Öğrenci Kariyeri Banner

Yeni Bir Ay Keşfedildi!

Yeni Bir Ay Keşfedildi!

Hawaii'deki Haleakala yanardağının üzerinde bulunan Pan-STARRS teleskobuyla yapılan gözlemler sonucu gezegenimizin yeni bir yarı aya sahip olduğunu ortaya çıktı. 

Yapılan yeni bir araştırma, Dünya'nın yeni bir aya ya da en azından bir 'yarı aya' sahip olduğunu ortaya çıkardı. Bir yarı ay, Dünya'nın etrafında dönen, ancak yerçekimsel olarak Güneş'e bağlı olan bir uzay taşı anlamına geliyor. Keşfedilen yeni aya '2023 FW13' ismi verildi.

3 Bin 700 Yılına Kadar Etrafımızda Dönecek

Hawaii'deki Haleakala yanardağının tepesindeki Pan-STARRS teleskobunu kullanan uzmanlar tarafından keşfedilen ve 2023 FW13 olarak adlandırılan bu yarı ay, bilinen birkaç yarı aydan biri niteliğine sahip. Uzmanlar, antik kozmik gök taşının M.Ö. 100 yılından beri Dünya'nın çevresinde olduğunu ve gezegenimizin etrafında en az 1.500 yıl daha, yani 3700 yılına kadar dönmeye devam edeceğini söylüyor.

2023 FW13'ün büyüklüğü doğrulanmamış olsa da, asteroit uzmanı Richard Binzel yaklaşık 10 ila 15 metre çapında olduğunu tahmin ettiğini belirtti. Bu yarı ay, Ay'ımızın çapının sadece küçük bir kısmı. Ancak bir Ay boyutundan ziyade yörüngesel özellikleri nedeniyle bu şekilde sınıflandırılıyor.

Uzmanlar, 2023 FW13'ün ya da 469219 Kamoʻoalewa adlı benzer bir yarı ayın Dünya'daki insanlar için herhangi bir tehlike oluşturmadığı belirtiliyor.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.