Öğrenci Kariyeri Banner

Karantina Günlerinde Online Gezebileceğiniz Müzeler

Karantina Günlerinde Online Gezebileceğiniz Müzeler

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hayata geçirdiği “Sanal Gezinti” projesiyle birlikte özellikle karantina döneminde evlerimizden müze gezmek artık çok kolay. Listeye gün geçtikçe yenileri ekleniyor. Şu an listede tam 33 müze sanal gezintiye açık durumda.  

Listede şu an Ankara’dan 5; İstanbul, İzmir ve Çorum’dan 3; Çanakkale, Denizli, Gaziantep ve Şanlıurfa’dan 2; Adıyaman, Adana, Aksaray, Antalya, Bitlis, Hatay, Mersin, Nevşehir, Samsun, Uşak ve Van’dan 1 müze bulunmakta.  

Gelin hep birlikte tarihi bir yolculuğun ilk adımını atalım. 

1) Etnografya Müzesi

Türkiye’de müze binası olarak yapılan ilk yapı olan Etnoğrafya Müzesi, bahçesinde bulunan bronz Atatürk heykeli ile bilinmektedir.   Türk İslam eserlerinin ve Selçuklu - Osmanlı dönemi ahşap eserlerin sergilendiği müzenin sanal bölümleri ise şu şekilde:  

Giriş, Atatürk Anıtı, Kıyafet Salonu, El İşlemeleri Salonu, Dokuma Eserler Salonu, Madeni Eserler Salonu, Sünnet Odası, Çini ve Cam Eserler Salonu, Yazma Eserler Salonu, Ahşap Eserler Salonu. 

2) Antalya Müzesi

Birinci Dünya Savaşı sonrası eserleri korumak amacıyla kurulan müzenin 14 sergi salonu, heykeller, açık hava galerileri mevcuttur.  

Müzede yer alan bölümler: 

Çocuk Bölümü, Tabiat Tarihi ve Prehistorya Salonu, Seramik Eserler Salonu, Bölge Kazıları Salonu, İmparatorlar Salonu, Tanrılar ve Tanrıçalar Salonu, Mozaik Salonu, Perge Batı Cadde ve F5 Çeşmesi Salonu, Perge Tiyatrosu Salonu, Lahitler Salonu, Ölü Kültü Salonu, Sikke, Küçük Eserler ve İkonalar Salonu, Etnoğrafya Salonu, Sinevizyon Salonu.  

3) Çorum Müzesi 

“Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescillenmiş Çorum Müzesi’nde birbirinden bağımsız olarak düzenlenen Arkeolojik ve Etnografik sergi salonları mevcuttur. Müzede Hitit dönemine ait kabartma vazolar, çivi yazılı tabletler ve bronz kılıç, kil mühür baskılı bullalar; Frig ve sonraki dönemlere ait cam seramik, cam ve madeni eserler, güneş saati; Helenistik, Roma ve İslam dönemlerinde ait sikkeler yer almaktadır. 

4) Boğazköy Müzesi 

1966’da açılan müzede Hattuşa kazılarında çıkartılan eserler sergilenmektedir. Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Frig, Galat, Roma Dönemi ve Doğu Roma Dönemi’ne ait eserler kronolojik olarak düzenlenmiştir.  Daha önce restorasyon için İstanbul Arkeoloji ve Berlin Müzesi’ne gönderilen iki sfenks 2011 yılından itibaren Boğazköy Müzesi’nde sergilenmektedir. Bu sfenkslerin yanı sıra hiyeroglif yazılı tabletler, mil taşları ve mezar taşları da sergilenmekte. 

5) Hattuşa Örenyeri

1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa, Anadolu’daki ilk başkenttir. Örenyerinde Aslanlı Kapı, Kral Kapı, Yerkapı gibi anıtsal kapılar, tapınaklar, saraylar, yazıtlar, ambarlar, sur duvarı canlandırması bulunmakta. 

