Öğrenci Kariyeri Banner

Yazılım Alanı İçin 8 Önemli Tavsiye

Yazılım Alanı İçin 8 Önemli Tavsiye

Yazılım çoğu insan göre geleceğin mesleği ya da yeni iş kapısı olarak adlandırılıyor. Aslında yazılım bunların çok daha ilerisi gelecekte ya da şu an hangi mesleği yapıyor olursanız olun yazılım hayatımızın bir parçası halini aldı. Bu yüzden herkes gibi sizde yazılım alanına yönelmeli hatta bu konuda kendinizi geliştirmelisiniz.

Yazılımın ana noktası ise kodlama yapmak bunu öğrenmek için önünüzde çok çeşitli yollar var. Gelin bu yolları birlikte inceleyelim;

1)Online Dünyaya Açılın

Online dünya sizin için bir dost niteliğindedir. Kodlama ile ilgili birçok bilgiye buradan erişebilir. Ya da kodlamayı adım adım buradan öğrenebilirsiniz. Bunun için çok çeşitli projeler, eğitimler ve kurslar mevcut.

Online kursları seçerken dikkat etmeniz gereken bir nokta var. “Yeni başlayanlar için uygun” diyen kursların bir kısmı, aslında düzensizce hazırlanmış. Yeni başlayanlar için hazırlananların çoğu gerçekten iyi hazırlanmış, materyali size sabırla tanıtıyor. Öte yandan, kimi online kurslar hali hazırda bir şeyleri bildiğiniz varsayıyor, bu nedenle de öğrenme sürecinizi zorlaştırıyor. Bu kursları denediğinizde bir şeyleri anlamadığınızı düşünecek ve suçu kendinizde bulacaksınız, ama değil. Öyleyse yapmanız gereken, önerileri araştırmak. Daha önce kursu alanların yorumlarını okuyun, yazılım forumlarını araştırın ve önerilerin arasından en iyilerini değerlendirin.

2)Dil Konusunda Rahat Olun

Kodlama da bir diğer önemli nokta ise yazılım dilidir. İnternette, sanal alemde şu an kodlama ile ilgili çok fazla yazılım dili mevcut ama siz bu konuda rahat olun. Çünkü ilk günlerde amacınız sadece kodlama dillerine aşinalık kazanmak olmalıdır.

Ünlü yazılımcı Quincy Larson’a göre, “Bir programlama dilini öğrenebilirseniz, diğerlerini de öğrenebilirsiniz. Nereden başladığınız, düşündüğünüz kadar önemli değil.” Yeni başlayanlar genellikle JavaScript, Python veya Ruby gibi dilleri tercih ediyorlar. Öyleyse bir tanesini seçin ve öğrenmeye başlayın! Bir süre sonra birkaçını deneyebilir, düşünce ve öğrenme tarzınıza göre hangisinin size daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

3)Her Gün Çalışmalar Yapın

Bu aslında oldukça önemli bir konudur. Çünkü siz her gün bıkmadan usanmadan yanlışıyla, doğrusuyla denerseniz her gün biraz daha gelişecek ve belirli bir süre sonra bu işi başarmış olduğunuzu fark edeceksiniz.

Her gün biraz kod yazarken, anahtar kavramları çok daha hızlı bir şekilde kavradığınızı göreceksiniz. Fakat birkaç gün ara verdikten sonra kodlarınızın başına oturduğunuzda, şaşırtıcı miktarda çok şeyi unutmuş olacaksınız.

Günde yarım saat kod yazmanın faydasını görmeye başladıktan sonra, yapabiliyorsanız, daha fazla zaman ayırın. Programlama, doğası gereği daha derine inmeyi gerektirir. Yeni bir kavramı anlamaya veya bir kod parçasından veri akışını görselleştirmeye çalışırken ekrana kilitlenip kalacaksınız. Günlük alıştırmanızı yaparken, bir noktaya takılıp kaldığınızı ve çözmek için iki saatinizi daha ayırmanız gerektiğini göreceksiniz. Yoğun bir hayatınız varken, her gün bu kadar fazla zaman ayırmak kolay değil. Ancak elinizden geldiğince zaman ayırmaya özen gösterin.

4)Hayatınızı Otomatik Hale Getirin

 

Genelde kodlama öğrenmek isteyenler bu işin sonunda bir çalışma olduğunu yani bir şekilde ortaya bir ürün çıkartmaları gerektiğini düşünürler. Aslında olay çok daha farklıdır. Evet kodlama öğrenerek bir ürün geliştirebilir, üretebilir ve sonra da onu piyasaya sürebilirsiniz. Ama daha farklı bir şey yaparak hayatınızı da otomatik hale getirebilirsiniz.

