunsanız iş tecrübeniz olmayabilir.Bunu olumsuzluk olarak düşünmek yerine doğru ve güçlü bir cv ile dikkat çekebilirsiniz. Yani cvniz diğer adaylar arasında öne çıkmanızı sağlayabilir. Zaten öğrencilik hayatınız boyunca herhangi bir topluluk, kulüp yönetimi veya temsilcilik görevlerinde bulundunuz mu? Birkaç mülakata katıldıysanız bu soruyla karşılaşmışsınızdır. İşveren sizden bu becerilerinizi öne çıkardığınız anları anlatmanızı isteyebilir. Eğer cvnizde bu becerilerinizle bağlantılı birçok bilgi bulunuyorsa zaten karşınızdaki kişi bu becerilerinizi fark edebilir.

Bonus: İletişim

Okulda,sokakta,hastanede aklınıza gelebilecek her yerde insanlarla yaşıyoruz. İnsanlarla bir arada yaşarken konuşmaya,paylaşmaya mecbur olduğumuzu söyleyebiliriz.İletişim zaten bu değil mi? Birçok kişi özgeçmişine güçlü iletişim veya buna benzer bir beceri eklemektedir. Bu kişi siz veya yakın bir arkadaşınız olabilir. Sİzce iletişim becerisi cvlerde yer almalı mı? Hayatımızı düşündüğümüzde istesek veya istemesek bile zaten iletişim halindeyiz. Bu yüzden iletişim becerilerinizin geliştiğini söyleyebiliriz.Günümüzde iletişim konusunda birçok kişinin başarılı olduğunu söyleyebiliriz. İletişim hayatımızın bir parçası halindeyken öne çıkmanıza yardımcı olamayabilir.

Bu yazımızı beğendiyseniz aşagıdaki yazılarımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Kariyer yolunuzda başarılar dileriz!

Özgün İçerik


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.