Öğrenci Kariyeri Banner

Beyin Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Beyin Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Henüz hala gizemi tamamen çözülememiş olan beynimiz hakkında pek çok efsanevi bilgiler var. İşte beyin hakkında herhangi bir bilimsel dayanağı olmayan ve doğru sanılan bilgiler:

“Beynimizin %10’unu kullanırız.”

beyin yüzde on

Bu düşünce yanlıştır ve herhangi bir bilimsel dayanağı yoktur. Büyük ihtimalle de insanlarda Morgan Freeman’ın rol aldığı Lucy filmindeki bilimkurgu bu düşünceyi popülerleştirmiştir. Beynimizin neredeyse tamamını kullanırız.

“Bazı insanlar sağ beyinli bazıları sol beyinlidir.”

sağ beyin sol beyin

Bu düşünce ile ilgili pek çok sosyal medya testi de karşınıza çıkıyordur fakat hiçbir bilimsel araştırma, insan beyninde her iki tarafın oransal bir baskınlığı veya pasifliğiyle ilgili bir veriyi ispatlayamamıştır.

“Sadece beş duyu bulunmaktadır.”

beyin duyu organları

Görme, duyma, koku alma, tat alma ve dokunma olarak toplam beş duyu ilk Aristoteles tarafından ortaya atıldı ve uzun yıllar kabul gördü. Esasen tam olarak beş duyuya sahip değiliz ve fazlası var. Nörobilimciler çoğunluğu, bazı şeyleri algılamak için 21 farklı şekilde duyu organının kullanıldığını söylüyor. Hatta yakın zamandaki bazı çalışmalarda bu sayısı 33 olarak iddia eden araştırmacılar da mevcut. Örneğin, dokunma aslında bir değil birkaç farklı duyunun birleşmesidir. Yine denge, açlık, susama gibi hislerimiz de birer duyumuzdur.
Kısaca duyularımız çok daha çeşitlidir ve beş ile sınırlı değildir.

 

“Beyin hasarları kalıcıdır.”

beyin hakkında doğru sanılan yanlışlar

Beyin, vücudumuza ait her şeyi kontrol eden organımızdır ve böylesi önem taşıyan bir organı korumak mühimdir. Ancak beyine alınan her hasar kalıcı değildir.

Geçmiş yıllarda bilim insanları beyin hücrelerinin ve beynin kendini yenileyemediği inanıyordu. Lakın beyin plastiğimsi bir organizmaya sahip ve bazı hasarlı yerleri tamir edebilir. 

 

“Alkol beyin hücrelerini öldürür.”

Alkolün insan üzerinde zararlı ve toksik etkileri mevcuttur. Lakin alkolün beyin hücrelerinizi öldürmesi için aşırı dozda tüketmeniz gereklidir. Düşük doz alkol ile bu sonuç zordur ama zarardan başka bir şeye yol açmayan alkolden her şekilde uzak durmanızda fayda var.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Konfor Alanınızdan Çıkın ve Beyninizi Bu Aktivitelerle Geliştirin!

Saatini Şaşıran Beyin: Sosyal Jetlag

 

 

 

 


tuğba özdemir

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Tuğba Özdemir...

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.