Öğrenci Kariyeri Banner

5 Maddede Trabzon'da Öğrenci Olmak

5 Maddede Trabzon'da Öğrenci Olmak

Hamsi diyarı Trabzon’a hoşgeldiniz.

Eğitim

Karadeniz Teknik Üniversitesi veya kısaca KTÜ, Trabzon Milletvekili Mustafa Reşit Tarakçıoğlu ve 28 arkadaşının verdiği teklifin, TBMM’de 20 Mayıs 1955 tarih ve 6594 sayılı kanunla kabul edilmesi ile kurulmuştur. Trabzon da bulunan üniversitenin açılışı 20 Mayıs 1955 tarihinde dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından yapılmıştır. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyetinin en eski dördüncü üniversitesidir. İstanbul ve Ankara illeri dışında kurulan ilk Üniversitesi dir. Ayrıca kurulan ikinci teknik üniversitedir.

Kuruluşundan yaklaşık sekiz yıl sonra, 19 Eylül 1963 tarihinde, 336 sayılı kanunla Rektörlük ve Fakülte kadroları verilerek Temel Bilimler, İnşaat-Mimarlık, Makina-Elektrik ve Orman Fakülteleri kurulmuştur.Üniversitede 12 fakülte, 1 yüksekokul, 8 meslek yüksekokulu ve 6 enstitü bulunmaktadır. 2250 kişilik akademik kadrosu, ülke çapından ve birçok farklı ülkeden yaklaşık 40 bine yakın öğrencisi ile Türkiye’nin önemli üniversiteleri arasında yer almaktadır.

28.03.1983 tarih ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile bir bölge üniversitesi misyonu üstlenen KTÜ, Karadeniz Bölgesinin Ünye’den Artvin’e kadar uzanan bölümündeki tüm yüksekokul, enstitü ve akademileri bünyesinde toplayan Karadeniz Üniversitesi (KÜ) olarak yeniden yapılanmıştır. KTÜ’nün İnşaat-Mimarlık Fakültesi, Makina-Elektrik Fakültesi, Yer Bilimleri Fakültesi ile Temel Bilimler Fakültesi kapatılarak, KÜ bünyesinde Mühendislik-Mimarlık Fakültesi ile Fen-Edebiyat Fakültesi kurulmuştur, ayrıca Trabzon İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (TİTİA), KÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne, Trabzon Akçaabat’ta bulunan Fatih Yüksek Öğretmen Okulu’da KÜ Fatih Eğitim Fakültesine dönüştürülmüştür. Bununla birlikte, Hacettepe Üniversitesi Trabzon Tıp Fakültesi ile KTÜ Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin birleştirilmesiyle KÜ Tıp Fakültesi kurulmuştur. Üniversite tarafından 1987 yılında yapılan başvuru üzerine TBMM’nde yapılan düzenleme ile üniversite adı yeniden Karadeniz Teknik Üniversitesi olarak yapılandırılmıştır.

Daha sonraki yıllarda KTÜ bünyesinde Karadeniz Bölgesi’nin birçok ilinde fakülte ve yüksek okul açılmıştır. KTÜ, 1982 ile 2006 yılları arasında, bölge üniversitesi olarak hizmet vermiş, bünyesinden Artvin Çoruh Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Trabzon Üniversitesi olmak üzere, 6 üniversite doğmuştur. Türkiye’de de birçok üniversitenin akademik altyapısını oluşturur.

İklimi

Trabzon iklimi yazın sıcak kışın ise normal soğukluktadır. Yaz aylarının ortalama sıcaklığı +32 derece dolaylarındadır. Kışın en soğuk günlerinde sıcaklık -6 dereceye kadar düşmektedir. İlkbahar ayları genellikle yağmurlu ve sislidir. Sonbahar ayları ise oldukça güzel geçer. Trabzon nemli bir iklime sahip, olup nem oranı zaman zaman  % 99'lara kadar çıkmaktadır. İç kesimlere doğru çıkıldıkça yağmur oranı da artmaktadır. En az yağmur yağan aylar Temmuz ve Ağustos ayları olup en çok kar ise Şubat ayında yağmaktadır. En soğuk aylar ocak ve şubat aylarıdır. Bu özellikleri ile birlikte Trabzon'un ikliminin ılık ve yumuşak olduğu söylenebilir. Sahilden içe doğru gidildikçe havanın daha güzel, suyun daha temiz olduğu görülür. Trabzon nüfusu 2017 yılına göre 786.326'dir. 

Ulaşımı

Ülkemizin önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Trabzon’a başta karayolu olmak üzere, denizyolu ve havayoluyla ulaşmak mümkündür. Bir öğrenci ve memur kenti olması sebebiyle, Trabzon’dan bütün önemli kentlere karayolu ile doğrudan otobüs seferleri yapılmaktadır. Merkez Kanuni Kampüsü otobüs terminaline 2 km mesafede olup, otobüs firmaları, öğrencileri doğrudan kampüse getirmektedir.

Şehir merkezinden kampüse dolmuş minibüs ve belediye otobüsleri düzenli olarak çalışmaktadır.

Uluslararası Trabzon Havalimanı’ndan yurt içinde Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya ve Bursa’ya yurt dışında ise KKTC, Avrupa ve Asya’nın birçok şehrine direkt uçuşlar vardır. Merkez Kanuni Kampüsü Trabzon-Rize karayolu ile havaalanı kenarındadır. Ayrıca Fatih Eğitim Kampüsü de Trabzon-Samsun karayolu üzerinde olup buraya gerek şehir merkezine ve gerekse merkez kampüse düzenli otobüs seferleriyle kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

Barınma

Koru Öğrenci Yurdu
Merkez Kanuni Kampüsü içinde yer alan KTÜ Öğrenci Yurdu, üniversitemize gelen öğrencilerimize hizmet vermektedir. Yurdumuz, toplamda 86 kişilik kapasitesi ile 31 odaya sahiptir.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurtları
Üniversitemiz Merkez Kanuni Kampüsü’nde Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yürütülen iki ayrı yurt kompleksimiz bulunmaktadır. Doğu Karadeniz Öğrenci Yurdu, sekiz (8) bloktan oluşmakta ve 1-3 kişilik odalarda kız öğrencilerimize kalacak yer imkanı sağlanmaktadır. Diğer yurt kompleksi ise dört (4) ayrı bloktan oluşmakta ve erkek öğrencilerimize barınma imkanı sağlanmaktadır. Bunların dışında Trabzon şehir merkezinde, Akçaabat, Yomra, Sürmene, Of ve Maçka’da kız ve erkek öğrencilerimiz için yurtlar bulunmaktadır.

Kampüste Yaşam

Kampuste her türlü kültür, spor ve sosyal faaliyetler için altyapı bulunuyor. Farklı ilgi alanlarına yönelik öğrenci kulüpleri yer alıyor. KTÜ’de 32 spor takımı ve 10 spor topluluğu var. 27 bin 400 m2 alanda; olimpik yüzme havuzu, kapalı spor salonları, stadyum, futbol, basketbol, voleybol sahaları, tenis kortları ile yüzme havuzunun içinde bulunduğu 24 spor tesisi öğrenciler için daima kullanılabilir durumdadır.

Özgün İçerik


Ayşe BEKDEMİR

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.