Öğrenci Kariyeri Banner

5 Adımda Akademik Mail Yazmanın Sırları

5 Adımda Akademik Mail Yazmanın Sırları

Öğrencilik hayatımızda, üniversiteye geçinceye kadar çoğumuz akademik mail ile ciddi olarak tanışmamıştık. Üniversiteye geçince fark ettik ki, ders ödevleri, son teslim tarihleri, sınıf kuralları ve ödev biçimi gibi birçok konu ve problemler akademik mail yoluyla paylaşılıyor. Hal böyle olunca, akademisyenlere attığımız maillerin de ciddi ve kurallara uygun bir şekilde yazılması gerektiğinin farkına varmamız gerekiyor. Bu yazımızda, 5 adımda, akademik mailin nasıl yazılması gerektiğini sizin için derledik.

1. Mail adresi

mail

Öncelikle akademik bir mail adresi gerekiyor. Akademik çerçeveye uymayan mail adresleri kullanmak, mesajınızın yanıtsız kalmasına sebep olabilir. Okulların her öğrenciye sunduğu, okulunuz ile bağlantılı mail adresinizi kullanarak mailinizin spama düşmeden hocaya ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

2.Konu

konu

Konu başlığı açıklayıcı ve sorunun anahtar kelimelerini içermelidir. "Final Okuma Ödevi", "Spss Sonuçları" gibi başlıklar hem konuyu açıklayıcı hem de hocanın hangi sınıftan olduğunuzu hatırlaması bakımından işe yarayabilir.

3.Hitap

hitap

Akademik hayatın en önemli unsuru saygıdır. Yazdığınız mailde "Sayın Hocam, Sayın Öztürk, Sayın Gamze Öztürk" gibi hitaplar kullanabilirsiniz.  "Değerli Hocam, Merhaba Hocam" gibi hitaplar hocanızla tanışıklığınıza bağlıdır. Karşılıklı saygıyı ve mesafeyi korumak şarttır.

4.Tanıtım

tanıtım

"Ben Matematik Bölümü 3. sınıf A Şubesinden Gamze Öztürk" gibi kısa ve hocayı bilgilendiren bir tanıtım bir sonraki cümlede yazacağınız şeylerle ilgili daha kolay yanıt-çözüm almanızda fayda verecektir.

5.Metin

metin

Metin açıklayıcı, kısa ve öz olmalıdır. Cümlelerin tam olması, kısaltmalar içermemesi gerekir. Büyük ve küçük harf kullanılmasına, noktalama işaretlerinin kullanımına dikkat edilmelidir. Noktalama işaretlerinin kullanılmaması cümlenin bazen yanlış anlaşılmasına neden olacağından noktalama işaretlerine dikkat edilmelidir. Metinde gereksiz kişisel bilgilere yer verilmemelidir. Maillerde emoji ifadeleri kullanılmaz. Son olarak da maili "Saygılarımla" gibi selamlama cümleleri ile bitirmek gerekir.

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz: 

10 Maddede Profesyonel Hayatta Mail Kullanmanın Sırları

Edu Uzantılı Mail Adresinizle Ücretsiz Erişebileceğiniz Servisler

Etkili E-mail Kullanımı Eğitimi İçin Destekleyici Kaynaklar


Betül Görgöz

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Betül Görgöz.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.