Öğrenci Kariyeri Banner

4 Adımda Öğrenmeyi Kolaylaştıran Yöntem: Feynman Tekniği

4 Adımda Öğrenmeyi Kolaylaştıran Yöntem: Feynman Tekniği

Richard Phillips Feynman (1918-1988), 20. yüzyılın en önemli fizikçilerindendir. Özellikle kuantum elektrodinamiği alanındaki araştırmalarıyla tanınan Feynman, yine bu alandaki çalışmaları nedeniyle 1965'te Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. Richard Feynman, yaşam boyu öğrenme konusundaki ünüyle de bilinen bir deha. Feynman’ın derinlemesine ve özenle öğrenme üzerine önerdiği teknikler ve yöntemler, okulda, işte ya da hayatta herhangi bir konuyu öğrenmenize mutlaka yardımcı olacaktır. Feynman'ın ortaya attığı Feynman Çalışma Tekniği, bir şeyi bilmekle, o şeyi anlamak arasındaki farka odaklanıyor. Bunun dışında, Feynman'a göre bir şeyi ismen bilmeniz, o konuda bilgi sahibi olduğunuz anlamına da gelmiyor.

Feynman Tekniği Ne Zaman İşe Yarar ?

1. Gerçekten anlamadığınız konuları/fikirleri anlamak istediğinizde
2. Anladığınız fakat sınavlarda unuttuğunuz konuları/fikirleri hatırlamak istediğinizde
3. Sınav öncesi etkili bir çalışma yöntemi olarak kullanabilirsiniz.

Bu yöntemi kullanarak bir fikri uzun yıllar hatırınızdan çıkmayacak şekilde, kısa sürede derinlemesine kavrayabileceksiniz.

4 Adımda Feynman Tekniği 

1. Adım Konuyu Belirleyin.

Feynman daha etkili öğrenebilmek için ilk olarak istediğimiz konuyu seçip onu inceledikten sonra üzerine çalışmaya başlamamız gerektiğini söylemiştir. Boş bir kağıt alın. Öğrenmek istediğiniz konunun başlığını kağıdın en üstüne yazın.

2. Adım: Konuyu Bilmeyen Birine Anlatır Gibi Anlatın

Bir konuyu, konuyla alakası olmayan birinin bile anlayabileceği şekle getirmek, o konuyu mükemmel derecede anlamanızı sağlıyor. Çalıştığınız konuyu, konuyu bilmeyen birine çok basit ifadelerle tıpkı bir öğretmen edasıyla anlatmaya çalışın.

3. Adım: Eksiklerinizi Belirleyin

Konuyu anlatırken veya sorular çözerken bazı yerlerde tıkandığınızı ve söyleyecek ya da düşünecek bir şey bulamadığınızı fark ettiyseniz, dosdoğru kaynaklarınıza yönelip o bölümü tekrar gözden geçirmeniz gerekiyor. Kendinizde gördüğünüz bilgi eksiklerini kaynaklar ve kitaplarda araştırarak kapatmaya çalışın.

4. Adım: Basitleştirin ve Benzerlikler Kurun 

“Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir” – Einstein

Çalıştığınız konuyu benzerlikleriyle açıklamaya çalışın, analojiler kullanın ve konuyu olabildikçe basitleştirmeye çalışın. Konuyu ne kadar basite indirgersek anlamamız o kadar kolaylaşacaktır.

Bu yöntemi kullanarak sizi zorlayan konuları planlı ve kararlı bir çalışmayla çok kısa zamanda öğrenip, uzun yıllar hatırınızdan çıkmayacak şekilde kavrayabilirsiniz.

Şimdiden başarılar!

 

Bu konudaki diğer içeriklerimiz:

Feynman Tekniğiyle 4 Adımda Kolay Öğrenme

Feynman Tekniği: 4 Adımda Hızlıca Öğrenin

 


Betül Görgöz

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Betül Görgöz.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.