Öğrenci Kariyeri Banner

Bilim ve Teknoloji Haftası: Çağdaş Bilim

Bilim ve Teknoloji Haftası: Çağdaş Bilim

İnsan evladı var olduğu günden beri çevresinde gerçekleşen doğa olaylarına karşı kaçınılmaz bir merak içerisinde bulunmuştur. Bu merak, beraberinde araştırmayı ve dolayısıyla çeşitli keşifler yapmayı getirmiştir. Ve böylece, bu keşiflerin şüphesiz en tepesinde olan bilim ile tanışmıştır.

Bilimin varlığı sayesinde, yüzyıllardır medeniyetlerimizi kuruyor, geliştiriyor ve daha ilerisine erişebilmek için çalışıyoruz. Gezegenimizi keşfediyor, galaksilerin ötesine erişiyoruz. Toplumlarımızı bilimin ışığıyla aydınlatıyoruz. Yine bilim sayesinde ilerlediğimiz teknoloji ile de insanlık olarak çağ atlıyor ve icat ettiğimiz makinelerle hayatlarımızı kolaylaştırabiliyoruz. Tüm bunların yanı sıra, her sene 8-14 Mart tarihleri arasındaki haftayı Bilim ve Teknoloji Haftası olarak kutluyor ve daha aydınlık yarınlara ulaşabilmek umuduyla çalışıyoruz.

Bilim ve Teknoloji Haftası dolayısıyla okullarda ve bilim yuvalarımızda çeşitli etkinlikler, öğretici seminerler ve söyleşiler düzenlenmektedir. Biz de hem bu haftayı kutlamak hem de kutlarken öğrenmek için, yüzyıllardır süregelen bilim yolculuğumuzda eriştiğimiz çağdaş bilim seviyesinin dört temel niteliğinden bahsetmek istedik.

İşte çağdaş bilimin dört temel niteliği!

1. Çeşitlilik

Bilim ve Teknoloji Haftası: Çağdaş Bilim

Bilim evrenseldir. Dolayısıyla herkes bilim yapabilir ve bu konuda görüşler ileri sürebilir. Çağdaş bilim bu niteliğiyle çeşitlilik oluşturur ve bu sayede geniş bir bakış açısına sahip olduğunu söyleyebiliriz.

2. Süreklilik

Bilim ve Teknoloji Haftası: Çağdaş Bilim

Bilim birikimli bir süreçtir. Her geçen gün edindiğimiz yeni bilgilerle bilim yolunda ilerler ve bu yolda hiç durmayan bir bilgi dolaşımı gerçekleştiririz. Bilim, üretimin ve öğrenmenin sürekli gerçekleştiği daimî bir uğraştır.

3. Yenilik

Bilim ve Teknoloji Haftası: Çağdaş Bilim

Bilim eleştiricidir. Her geçen gün yeni bir bilgiyle karşılaşılan bilim dünyasında, eleştirel bakış açısıyla yeni yaklaşımlar geliştirilir. Bu niteliğiyle bilim hem üretim hem de değerlendirme aşamasında yenilikçi bir perspektife sahiptir.

4. Ayıklanma

Bilim ve Teknoloji Haftası: Çağdaş Bilim

Bilim seçicidir. Öne sürülen her bilgi bilimin konusu olmaz. Ancak, bu bilgiler bir olguya dayanıyor veya bir problemi çözümlüyorsa bir konudan bahsedilebilir.

Çağdaş Bilim Anlayışı ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Bilim ve Teknoloji Haftası Kutlu Olsun!


Ayşe Nur Akyüz

Araştırır, yazar, çizer, okur

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.