Öğrenci Kariyeri Banner

YEA Satış Pazarlama Erdem Altay: Pazarlamanın Geleceği: Yeni Nesil Müşteri Deneyimi

YEA Satış Pazarlama Erdem Altay: Pazarlamanın Geleceği: Yeni Nesil Müşteri Deneyimi

YEA 11. haftada Satış Pazarlama alanında Atasun Optik Pazarlama ve E-Ticaret Direktörü Erdem Altay'ı dinleme fırsatını bulduk.

Pazarlamanın Geleceği: Yeni Nesil Müşteri Deneyimi adlı oturumunda çeşitli konulara yer veren Altay'ın bahsettiklerine gelin hep beraber göz atalım.

Pazarlama alanının da kendi içinde gelişmeleri olduğunu ve bu şekilde farklı odak noktaları bulunduğunu bilmek bu alanda yer alacak kişiler için büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Ancak pazarlama kavramı aniden eski halinden günümüze olan evrimini tamamlamamıştır. Bu yolculukta yaşamış olduğu değişimler ve çeşitlikler açısından incelediğimizde Endüstri 4.0 benzeri bir gelişim süreci ile karşılaşmaktayız.

Pazarlamanın Gelişimi

satış Veri yönetim Kanal omni channel

Pazarlama 1.0 terimi aslında genel olarak temel pazarlama odaklı olmakta ve işlevsel ürün yönetimini baz almaktadır. Bunun yanı sıra, rakip sayısının az olduğu ortamda tek çeşit ürün ile yüksek karlılık amaçlanmakta ya da standartlaşma desteği sayesinde üretilen ürünlerin tamamının satılmasına ortam sağlamaktır.

Pazarlama 2.0 ise dijital deneyime odaklı olan rakiplerin varlığının farkında ve önüne geçmeyi amaçlayan organizasyonlar için tüketici memnuniyeti sağlayarak tüketicilerin tercih markası haline gelmeyi amaç olarak ortaya koymaktadır.

Pazarlama 3.0 sayesinde ise mobil cihazların kazanmış olduğu önem kullanılarak içerik pazarlamaları ile marka değeri oluşturmak ve adil fiyatlandırmalar yaparak müşterilerin vakit geçirdiği alanlarda bulunmayı temel odak noktası haline getirmektir. 

Son olarak ise pazarlama 4.0 sayesinde markayı daha çok bir insanmış gibi görerek şeffaf ve özgün iletişim kurulan ve pazarlama teknolojilerinin entegrasyonuna imkan sağlayan bu durumlarda uçtan uca deneyim imkanı sunmaktır.

Pazarlama 4.0

satış pazarlama data sales tüketici veri

Ayrıca omni channel imkanını da kullanıldığı döneme hitap etmektedir. Peki omni channel nedir?

Normalde bilinen hali ise geleneksel tüketici mağazalara yönelmektedir, ancak e-ticaret sayesinde online alışveriş için gerekli ortam sağlanmıştır. Multi-channel da farklı ve çokça kanal üzerinden alışverişe olanak sağlamayı ifade ederken, omni channel ise müşterilerin birbirlerine bağlı olan kanallar aracılığı ile alışveriş yapması durumunu anlatmaktadır. Bunlar call center, mağaza, mobil, Web, QR code, sosyal ağlar sayesinde mağaza, depo ya da marketplace/tedarikçilerden alınan ürünlerin belirli teslimat noktalarına, mağazaya ya da adrese teslim edilmesine odaklanmaktadır. Omni channelda en önemli nokta kanalların birbirleriyle iletişim halinde olmasıdır.

Omni Channel Örnekleri

omni channel

Dünyadaki omni channel uygulamaları için Netflix’in içerikleri kişiselleştirerek önerilerde bulunması, Disney’in gezmek için gelenlere uygulama aracılığı ile ilgili çeşitli kahramanlarla alakalı ürünler satması, Sephora’nın yurtdışında bulunan uygulaması ise güzellik çantası sunarak mağazaya davet etmesi gibi verilebilirken, Nike’in ürünlere kişiselleştirme imkanı sunarak eşsizlik amaçlaması, Ikea’nın artırılmış gerçeklik ile bakılan ürünün görüntüsünün nasıl olabileceğine yönelik uygulama hizmeti sunması gibi örnekler de mevcuttur. 

Özetlemek gerekirse pazarlama kavramı dönemlere, ihtiyaçlara ve tüketici tercihlerine göre değişkenkik göstermektedir. Burada önemli olan konu tüketicinin ihtiyacını uygun yöntemler kullanarak karşılayabilmektir. 

Daha önceden Satış Pazarlama ve diğer oturum konuları ile ilgili olarak yayınlanmış olan içeriklerimizi arama butonuna YEA yazarak bulabilir ve ilgilendiğiniz konularla ilgili olan kısımları okuyabilirsiniz.

Önümüzdeki haftaların Satış Pazarlama da dahil olmak üzere diğer oturumları ile ilgili olarak yayınlanacak olan içerikler için bize buradan ulaşabilir, Geleceğin Yönetici Adayları'nın 6 ay boyunca 5 farklı konuda 120 farklı şirketin ve öğrencilerin buluştuğu Young Executive Academy’nin ikinci dönemine başvurmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Özgün İçerik 


Bekem Yasemin Çatak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Bekem Yasemin Çatak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.