Öğrenci Kariyeri Banner

8 Soruda Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü

8 Soruda Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü

Okul öncesi öğretmenliği bölümü gelince akla nedense hep kadın öğretmenler canlanır insanın gözünde aslında bu çok yanlış bir düşünce çünkü bu bölümü sadece kadınlar tercih etmiyor ki sadece kadınlar da tercih etmemeli. Okul öncesi öğretmenliği erkeklerin de rahatlıkla tercih edebileceği bir bölüm.

Örneğin anaokulunda çocuklar genellikle kadın öğretmen figürüyle karşılaştığından ilkokula geçtiklerinde erkek öğretmenler gördüklerinde bunu yadırgayıp farklı bir şekilde nitelendirebiliyorlar. Bu yüzden “anaokulu öğretmenleri kadındır” düşüncesini kırmak çok önemli ve bu tamamen bizim elimizde.

Bu bölümü seçerken çok fazla düşündüm ve araştırma yaptım. Araştırma yaparken sorularımın cevabını açık bir şekilde bulamadım. Bu yüzden bundan 3 yıl önce araştırdığım o soruların cevaplarını en iyi şekilde sizler için cevaplamaya çalıştım.

Haydi, başlayalım!

1) Okul öncesi öğretmenliği nedir?

Okul öncesi öğretmenleri, 0-6 yaş aralığındaki çocukların ilköğretime kadar olan eğitimi ile ilgilenir. Sosyal, zeka ve duyusal yönlerinin gelişmesini sağlarlar. Motor beceriler kazandırır (diş fırçalama, çatal bıçak kullanma, koşma, zıplama vb.), temel kavramları öğretirler. 

2) Okul öncesi öğretmenliği eğitim süresi ne kadardır?

Okul öncesi öğretmenliği bölümünün eğitim süresi 4 yıldır. İngilizce hazırlık olan bazı üniversiteler de mevcuttur. Bu durumda okul öncesi öğretmenliği bölümü 4-5 yıl arası değişmektedir.

3) Okul öncesi öğretmenliği ders içerikleri nelerdir? Zor bir bölüm mü?

1.Yılın ilk yarıyılında olan dersler şunlardır: eğitime giriş, eğitim felsefesi, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi 1, Türk dili 1, bilişim teknolojileri, erken çocukluk eğitimine giriş, çocuk sağlığı ve ilk yardım. Ayrıca yabancı dil 1 dersi de bulunmakta fakat muafiyet sınavına girerseniz bu dersi almak zorunda değilsiniz. Google'a okul öncesi öğretmenliği lisans programı yazarsanız dönem dönem alacağınız dersleri daha ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz. 

Gelelim bu bölümün zor olup olmadığına. Bakıldığında kolay bir bölüm olarak gelebilir fakat göründüğü kadar kolay bir bölüm değil. Pek çok kişi okul öncesi öğretmenliği bölümünde sadece şarkı söylenip, masal ezberlendiğini sanıyor bu çok yanlış bir düşünce çünkü okul öncesi öğretmenliği bu kalıp düşüncelerden çok daha fazlası. Bu bölüme başladığınızda zorlandığınız ve çok kolay bulduğunuz taraflar elbette ki olacaktır fakat pek çok farklı konuda hatta bazen “bu ne alaka” diyeceğiniz ders içerikleri de olacaktır. Şunu da unutmayın ki bu dersleri almaya başladığınızda gerekliliğini o zaman anlayacaksınız.

4) Okul öncesi öğretmenliği tercih edecek biri ne gibi özelliklere sahip olmalıdır?

İlk olarak çocukları sevmeniz gerek ve tabii ki sabırlı olmanız. Çocuklar pek çok konuda soru sormayı severler ne de olsa onlar birer küçük filozof gibidirler. Sordukları sorulara onları tatmin edecek cevaplar vermek çok önemlidir. Bu yüzden iletişim becerileriniz de çok önemlidir.

5) Okul öncesi öğretmenliğinde yabancı dil gerekli mi?

Herhangi bir zorunluluk yok fakat ikinci bir dil bilmek artık günümüzün gerekliliklerinden. Devlette çalışmak istemeyip özel okullarda çalışmak isterseniz dil bilmek sizi öne taşıyacaktır. Ayrıca yurt dışında çalışmak isterseniz yine dil bilmek sizin işinize yarayacaktır. Bu tamamen sizin kendinize çizmek istediğiniz kariyer ile alakalı bir durum.

6) Zorunlu staj var mı, stajlar nasıl oluyor?

Zorunlu staj var. Stajınızı 4. sınıfta üniversitenizin seçmiş olduğu bazı okullar arasından seçeceksiniz. Haftanın 3 günü staja gitmeniz gerek. Ayrıca staj boyunca sizi ara ara denetleyecek alan hocalarınız olacak. 

7) Okul öncesi öğretmenlerinin çalışma alanları nelerdir?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri, ilköğretim okulları ile resmi ve özel kurumların kreş, yuva, anaokulu, anasınıfı, çocuk kulübü gibi okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen olarak, çocuk yayınlarının hazırlanmasında, oyuncak tasarımı gibi alanlarda uzman olarak çalışabilirler. Ayrıca yüksek lisans yapmanız durumunda akademisyen olarak da çalışabilirsiniz.

8) Okul öncesi öğretmenleri ne kadar kazanıyor?

KPSS ile bir okula kadrolu olarak atanırsanız alacağınız ücret ortalama 4000-4080 TL arasında değişmektedir. Ayrıca ek ders ücretleri de 900-1200 TL arasında değişmektedir. Genel olarak bakarsak devlette çalışırsanız ortalama 5000 TL gibi bir ücret almanız mümkün.

Özelde çalışmak isterseniz ise alacağınız ücret 2300-8000 TL arasında değişebilir. Daha yüksek ücretler de alabilirsiniz tabii ki bu çalışacağınız kuruma ve kendinizi ne kadar geliştirdiğinize bağlı.

Bazı üniversitelerin taban puanları

Üniversite Adı

Bölüm

Puan Türü

Kont.

Taban Puanı

Başarı Sırası

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

Okul Öncesi Öğretmenliği (İngilizce)

SÖZ

60

443,84057

2161

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

Okul Öncesi Öğretmenliği (İngilizce)(Burslu)

SÖZ

3

442,41598

2311

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Okul Öncesi Öğretmenliği (İngilizce)

SÖZ

50

436,57469

3033

TED ÜNİVERSİTESİ

Okul Öncesi Öğretmenliği (İngilizce)(Burslu)

SÖZ

4

430,69568

3873

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

Okul Öncesi Öğretmenliği

SÖZ

80

422,61122

5605

FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ

Okul Öncesi Öğretmenliği (Burslu)

SÖZ

9

413,52395

8348

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ

Okul Öncesi Öğretmenliği (Burslu)

SÖZ

5

413,38561

8400

EGE ÜNİVERSİTESİ

Okul Öncesi Öğretmenliği

SÖZ

60

411,41784

9155

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA

Okul Öncesi Öğretmenliği

SÖZ

60

411,31795

9184

GAZİ ÜNİVERSİTESİ

Okul Öncesi Öğretmenliği

SÖZ

90

409,09758

10128

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Okul Öncesi Öğretmenliği

SÖZ

60

409,03237

10151


Özgün İçerik


Hülya Yavuz

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Hülya Yavuz..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.