Öğrenci Kariyeri Banner

Bunu Da Duyduk: Beyin "Işınlama"

Bunu Da Duyduk: Beyin "Işınlama"

University College London'daki yapılan araştırmalar sonucu elde edilen bulgular, hafızayı etkileyen bunama ve alzheimer gibi hastalıklar için yeni bir tedavi olanağının geliştirilebileceğini öngörüyor.

University College London'daki (UCL) nörobilimciler, "hafızanın iç işleyişi ve küresel konumlama sistemini (global positioning system-gps)" daha iyi anlayabilmek için fareler üzerindeki çalışmalarını yürütmeye deavm ediyor. Hakemli bir bilimsel dergi* olan Cell'de yayınlanan yeni çalışmalara göre beynin hafızadan sorumlu olan bölgesi hipokampusa lazer ışınları gönderilebileceği ve böylelikle konum hücrelerinin (place cell) uyarılabileceğini ortaya koydu.

*Hakemli Dergi: Bir akademik veya bilimsel dergi, belirli bir akademik disipline ilişkin bursun yayınlandığı süreli yayındır. Akademik dergiler araştırmanın sunumu, incelenmesi ve tartışılması için kalıcı ve şeffaf forumlar olarak hizmet eder. Bunlar genellikle akran denetimi veya hakemlidir.

Konum hücreleri, hayvan veya insan gibi akıllı bir varlığın yenir bir ortama girmesiyle aktif oluyor ve yenir ortamın konumunu hafızasına kaydediyor.

Fareleri sonrasında başka bir ortama taşıyan nörobilimciler, ilk konumu hafızada saklayan konum hücrelerini aktive etmek için lazer ışınlarını kullandı. Böylece farelere ödül verilen konumun anısı yeniden hafızada ekinleştirildi ve hayvanlar zihinsel olarak ilk konumuna ışınlandı.

Bu işlemin ardından farelerin yeniden ödül olarak verilen şekerli suyu aramaya başladıkları görüldü. Çünkü hayvanlar, 2. değilde ilk konumda olduklarını sanıyordu. Elde edilen sonuçlar, anıların nasıl saklandığına dair daha derin bir kavrama sağlıyor. UCL'deki bilim insanları, bu yöntemle bunama ve alzheimer gibi hastalıklar için yeni tedaviler geliştirebileceklerini düşünüyor.

Özgün İçerik

 


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.