Öğrenci Kariyeri Banner

8 Maddede Uluslararası İlişkiler Bölümü

8 Maddede Uluslararası İlişkiler Bölümü

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ile araştırmaya başlayan arkadaşlarımıza yardımcı olmak için başlattığımız bu seride yer alan bölümlerden biri olan ‘Uluslararası İlişkiler’ ülkemizde başka bölümlerle karıştırılmaktadır.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin popüler bölümlerinden olan ve her yıl tercihlerde öne çıkan ‘Uluslararası İlişkiler ‘bölümünü inceleyelim.

İşte 8 madde de Uluslararası İlişkiler Bölümü!

1.Uluslararası İlişkiler Bölümü Nedir?

Siyaset biliminin bir dalı olarak karşımıza çıkan Uluslararası İlişkiler, en temel ve en önemli aktör olarak görülen devletlerin diğer devletlerle, bölgesel/küresel örgütlerle, şirketlerle ve toplumla olan ilişkisini inceler.

2.Uluslararası İlişkiler bölümü size ne kazandır?

Uluslararası ilişkiler bölümü olaylara farklı bir bakış açısıyla bakmanızı sağlar.Eğitiminiz sürecinde öğrendikleriniz sayesinde yorum yapma yeteneğiniz güçlenecektir. Genel kültür alanında oldukça bilgi sahibi bireyler olarak mezun olursunuz.

3.Uluslararası İlişkiler İçin Hangi Yetkinliklere Sahip Olmak Gerekir?

Uluslararası İlişkiler bölümünün tanımında da belirttiğimiz gibi ilişkileri ele alan bir bölümdür. Araştırmacı, kitap okumayı seven, ,sorgulayan, yorumlama yeteneği güçlü, olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurabilen, iletişim becerisi yüksek, insan ilişkilerinde başarılı ,gündemi takip etmekten sıkılmayan kişilerin keyif alarak eğitim alacakları bir bölümdür.

4.Ders içerikleri Nelerdir?

  • Siyasi Tarih
  • Uluslararası ilişkilere Giriş
  • Türk Dış Politikası
  • Uluslararası İlişkiler Teorileri
  • Türk Diplomasi Tarihi
  • Atatürk ilke ve İnkılapları
  • Türk Dili
  • İş İngilizcesi
  • Uluslararası Güvenlik
  • Siyaset Bilimi
  • İktisat
  • Avrupa Birliği
  • Türk Dış Politikası
  • Kafkasya-Rusya-Uzakdoğu-Orta Asya-Orta Doğu-Balkanlar-Latin Amerika-Yunanistan
  • Hukuk(Giriş,Anayasa,Borçlar,İdare,Ticaret,Uluslararası Hukuk,Uluslararası Özel Hukuk)

Yukarıdaki belirttiğimiz dersleri içinde barındırmasına rağmen üniversiteden üniversiteye az da olsa farklılık gösterebilir. Tercih listenizi hazırlarken üniversitelerin ders programına göz atmayı unutmayın!

5.Zorunlu staj var mı ?

Uluslararası ilişkiler bölümünde zorunlu staj bulunmamaktadır. Ama birçok alanda gönüllü staj yapma imkanına sahip olabilirsiniz. Staj yapmak hangi alanda çalışmak istediğinize karar vermenize de yardımcı olabilir. Bu konuda özellikle tercih etmeyi düşündüğünüz üniversitelerden bilgi almayı ihmal etmeyin!

6.Yabancı dil imkanları var mı? Hazırlık eğitimi zorunlu mu?

Günümüzde yabancı dil bilmenin özellikle kariyer hayatında fark yaratan bir etken olduğu dikkat çekmektedir. Uluslararası ilişkiler bölümü için ise yabancı dil bilmek oldukça önemlidir.. İngilizce dışında ikinci hatta üçüncü bir dil bilmek bu bölüm için gitgide önem kazanmaktadır. Ülkemizdeki üniversitelerin tamamı yabancı dilde eğitim vermemektedir. Bu yüzden birçok üniversite hazırlık eğitimini zorunlu kılmamaktadır. Ama seçtiğiniz üniversiteye göre muhtemelen zorunlu hazırlık eğitimi ile karşılaşabilirsiniz . Bazı üniversitelerde eğitim süreciniz boyunca seçmeli bile olsa ikinci bir yabancı dil dersi ile karşılaşabilirsiniz. Yabancı dil öğrenmek için Erasmus gibi yurt dışı fırsatlarından yararlanabilirsiniz.

7.Mezunlar ne iş yapar?

Uluslararası ilişkiler bölümü ismi oldukça havalı olan bu bölümü seçen öğrencilerin genellikle birinci sınıfta verdiği cevap diplomat olmaktır.Diplomat olmak da bir seçenek olarak dikkat çekse bile ilerleyen yıllarda fikriniz değişebilir. Bunun en önemli nedeni Uluslararası İlişkiler bölümünün çok yönlü olması ve kapsamının oldukça geniş olmasıdır. Aslında çalışma alanınız tamamen size bağlıdır. Çünkü uluslararası ilişkiler bölümünde önemli olan öğrencilik hayatınız süresince kendinizi geliştirmek için ne yaptığınız olacaktır. Kamu kurum ve kuruluşları, şirketler, sivil toplum kuruluşları, medya gibi daha birçok alanda çalışma fırsatınız olacaktır.

8.Mezunları ne kadar kazanıyor?

Bölümün çok yönlü olduğundan bahsettiğimiz gibi birçok alanda çalışma imkanına sahip olabilirsiniz. Bu durumdan dolayı net bir maaş bilgisi vermek mümkün değil. Ama  özel sektör ve kamu olarak ikiye ayırırsak kamu alanında başlangıçta aldığınız maaşın daha fazla olacağı söylenebilir.

KAYNAK

KAYNAK

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri ekibi yazarlarından Büşra Yıldız tarafından oluşturulmuştur.

 

 

 


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.