Öğrenci Kariyeri Banner

Yumuşatıcıların Sırrı: Çamaşırlarımızı Nasıl Yumuşatır ?

Yumuşatıcıların Sırrı: Çamaşırlarımızı Nasıl Yumuşatır ?

 

Çamaşır yumuşatıcılarının kıyafetlerimizi giydiğimizde veya dokunduğumuzda daha yumuşak hissetmemizi sağlayan sıvılar olduğunu biliriz.

Birbirinden güzel kokular arasından seçmek bazen zor olsa da kıyafetlerimizi yumuşattığı için deterjanla kullanmaktan da vazgeçemeyiz.

Peki nasıl olur da yumuşatıcılar çamaşırlarımızı yumuşatır hiç düşündünüz mü ?

Aslında temel olarak kumaşları yumuşatması kıyafetlerimiz üzerinde bulunan statik bağlanmayı (elektriği) azaltarak veya önleyerek gerçekleştirirler.

 

Statik Elektrik Nedir ?

Statik elektrik yani halk arasındaki adıyla durgun elektrik, iki maddenin birbirine sürtünmesi veya kısa bir süre temas edip ayrılması sonucu ortaya çıkan enerjidir diyebiliriz. Maddeler birbirine temas edince elektronların bir maddeden diğerine geçmesiyle meydana gelir. Ayrıldıklarında ise elektron alışverişinden dolayı biri negatif diğeri pozitif yüke sahip olur.

Statik elektrik, aslında günlük hayatta birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Örneğin, yağmurlu havalarda bulutların birbirine sürtünmesi, kapıya dokunduğunuzda veya biriyle tokalaştığınızda küçük elektrik çarpması buna örnektir.

Kıyafetlerimizde oluşan ve yolda yürürken veya çıkarırken hissettiğimiz elektriğin sebebi de budur.

Çamaşır yumuşatıcılar ise antistatik özelliğe sahiptir ve kıyafetlerimizde oluşan statik elektriğin oluşumunu azaltır veya tamamen ortadan kaldırırlar.

Bunu Nasıl Yaparlar ?

Çamaşır yumuşatıcılar, su moleküllerini kumaş yüzeyine çeker. Bu sayede polar yapılı su molekülleri kumaşta bulunan elektrik yüklerine tutunur ve böylece zıt yüklü parçacıklarla olabilecek çekim ihtimalini azaltır.

Ayrıca kumaşları kayganlaştırarak aralarındaki sürtünmeyi ve temas etme sonucu gerçekleşen elektron alışverişini de azaltmış olur.

 

Özgün İçerik

 

 


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.