Öğrenci Kariyeri Banner

YEA Girişimcilik Burak Sıraç: Ender Gelişen Osasuna Atakları

YEA Girişimcilik Burak Sıraç: Ender Gelişen Osasuna Atakları

Young Executive Academy Girişimcilik 12. Haftasında Pazardan’ın Co-Founder’ı Burak Sıraç ile birlikteydik. “Ender Gelişen Osasuna Atakları” konu başlığı altında bizlere verdiği bilgiler için YEA Ailesi olarak kendilerine teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Öncelikle sizlere kısaca Burak Bey'den ve Pazardan bahsetmek istiyorum. Burak Bey Yeditepe Üniversitesi’nde “Endüstri Mühendisliği" bölümünden 2015 yılında mezun olmuştur. İş hayatına resmi olarak Mercedens Benz Türk A.Ş. ‘nde pazarlama departmanında başlamasına rağmen okul zamanında da denemiş olduğu girişimciliği bırakmamış ve şu an Pazardan’ın kurucu ortaklarından biri haline gelmiştir. "İnsanlar neden direkt pazardan alışveriş yapmasın ki?" diyerek beraberindeki 3 diğer kişi ile Pazardan uygulamasını pandemi koşullarına rağmen Türk halkına sunmuş ve güzel geri dönüşler almışlardır.

Peki, Türkiye’de eşi benzeri olmayan bu uygulama bizlere ne yapmaktadır?

Semt pazarlarında yer alan gerçek tezgahlardan taze sebze ve meyve siparişi verilmesini sağlayan bir pazar yeri uygulamasıdır.

Siteyi daha araştırmak ve bilgi edinmek için buraya tıklayınız.

Şimdi oturumumuzun detaylarına inelim.

Start-Up Nedir?

start-up pazardan 1

  • Günümüzde start-up farklı girişimciler tarafından farklı şekillerde açıklanmaktadır. En geniş anlamıyla, bir soruna çözüm bulmak amacıyla bu yola çıkmış ve başarılı bir sonucun garanti olmadığı şirketlere verilen genel bir isimdir. 
  • Şirketin yaşı ile bir bağlantısı yoktur. Bir yıllık şirketler start-up olarak kabul edilebileceği gibi üç, beş yıllık şirketler de aynı şekilde değerlendirilebilir.
  • Şirketin büyüme yeteneğine de verilen addır start-up.
  • Türkiye’de kurulan bir start-up’ın yurt dışında da faaliyet gösterebilmesi gerekir. Bu madde, start-up ile girişim arasındaki farkı en net belirleyen etkendir.
  • Girişimler yerel sınırlarla kısıtlanabilir ve tek kişi ile yönetilebilir fakat start-up için yanınızda takım arkadaşlarınız olmalıdır.

Start-Up Yolculuğu nasıl ilerler?

start-up pazardan 2

  • Öncelikle fikir burada asıl önemli etkendir. Fikirler arasında kaybolmamak, en kalıcı ve işleyeni bulmak şarttır. Buradaki düşünce tarzımızın tamamiyle “Gerçek bir problemi mi çözüyorum?” ile başlaması gerekmektedir. İçerisinde bulunduğumuz koşulların negatif ve karamsar kısımlarına bakmadan insanların problemine çözüm bulmak asıl amaçtır. Bu şekilde belirlediğiniz kitledeki sorunu çözmeniz koşulu ile büyümeniz, gelişmeniz ve yayılmanız daha kolay olacaktır. Ayrıca bu şekilde rekabette farklılaşabilirsiniz!
  • Start-Up tek kişinin yapabileceği kolay bir iş değildir. Yanınıza alanında uzman kişileri alarak ilerlemeniz yere daha sağlam basmanızı sağlar.
  • Fikir tamam, takım tamam, geriye uygulama kaldı. Başta tamamiyle kendi olanaklarınız ile sağladığınız bu yenilik, negatif ve pozitif yorumları her zaman alacaktır. Önemli olan motivasyonunuzu düşürmeden ilerlemeyi bilmektir. Hazırlayacağınız web siteden uygulamaya, reklamlardan broşürlere kadar hedef kitlenizin istediği tarzı yakalarsanız negatif yorumlar bir zaman sonra pozitif yorumlara dönüşecektir.

En Önemlisi:

  • Fikrinize tamamiyle aşık olmamalısınız. Dışarıdan bir göz gibi hatalarınızı, eksiklerinizi bilmeli ve görmeye çalışmalısınız. Zira bunu müşteri tarafı yaptığında, aylarca belki de yıllarca uğraştığınız emeğinizin sizi üzdüğünü görmeniz an meselesi olacaktır.
  • Gelişim süreci 2.aşamayı oluşturmaktadır. Zor ve sizi yıpratması yüksek olan evredir.
  • “Artık para kazanıyor muyuz?” sorularını soracağınız nokta olmakla birlikte gerçekten bir problemi çözüp çözmediğinizi bu noktada anlarsınız.
  • Eğer insanların hayatına katma değer kattıysanız, evet Start-Up’ınız başarı ile ilerlemektedir. Fakat bunu yapmadıysanız olumsuz sonuçlar alabilme ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Ayrıca Geleceğin Yönetici Adayları'nın 6 ay boyunca 5 farklı konuda 120 farklı şirketle buluştuğu, networking ve worksopların olduğu Young Executive Academy’e başvurmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Özgün İçerik 

 


İlayda Tanyel

Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.