İnsan sosyal bir varlıktır. İnsan iyi bir yaşam sürebilmek için iletişim kurmak zorundadır. İletişim kurarak çevremizdeki insanlara kendimizi, duygu ve düşüncelerimizi anlatma fırsatı buluruz. İletişim sayesinde çevremizdeki insanları anlar onların neler düşündüğünü öğreniriz. İletişim çeşitli şekillerde yapılabilir; konuşarak, yazarak ya da beden dili kullanılarak. Etkili bir iletişim kurmak için ise hem beden hem de konuşma dili ortak kullanılır. Peki, çevremizdeki kişilerle iletişim kurarken nelere dikkat etmeliyiz? Yazımızın devamında sizler için bu sorunun cevabını yanıtlayacağız.
Çevremizdeki Kişilerle İletişim Kurarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
“Çevremizdeki kişilerle iletişim kurarken nelere dikkat etmeliyiz?” sorusunun cevabını vermeden önce doğru iletişim kurmanın öneminden bahsetmek istiyorum. Doğru ve etkili iletişim kurmak ve iletişim kurarken bazı noktalar dikkat etmek çok önemlidir. Çünkü birey karşısındaki kişiye kendini anlatmak, düşüncelerini ona aktarmak amacı ile iletişime geçer. Ancak iletişim esnasında yapılan hatalar olursa bu hatalar bireyin kendini yanlış ifade etmesine yol açar. Karşısındaki kişi o bireyi yanlış anlayarak onun hakkında yanılabilir. Bu nedenle iletişim kurarken dikkatli olmak gerekir. Çevremizdeki kişilerle iletişim kurarken nelere dikkat etmeliyiz?
• Göz teması kurmaya özen gösterin. Göz teması kurmak karşınızdakini can kulağı ile dinlediğinizi belirtir. Eğer karşınızdaki kişi ile göz teması kurmaktan kaçınır ve o bir şeyler anlatırken başka yerlere bakarsanız karşınızdaki kişi dinlenmediği hissedecektir. Dinlenmediğini düşünen kişi de iletişimi bitirmek isteyecektir.
• İletişim esnasında karşınızdaki kişiye konu ile ilgili sorular sorun. Karşınızdaki kişi size bir şeyler anlatırken onu dinlediğinizi sorular sorarak hissettirebilirsiniz.
• Karşınızdaki kişiyi hoşgörülü şekilde dinlemeli ve yargılamadan konuşmalısınız. Bir kişi sizinle iletişim kurarken sizin katılmadığınız bir konu hakkında konuşuyorsa onu hoşgörü ile dinlemelisiniz. Ona geri dönütler verirken yargılamadan anlayış ile yaklaşmalısınız.
İlginizi çekebilir: Etkili İletişimin 7 Sihirli Yolu
Çevremizdeki Kişilerle İletişim Kurmanın Püf Noktaları Nelerdir?
İletişim sürecinde gönderici ve alıcı olmak üzere iki temel öge vardır. Gönderici yani iletişimi başlatan ve duygu ve düşüncelerini karşı tarafa aktaran kişidir. Alıcı yani kaynak tarafından yollanan iletiyi alan kişidir. Sağlıklı bir iletişim kurarken iki taraf da etkin bir şekilde üstüne düşen görevi yerine getirmelidir. Çevremizdeki kişilerle etkili iletişim kurmanın bazı püf noktaları vardır. Bu püf noktalara dikkat ettiğimiz sürece sağlıklı iletişim kurabiliriz. İletişim kurarken dikkat edilmesi gereken püf noktaları şöyle sıralamak mümkündür; empati yapmak, karşındaki kişiyi dikkatle dinlemek, göz teması kurmak, ön yargı ile yaklaşmamak, konuşurken jest ve mimikleri etkin şekilde kullanmak, karşındaki kişiyi dinlediği hissettiren geri dönüşler sağlamak ve konu ile alakalı sorular sormak gibi pek çok püf nokta mevcuttur.
Dikkatinizi çekebilir: İyi İletişimin 3 Yolu
Çevremizdeki Kişilerle İletişim Kurarken Hangi İfadeleri Kullanmalıyız?
Herkes karşısındaki kişinin kibar ve zarif olmasını ister. İletişim kurarken nazik bir tavırla yaklaşması ve iletişimi bu şekilde sürdürmesini bekler. Tam da bu noktada çevremizdeki kişilerle iletişim kurarken kullandığımız ifadelere dikkat etmek ve bu ifadeleri doğru kullanmamız önemlidir. Kendimizi iyi şekilde ifade etmek ve sağlıklı bir iletişimin parçası olmak için kullanmamız gereken bazı ifadeler vardır. Örneğin, iletişim esnasında nezaket ve zariflik içeren ifadelere yer vermek iletişimi kuvvetlendirecektir. Nezaket ve zariflik içeren ifadeler şunlardır; teşekkür ederim, sağ olun, lütfen, rica ederim, hoş geldiniz, iyi geceler, iyi günler, merhaba… İletişim esnasında olumlu ifadeler kullanmak sağlıklı ilişkiler kurmak için olmazsa olmaz ögelerdir. Sizlere “Çevremizdeki kişilerle iletişim kurarken nelere dikkat etmeliyiz?” başlığı altında iletişimin önemli noktalarına değindik. Daha fazla bilgi edinmek için Neden İletişemiyoruz? İletişimde Empatinin Gücü! içeriğimizi okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar…