Öğrenci Kariyeri Banner

Yazılım Mühendisliği Dersleri Nelerdir?

Yazılım Mühendisliği Dersleri Nelerdir?

Yazılım mühendisliği bölümü birçok devlet ve de özel üniversitelerde bulunan bir bölümdür. Yazılım mühendisliği bölümü sayısal bir bölüm olduğu için sayısal puan ile yerleşilmektedir. Yazılım mühendisliği bölümünün hedefleri içerisinde mesleğinin gerektirdiği disiplin ve etik değerleri taşıyan, nitelikli mühendisleri yazılım endüstrisine kazandırmak bulunmaktadır.

Peki, yazılım mühendisliğini kazanmış öğrenciler hangi derslerden sorumludur, bu bölümün dersleri nelerdir? Bu yazımızda başta Boğaziçi Üniversitesi sonrasında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi yazılım mühendisliği bölümü derslerini teker teker inceleyeceğiz.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü Yazılım Mühendisliği Bölümünün amacı yazılım alanında donanımlı mühendisler yetiştirerek yazılım ve bilgi sistemlerinin evrensel gelişimine katkı sağlamaktır. 4 senelik bir bölüm olan yazılım mühendisliği bölümünde ilk yılda, genel fizik, genel kimya, analitik geometri ile kalkülüs, temel lineer cebir, çok değişkenli fonksiyonlar için kalkülüs, akademik okuma yazma becerileri ve programlama gibi temel dersler görülür. İkinci yıla geçildiğinde ise dersler bir önceki seneye kıyasla ayrıntılı işlenmeye başlanır. İkinci yılda, diferansiyel denklemlere giriş, sözlü akademik sunum becerileri, veri yapıları, dıscrete computatıonal structures, yazılım mühendisliğine giriş, Atatürk ilkeleri, mühendisler için istatistik, logic tasarımı dersleri görülür.

Üçüncü senede ise ileri iletişim becerileri, yazılım tasarımı, veri yönetimi ve dosya yapıları, bilgisayara mimarisi, algoritmalar, yazılım proje yönetimi, web uygulama geliştirmesi, işletim sistemlerine giriş ve yaz stajı 1 dersleri görülür. Dördüncü sene yani son senede yine yaz stajı 2, yazılım güvenliği, veri iletişimi ve bilgisayar ağları, yazılım mühendisliği bitirme projesi dersleri vardır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü, öğrencilerini son derece donanımlı yetiştirmek için yoğun bir programa sahiptir.

İlginizi çekebilir: 5 Adımda '' Yazılım Öğrenmek''

 

Yaşar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü

Yaşar Üniversitesi, İzmir’de yer alan vakıf üniversitelerindendin biridir. Yazılım Mühendisliği Bölümü İngilizce olarak verilmektedir. Yazılım mühendisliği bölümünde okuyan öğrenciler ilk sene, fizik 1-2, analiz 1-2, programlama ve problem çözme 1-2 ve analitik muhakeme ve İngilizce dersleri görürler. İkinci senede Atatürk İlke ve İnkılapları 1-2, uygulamalı doğrusal cebir, yazılım mühendisliği ilkeleri, mühendisler için olasılık ve istatistik, veri yapıları ve algoritmalar, Türk dili 1-2, yazılım sistemi analizi, veri tabanı sistemleri gibi ODTÜ ile benzer dersleri görürler. Üçüncü senede sosyal sorumluluk, yazılım tasarımı mimarisi, sayısal tasarım, mühendislik ekonomisine giriş, işletim sistemleri ve ağları, proje yönetimi, otomotlar kuramı, yazılım inşası, girişimcilik ve iş planlaması derslerini görürler. Ve son senede ise, mezuniyet projesi 1-2, iş sağlığı ve güvenliği ve staj derslerini görürler.

Dikkatinizi çekebilir: Yazılım ve Bilgisayar Mühendisliği Öğrencilerinin Ufkunu Açacak 5 Kitap

 

Bahçeşehir Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü

Bahçeşehir Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümünde görülen dersler Yaşar Üniversitesi ve ODTÜ’de okutulan dersler ile paralellik gösterir. Her üniversitenin amacı alanında başarılı mühendisler yetiştirmek olup öğrencilere kaliteli eğitim vermektir. Bahçeşehir Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümünde okuyan öğrenciler birinci yıllarında genel fizik, genel kimya, diferansiyal ve integral hesaplama, iletişim becerileri, programlamaya giriş derslerini görüyorlar. İkinci senede ise, doğrusal cebir, programlama dilleri, hesaplama sistemleri, veri yapıları ve algoritmalar, yazılım mühendisliği analiz ve tasarımı, veri tabanı yönetim sistemleri gibi dersleri görürler. Üçüncü senede ise Türk dili, yazılım proje yönetimi, olasılık ve istatistik, non-departmental elective, departmental elective, nümerik analiz, yazılım mimarisi, insan bilgisayar etkileşimi derslerini alırlar. Ve son olarak dördüncü senede mühendisliğin teknik olmayan yönleri, yazılım doğrulama ve geçerleme, Atatürk İlke ve İnkılapları 1-2 ve staj derslerini almaktadırlar.

 


İçerik Ekibi

Öğrenci Kariyeri yazarlarından İçerik Ekibi..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.