6) Zeugma Mozaik Müzesi 

Hem mozaiklerin kapladığı alan hem de bina boyutu ile dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak bilinmekte.  Geç Antik Dönem kiliselerine, Erken Süryani ve Hristiyan ikonografisine dair örnekleri ile öne çıkan müzede mozaikler hariç Roma Dönemi’ne ait heykeller, sütunlar ve çeşmeleri; Savaş Tanrısı Ares’in bronz heykeli de bulunmaktadır. M.Ö 2. yüzyıla ait olan Çingene Kızı Mozaiği ise müzenin adeta göz bebeğidir. 

7) Şanlıurfa Müzesi 

Müzede Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç ve Demir çağlarından tarihi eserler yer almaktadır. Dünyanın en eski heykeli Balıklıgöl Heykeli de Şanlıurfa Müzesi’ndedir. Müzede 14 sergi salonu, 33 canlandırma alanı ve deneylerin yapılabildiği arkeopark bulunmaktadır. Aynı zamanda Göbeklitepe’ye ait eserler de müzede sergilenmekte. 

8) Göbeklitepe Örenyeri 

Dünyanın hem en eski hem de hem de en büyük tapınma merkezi olan Göbeklitepe’de kazı çalışmalarına 1995’te başlanmış ve bilinen birçok bilginin değişmesine sebep olmuştur.   Ortalama 6 metreye sahip T biçimindeki taşlarda resimler ve üç boyutlu hayvan kabartmaları yer almaktadır. Kimlerin hangi amaçla yaptığı kesin olarak bilinmiyorsa da araştırmaların seyrini değiştiren ve daha keşfedilecek birçok yeri bulunan bir alandır. 

9) Hatay Arkeoloji Müzesi

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay’da uzun yıllar boyunca uluslararası üniversitelerin öncülüğünde kazı çalışmaları yapılmıştır. Arkeoloji Müzesi ise 1948 yılında açılmıştır.  Paleolitik Kültür, Amuk Kültürü, Helenistik Dönem, Roma Dönemi, Nekropol Kültürü, Bizans Dönemi, Hatay Orta Çağ Dönemi ve Dinler, Hatay Arkeolojisi Tarihi olarak farklı temalarda bölümler vardır. Dünyanın ikinci büyük mozaik koleksiyonu da yine müzede sergilenmekte.

10) Göreme Açık Hava Müzesi 

Bu müze manastır eğitiminin başlatıldığı yer olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple de kaya bloklarının içinde kilise, şapel, yemekhane ve oturma alanları bulunmaktadır.  Müzede Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise bulunmaktadır.  

11) Gaziantep Arkeoloji Müzesi

1996’da açılan müzede Alt Paleolitik dönemden günümüze kadar eser barındırmaktadır. Müzede nesli tükenen Maraş Fil iskeleti, taş heykeller, mezar ve saray canlandırmaları, mühürler, takılar, mezar odaları, kil tabletler, sikkeler, kabartma ve lahitler bulunmaktadır. 

12) Van Müzesi  

Urartular’ın başkentliğini yapan Van’da Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de etkili bir şehir. 1972 yılında kurulan müzede dönemlere ait bilgiler ve folklorik eserler canlandırmalar ile sergilenmektedir.  

13) Ihlara Vadisi Örenyeri

Dünyanın en büyük kanyonları arasında sayılan Ihlara Vadisi Hristiyanlığın kuruluşundan beri önemli dini bir merkezdir. 1968 yılında açılan müzenin içinde bulunduğu bölgedeki 105 kiliseden 14’ü ziyarete açıktır.  

14) Adana Müzesi 

1924’te kurulan Türkiye’nin il 10 müzesi arasında bulunan Adana Müzesi’nde Çukurova ve çevresinde yapılan kazılar sonucunda çıkarılan eserler bulunmaktadır. 

 

"Sanal Müze" gezilerin devamı gelecek :) 

Öneri İçerikler

Bu Hafta Sonu Müze Geziyoruz! Oturduğunuz Yerden Gezebileceğiniz 9 Sanal Müze

24 Saat Boyunca Ziyarete Açık Olan 9 Online Müze 

 


Yaren Ezgi Şen

TOBB ETÜ - Türk Dili ve Edebiyatı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.