Öğrenci Kariyeri Banner

Daha Hızlı Yaşlanmamıza Neden Olan 10 Alışkanlık

Daha Hızlı Yaşlanmamıza Neden Olan 10 Alışkanlık

 

Yaşlanma hızını etkileyen çok fazla faktör bulunmakta. Bunlardan bazılarına, örneğin genetik gibi tamamen bizim dışımızda gelişenlerine etki edemesek de yapabileceğimiz bazı şeyler var. İşte daha sağlıklı ve daha genç kalmak için son vermenizi tavsiye ettiğimiz 10 alışkanlık.

 

1. Hafta sonları bir ya da iki sigara

sigara

“Ben az içiyorum, en fazla haftada 1-2 tane” demeyin! Tütün cilt dokusuna zarar veren, hem cildinizin hem de vücudunuzun yaşlanmasına neden olan 3.800’den fazla kimyasal bileşen içeriyor. Ayrıca sigara içmek cildin elastikiyetini bozan ve ince çizgilere, kırışıklıklara yol açan enzimleri tetikliyor.

 

2. Depresyonu görmezden gelmek ve kendiliğinden yok olacağını ummak

depresyon

Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalara göre depresyon sadece ruhsal bir rahatsızlık değil, aynı zamanda beyni etkileyerek daha hızlı yaşlanmaya da neden oluyor. Bu yüzden ruh sağlığınızı fiziksel sağlığınız kadar ciddiye almalı ve başa çıkamıyorsanız bir uzmandan yardım almayı ihmal etmemelisiniz.


3. Aşırı kahve tüketimi

aşırı kahve tüketimi

Çoğumuzun günlük yaşantısının önemli parçalarından biri olan kahve maalesef erken yaşlanmaya neden olabiliyor. Çünkü genç görünmeyi sağlayan ve vücuttaki inflamasyonu azaltan DHEA hormonunu düşürüyor. Yaşlandıkça daha az salgılanan bu hormon, kahve tüketimiyle daha da azalıyor ve yaşlanma hızı artıyor. Bu olumsuz etkiden kendinizi korumak istiyorsanız günlük 1-2 fincan kahveyi geçmemenizde fayda var.

 

4. Mükemmeliyetçilik

mükemmelliyetçilik

Mükemmeliyetçilik stres ve gerginliğe neden olan, sosyal medya kültürünün istenmeyen bir yan etkisi. Beyinde stres hormonlarının salınmasına yol açan bu özellik yaşlanmayı hızlandırabilecek birçok olumsuz düşünceye kapı aralıyor. Elinden gelenin en iyisini yapmak harika bir şey olsa da en güzel akşam yemeğini hazırlamak ya da en iyi sınav kağıdını vermek, yani kusursuza ulaşmaya çalışmak yerine daha fazla dinlenmek ve yetinmeyi bilmek yaşlanma karşıtı kremlerden bile daha etkili olabilir. 
 

5. Alkolün ucunu kaçırmak

alkolün ucunu kaçırmak

Yaşlanma ve alkol arasında ince bir çizgi bulunuyor. Bazı araştırmalar günde bir kadeh kırmızı şarap içmenin sağlık için faydalı olabileceğini söylerken bazıları düzenli şekilde birden fazla kadeh alkol almanın yaşam sürenizi azaltabileceğini iddia ediyor. Unutulmaması gereken bir diğer nokta da aşırı alkol tüketimi beyinde olumsuz etkilere, hormonlarda dengesizliklere, uyku sorunlarına ve vücuttaki yağ oranının artmasına yol açarak diyabet gibi birçok sağlık sorununa, dolayısıyla yaşlanmaya sebep oluyor.

 

6. Abur cubura düşkünlük

abur cubura düşkünlük

Kimse abur cubur yemenin sağlığa faydalı olduğunu söyleyemez, değil mi? İşlenmiş besinler, yüksek miktarda yağ ve kalori içeriğine sahip. Sağlığınıza zararlı bu besinler yerine diyetinizde lif bakımından zengin olan meyve, sebze ve tam tahıllı ürünlere yer vermeniz uykunuzun daha kaliteli olmasına, stresle daha kolay mücadele edebilmenize, daha genç ve sağlıklı hissetmenize yardımcı olacaktır.

 

7. Tamamen yağsız beslenmek 

tamemen yağsız beslenmek

Çok az yağlı besinlerden oluşan bir diyet yapmak kilo vermenize yardımcı olabilir ama ne yazık ki bu tip bir beslenme şekli yaşlanma sürecinizi hızlandırabilir. Unutmayın ki yağlı balıklarda ve kabuklu kuru yemişlerde bulunan omega-3 yağ asitleri cilt ve kalp sağlığı için çok önemli. Bu sebeple yağsız diyetlere değil, sağlıklı yağların yer aldığı bir diyete yönelmelisiniz.

 

8. Güneş gözlüğü takmamak

güneş gözlüğü takmamak

Güneş gözlüğü daha iyi bir görüş sağlamanın yanında gözünüzün etrafında oluşan ince çizgileri önlemeye ve gözlerinizi kanser, katarakt gibi hastalıklara karşı korumaya yardımcı oluyor. Bu yüzden özellikle güneşli havalarda güneş gözlüğünüzü yanınıza almayı unutmamalısınız.

 

9. Kalitesiz yastık kılıfları

yastık kılıfları

Günün üçte biri süresince yüzünüzü yastığa koyuyorsunuz. Eğer yastık kılıfınız ipek ya da pamuktan farklı bir maddeden yapıldıysa yüzünüzde erken kırışmalara ve yıpranmalara neden olabilir. 

 

10. Güneş kremi kullanmamak

güneş kremi kullanmamak


Yaşlanma karşıtı olarak en çok bilinen faktör muhtemelen güneş kremi kullanımıdır. Güneş kremi sürmek çoğu zaman plaja gitmek veya tüm günü dışarıda güneşli bir ortamda geçirmekle özdeşleştiriliyor. Fakat bilinenin aksine güneş kremi dışarı çıksak da çıkmasak da her gün kullanılması gereken bir ürün. Çünkü güneş, cildin yaşlanmasına neden olan en büyük risk unsuru. Bu nedenle, vücudunuzda erken kırışıklıklarla karşılaşmak istemiyorsanız her gün en az 30 faktörlük güneş kremi sürmeyi ihmal etmemelisiniz.

 


Pınar Akdemir

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Pınar Akdemir..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.