Öğrenci Kariyeri Banner

Kleptomani (Çalma) Hastalığı Nedir?

Kleptomani (Çalma) Hastalığı Nedir?

Kleptomani Hastalığı Nedir?

Kleptomani kelimesi, yunan kökenli kleptes kelimesinden gelmekle birlikte “çalma hastalığı” veya “çalma deliliği” olarak Türkçeye çevrilebilir. Dürtü kontrol bozukluğundan doğan bu hastalık psikolojik bir rahatsızlıktır.  Bu hastalık, 1816 yılında İsviçreli Doktor Andre Mathey tarafından ruhsal bozukluk olarak ortaya atılmıştır.

Bu hastalar hırsızlardan farklıdır. Hırsızlar genellikle maddi güç için hırsızlık yaparken Kleptomanlar bunu istemsizce ve plansızca yaparlar. Kişi ihtiyacı olmadığı halde en cüzi eşyaları bile çalmaktan haz duyar, kendisine engel olamaz. Ayrıca çaldığı eşyayı geri verme isteğiyle dolar. Geri veremediği eşyaları ise arkadaşlarına hediye etmek eğiliminde olur.

Kleptomanların Çalarken Hissettikleri Nelerdir?

Kleptomanların, herhangi bir eşyayı çalma öncesi gerginlik seviyeleri artar, eylem sırasında zevk duyar ve mutlu olurlar. Eylem sona erdiğinde ise rahatlama ve duygusal doygunluk hissi ile dolarlar.

Bu kişiler çaldıktan sonra başlangıçta vicdan azabı sonrasında ise yakalanma ve ceza alma duygularına kapılırlar. Bu olumsuz düşünceler sonucunda da depresyona girme ve kendi vücutlarına zarme verme eğiliminde olurlar. Hatta alkol ve madde bağımlılığı eğilimine kadar varan bir çöküş içine girerler. Kleptomani hastaları her psikolojik rahatsızlık gibi uzman kontrolü ile tedavi edilmelidir. Psikolojik rahatsızlıkların da fiziksel rahatsızlıklarımız gibi bir hastalık olduğu, gerekli terapiler ve/veya ilaçlar sonucu tedavi edilebildiği unutulmamalıdır.


tuğba özdemir

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Tuğba Özdemir...

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.