Örneğin, internette harika bir konuşma buldunuz ve bunun yazıya aktarılmış halini saklayıp, sonra okumak istiyorsunuz. Sorun şu ki video sitelerinin ürettiği deşifreler dağınıktır, diğer her satır zaman kodundan oluşur. Bu yüzden onları kesip bir dosyaya yapıştırdığınızda, okumanın mümkün olmadığı bir yazı elde edersiniz. Zaman kodlarını tek tek elle silebilirsiniz, ama bu büyük bir zaman kaybı olacaktır.

Bunun yerine, günlük alıştırmanızı yaparken video sitelerinin oluşturduğu otomatik deşifreleri kopyalamanıza izin veren basit bir web aracı yazabilirsiniz. Böylece, bir düğmeye basarak zaman kodlarını silebilir ve rahatça okuyabileceğiniz bir yazı elde edersiniz.

5)Her Zaman Başaramayabilirsiniz

Kodlama gerçekten çok zor olabilir. Her şeyde olduğu gibi bu işte de ilk denemede başarabileceğiniz bir garantisi yoktur. Ama asıl önemli olan şey başarısız olsanız bile daha sonra ayağa kalkıp devam etme gayretini gösterebiliyor olmanızdır.

Bu durum, kodlamayı ne kadar iyi bildiğiniz ya da ne kadar uzun zamandır kodlama yaptığınızla alakalı da değil. Büyük şirketlerin yazılımcılarına sorduğunuzda, size aynı şeyi söyleyeceklerdir. Zamanlarının çoğunu neyin yanlış olduğunu, neyin işe yaramadığını bulmak için harcıyorlar. Belki onlar, başlarda yapmanızın çok normal olduğu, acemice hataları yapmıyorlar. Ama çok daha karmaşık kodlarla uğraştıkları için başa çıkmaları gereken problemler de zorlaşıyor. Her iki durumda da yazılımcılar sürekli olarak hayal kırıklıklarına göğüs geriyorlar.

Bu nedenle, bazı kavramların ne kadar basit olduğuyla ilgili övünen yazılımcıları gördüğünüzde endişeye kapılmayın. Kodlamadaki her şey, ilk yaptığınızda zordur. Kendi kendine kodlamayı öğrenen 21 yaşındaki Lydia Hallie, “Kendini başkalarıyla kıyaslama ve internette gördüğün eleştirileri asla kişisel algılama” tavsiyesinde bulunuyor ve “nasıl kod yazacağını öğrenirken zorlanman tamamen normaldir ve daha sonra ne kadar iyi bir yazılımcı olacağını belirlemez” diye ekliyor.

6)Kodlarınızı Gerçekten Kullanacakmış Gibi Yazın

Çalışan, gerçek kodlar yazmak, yepyeni bir sosyal medya platformu oluşturmak anlamına gelmiyor. Kullanabileceğiniz ve başkalarına gösterebileceğiniz bir şey olması yeterli. Örneğin, JavaScript veya HTML kullanarak, yeni Pokémon isimleri oluşturan bir program yazabilirsiniz. Küçük ve saçma bir program, ama tanımladığınız görevi yerine getirdiğinde siz de kendinizi geliştirmiş olacaksınız.

7)Bütün Kaynaklarınızı İnceleyin

Kodlama yaparken gerçekten sıfırdan yani en zordan başlamanıza gerek yoktur. Öncelikle işe incelediğiniz kaynakların kodları ile başlayın kaynaklarınızın kodlarını elde edin ve deneme yanılma yöntemini kullanarak aynılarını üretmek için çabalayın.

8)Diğer Yazılımcılarla Birlikte Çalışın

Kodlamayı yeni öğrenen herkes, kodlama etrafında bir tür sosyal ağ oluşturmaya çalışıyor. Quincy Larson, workshop veya hackathon’lara katılarak diğer yazılımcılarla vakit geçirmenizi öneriyor. Böylece, değerli bağlantılar kurabilir ve kodlamayı öğrenmek için motivasyon sağlayabilirsiniz. Gerçekten uzak bir yerde yaşıyorsanız ya da yaşadığınız şehirde bu tür etkinlikler yoksa, diğer yazılımcılarla online iletişim kurmayı deneyebilirsiniz. Kodlamayla ilgili web sitelerinde, forumlarda ve sosyal medya platformlarında birçok uzman ve sizin gibi yeni başlayan yazılımcıya ulaşabilirsiniz.

 

 

 


Şule  ULABA

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Şule ULABA ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.