Öğrenci Kariyeri Banner

Stresle Başa Çıkmanın 10 Yolu

Stresle Başa Çıkmanın 10 Yolu

Hazır çoğumuzun sınav haftası gelmişken içinde bulunduğumuz ve yoğun bir şekilde yaşadığımız 'stres' ile nasıl baia çıkabiliriz gelin beraber bakalım.

Bir olaya, duruma, zamana kariı sık sık bu bitmek tükenmek bilmeyen stres duygusunun içindeyiz. Stres nedir peki? Yaygın olarak bilinen tabiriyle stres, zhnimize ya da bedenimize dışarıdan ya da iç dünyamızdan gelen saldırılardır. Bu saldırılar fiziksel veya psikolojik olabilir. 

Yrd. Doç. Dr. Psikiyatrist Rıdvan Üney, soğuk havada dolaşmanın bedenimize soğuk stresi oluştururken, ertesi gün girilecek sınav ya da bir iş görüşmesinin zihinsel stres yaşattığını ifade ediyor. Yani biz insanlar bedenen yaşayabileceğimiz olumsuzluklara karşı daha tedbirli olurken, aynı olumsuzlukları zihinsel olarak yaşayabilme ihtimaline karşı çok daha hazırlıksızız. Halbuki zihinsel stresle başa çıkmak psikolojik stresle başa çıkmaktan çok daha zor, farkında değiliz.

Fiziksel strese neden olarak; aydınlık olmayan ortamlarda çalışmak, kalabalıklar (otobüs, metrobüs, dolmuş),aşırı sıcaklar, aşırı soğuklar, yoğun trafik, işe, okula gitmek için birden çok vasıta değiştirmek, uzun çalışma süreleri, tatil yapamama, dinlenememe, çok çalışma, hastalıklar, çevre kirliliği, yakınlarıyla, arkadaşlarıyla görüşememe, işsizlik, iflas, düşük ücretler, iş yerinde görev belirsizlikleri, borç, geçim sıkıntısı, barınma koşulları, göç, gibi faktörler sayılabilir.

Sosyal ve psikolojik nedenler ise yalnızlık, yakınlarının desteğinin olmaması, eşler arasındaki çatışmalar, çocuklarla ilgili sorunlar, boşanma, ayrılıklar, güvenlik sorunları, işyerinde bezdirici uygulamalar, iş arkadaşlarıyla uyumsuzluk, ilişki sorunları, aşırı mükemmeliyetçilik, titizlik, alınganlık, korku, endişe, suçluluk duyguları, kıskançlık, utangaçlık, belirsizlikler, değersizlik duyguları, aşırı eleştiri gibi faktörlerin etkili olduğu söylenebilir.

Peki stresle başa çıkmak için neler yapabiliriz?

1. Öncelikle sizde strese neden olan durumları tespit edin.


2. Mutlaka kendinize zaman ayırın. Hayat sadece görevlerden ve sorumluluklardan ibaret değildir.

3. Yakınlarınızın uyarılarını ve önerilerini dinleyin. Dışarıdan farklı bir bakış açısının faydası olabilir.

4. Rahat kıyafetler giyin.

5. Mutlaka yürüyüş ve egzersiz yapın. Nefes almak zihni dinginleştirecektir.

6. Dengeli beslenin, ağır yiyecekler yerine sebze veya meyve tüketin.

7. Düzenli uyumaya özen gösterin.

8. Gürültüsüz sakin ortamları tercih edin.

9. Sizi üzen kişi ve olaylardan uzak durmaya çalışın.

10. Yapmakta zorlandığınız ve sizde stres yaratan işlerde mutlaka yardım isteyin. Bir elin nesi var, iki elin sesi var demişler ne de olsa.

 


Zeynep  Eren

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Zeynep Eren..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.