YEA Big Data oturumlarında 3. hafta da Getir'in Data Manager'ı Sibel Bilge Sonuç vardı. Bize Big Data'yı ve bir Data Scientist'in bir gününün nasıl geçtiğini anlattı.
Sunumu için kendisine çok teşekkür ederiz.
Veri Okuryazarlığı Nedir?
Veri okuryazarlığı, veriyi okuyabilme, anlayabilme, yaratabilme ve aslında bu veriyi toplubir bilgi olarak karşı tarafa iletebilme becerisidir.
İyi Bir Veri Uzmanının Yetileri Nelerdir ?
Güçlü bir teorik altyapısı olmalıdır. Yani istatistiksel bilgi ve terminolojiye hakim olmalıdır.
Yapay makine öğrenmesi (machine learning) metotlarını matematiksel olarak kavramış olmalıdır.
Algoritmik ve analitik düşünceyle veriler arasında neden sonuç bağıntılarını kurabilmelidir.
Herhangi bir konuda ayrıca bir uzmanlık alanı olması gerekir. Bu alanlar Ekonomi, Algoritma, Optimizasyon gibi alanlar olabilir.
İleri Veri Okuryazarlığının Parçaları Nelerdir?
1-Verinin kaynağını anlamak:
5N1K sorularını sorarak elimizdeki verinin ne olduğunu, nereden geldiğini, kim tarafından nasıl toplandığını ve neden toplandığının sorularını sormak gerekir. Merak etmek ve sorgulamak en önemli kriterleridir.
2- Veriden öğrenmek:
Veriyi doğru bir şekilde görselleştirip karşı tarafa doğru görseller ve kaynaklarla aktarabilmek önemlidir.
3- Veri Temizlemek:
Yanlış verileri kullanmak hem zaman hem de maddi olarak bir kayıp yaşatabilir. Dolayısıyla veri temizlemek analizlerin en önemli aşamasıdır. Elimizde bulunan verilerin eksik ya da fazla olanlarını temizlememiz gerekmektedir. Ayrıca burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta daha vardır ki temizlediğimiz verileri tamamen silmeyip ayrıca bulunan boşlukların da nedenini sorgulamak gerekir.
4-Veride Etik:
Günümüz dünyasında pazarlama stratejisi olarak artık bireysel pazarlama yapıldığı için kişilerin verileri çok kıymetli olmaktadır. Ayrıca hangi sektörde olursanız olun kişisel verileri kullanıyorsanız etik kurallara dikkat etmeniz ve yaptığınız analizlerde kimsenin zarar görmediğinden emin olmanız gerekmektedir.
Sunumu ve anlatımıyla Big Data ve Veri Okuryazarlığı'nın kafamızda biraz daha netleşmesini sağlayan Sibel Hanım’a çok teşekkür ederim. Linkedln hesabına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Ayrıca her oturumun özetini paylaştığım gönderileri takip etmek için buraya, geleceğin yönetici adaylarının 6 ay boyunca 120 farklı şirketle buluştuğu Young Executive Academy’nin ikinci dönem başvurularından haberdar olmak için buraya tıklayarak "Gelişmelerden Haberdar Ol" bölümüne mail adresinizle kayıt olabilirsiniz.
YEA Big Data oturumları, ilgilisine öneriler ve çok daha fazlası için takipte kalın.
Özgün İçerik
0 Yorum
Yorum Yap