Öğrenci Kariyeri Banner

“Bir Ömür Nasıl Yaşanır” Kitabından İlber Ortaylı’nın Bakışı ile Müze Önerileri

“Bir Ömür Nasıl Yaşanır” Kitabından İlber Ortaylı’nın Bakışı ile Müze Önerileri

 

İlber Ortaylı der ki “ Her şey yerli yerinde güzeldir. Konuyla onlar kadar ilgili olmayan ülkelerin, sağdan soldan toparlayıp Viyana’daki, Londra’daki Berlin’deki müzelere tıkıştırdıkları eserler yine değerlidir ama o toplama müzelerde hiçbir şey güzel görünmez. Roma İmparatorluğu’ nu anlamak isteyen İtalya ve İspanya’daki müzelere gitmeli, Antik Mısır için de Kahire’ye gitmeli…”    

İlber Ortaylı’ya göre müze gezmek, görmek çok önemlidir lakin onun için bu noktada bir önemli şey daha vardır ki o da her şeyi yerli yerinde görmek…

 

  • Uffizi Galerisi

müzeler

Uffizi Galerisi, Floransa'daki bir saray ya da palazzo, dünyadaki en eski ve en ünlü sanat müzelerinden biridir. Ünlü Medici ailesinin sanat koleksiyonu sergilenir. İki katlı U şeklindeki müzede, dünyaca ünlü tablolar sergilenir. "Uffizi", İtalyanca "ofisler" demektir. Müzenin bu adı, eskiden burasının Medici ailesi zamanında şehrin yönetim merkezine bir köprüyle bağlı olan ofislerden oluşmasıdır. Bilindiği üzere İlber Hocamız Floransa’ya pek bir hayrandır ve şiddetle orayı ziyaret etmemizi ve müzelerini gezmemizi önerir.

 

  • British Museum

müze

British Museum, İngiltere'nin Londra şehrinde dünyanın her yanından getirilen seçkin antik çağ yapıtları ve etnografya koleksiyonlarını kapsayan bir müzedir. Eğer eski çağlara ilginiz varsa bu müze sizi kesinlikle etkileyecektir.

 

  • Louvre Museum

müze

 Louvre Museum; dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. 

  • Kremlin Sarayı

museum

Kremlin, "kale", "hisar", "şato" anlamlarına gelen ve çoğu tarihi Rus kentinin merkezinde bulunan yapılardır. Moskova'daki Kremlin Sarayı, devrim öncesinde Rus çarlarının yaşadığı yerdi. İhtişamlı görüntüsüyle oldukça ilgi çekici durduğunu söylemek mümkün. Günümüzde içerisinde eski tarihlere ait birçok şey sergilenmektedir.

  • Tokyo Ulusal Müzesi

müze

Tokyo Ulusal Müzesi, Japonya'daki ilk ve en önemli sanat müzesi. Tokyo'da Ueno Parkı'ndadır. Bugün müzede Japon resim, heykel ve kaligrafisiyle Doğu sanatına ve arkeolojisine ilişkin örnekler, metal eşya, kılıçlar, çanak çömlek, dokumalar, boya işleri, etnografik malzeme ve Tarihöncesinden kalma nesneler sergilenmektedir.

 

  • İsrail Müzesi

müze 

İsrail Müzesi 1965 yılında, İsrail’in en önde giden kültürel kurumu ve dünyadaki en ileri gelen ansiklopedik müzelerden biri olarak kurulmuştur. Müzenin varlıkları arasında, dünyanın kutsal topraklara ait en kapsamlı arkeolojik koleksiyonları, Yahudi Sanatı ve Yaşamıyla ilgili eserler ve oldukça kapsamlı güzel sanatlar koleksiyonları vardır.

 

Malum günümüz karantina,yasaklar ve korona şartlarında bu güzel müzelere birebir gitmek bir süre pek mümkün değil ama online olarak erişimimize açılmış olan birçok müze var. Bu müzeleri ve daha fazlasını görmek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Yerli müzelerimizi de gezmek isteyenler buradan ulaşabilir.

 

 


Büşra Canpolat

Kocaeli Üniversitesi - Hukuk Fakültesi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.