Öğrenci Kariyeri Banner

NASA Tarafından Mars'a Gönderilen Helikopter: Ingenuity

NASA Tarafından Mars'a Gönderilen Helikopter: Ingenuity

NASA tarafından geçtiğimiz günlerde Mars'a gönderilen ve başka bir gezegende uçmaya çalışacak ilk helikopter olan bir mühendislik harikası Ingenuity hakkında bilinmesi gerekenler:

Bu proje sınırlı bir faaliyet alanında yeni bir yeteneği ilk kez test etmeyi amaçlıyor. Helikopter özel olarak üretilen dört karbon fiber bıçak, yaklaşık 2.400 rpm'de zıt yönlerde dönen yani Dünya'daki bir yolcu helikopterinden çok daha hızlı olan iki rotor şeklinde düzenlenmiş. Ayrıca yenilikçi güneş pillerine ve diğer bileşenlere de sahip. Helikopter, teknik araçları taşımıyor ve birlikten gönderilen Mars 2020 Perseverance roverından ayrı bir test ekipmanı.

Bir helikopterin Mars'ta uçmasını zorlaştıran etkenlerden birincisi, Mars'ın ince atmosferinin yeterli kaldırma kuvveti elde etmeyi zorlaştırmasıdır. Mars atmosferi Dünya'nınkinden % 99 daha az yoğun olduğu için, helikopterin tasarımı Dünya'daki kütlesi için gerekenden çok daha büyük ve daha hafif olmalıdır. Bununla beraber, hava şartları aşırı soğuk ve geceler eksi 90 santigrat dereceye kadar düşebiliyor. Bu yüzden soğuk, helikopter parçalarının çoğunun tasarım sınırlarını zorlayabilir. Helikopter bir joystick ile kontrol edilemiyor. Komutların önceden gönderilmesi gerekiyor ve verilere uçuş gerçekleştikten uzun bir süre sonra ulaşılıyor. Ayrıca helikopter bir ara noktaya uçma ve kendini sıcak tutma konusunda otonom özelliklere sahip.

Helikoptere Türkçe tercümesi yaratıcılık olan " ingenuity"  adı verilmiş. Bunun kısa açıklaması şu şekilde yapılıyor: "İnsanların şaşırtıcı şeyleri başarmasına izin veren şey yaratıcılıktır."

Mars Helicopter Ingenuity'nin şunları yapması öngörülüyor:

  • Mars'a yolculuk ve Kızıl Gezegene iniş
  • Perseverance'den  güvenli bir şekilde Mars yüzeyine konuşlanması
  • Yoğun soğuk Mars gecelerinde otonom olarak sıcak tutabilmesi
  • Güneş paneli ile kendi kendine şarj olabilmesi

Mühendisler hafif, Mars'ın ince atmosferinde yeterli kaldrma kuvveti ve Mars benzeri bir ortamda hayatta kalabilen bir uçak yapmanın mümkün olduğunu yaptığı testlerle gösterdi. Başarılı olursa, bu teknolojiler Mars'a gelecekteki robotik ve insanlı göreve dahil olabilecek diğer gelişmiş robotik uçan araçlara olanak sağlayabilir. İnsanlar için yüksek çözünürlüklü görüntüler ve keşifler sunabilirler. Roverların ulaşması zor olan arazilere erişim sağlayabilirler.

Daha detaylı bilgi için: 6 Things to Know About NASA's Ingenuity Mars Helicopter

 


Melis  Keşen

Araştırmayı seviyor, yabancı dil öğrenmeye istekli ve dili etkin kullanmayı amaçlıyor.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.