Gabriel Garcia Márquez
Márquez ise, İrlandalı yazar James Joyce’u ve bilinç akışı tekniğini kullanmadaki ustalığıyla öne çıkan Virginia Woolf’u bir ilham kaynağı olarak görüyor: “James Joyce’un Ulysses’inden, gelecekteki yazarlık kariyerimde bana yardımcı olacak bir şey öğrendim: iç monolog. Sonrasında bunu Virginia Woolf’ta da buldum ve onun bu tekniği kullanış biçimini Joyce’tan daha çok sevdim.”
Haruki Murakami
Yazdıklarıyla onlarca ülkede çok satanlar listesinden inmeyen Murakami ise, ilham kaynağını açıklarken Batı kültürünün, kendisi üzerindeki etkisine değiniyor: “Batı kültürüne iyice daldım; caz müzik, Dostoyevski, Kafka, Raymond Chandler… Bu benim kendi dünyamdı, hayal mekânımdı. İstersem St. Petersburg’a ya da Hollywood’a gidebilirdim. Romanın asıl gücü de bu, istediğiniz yere gidebilirsiniz. Şu anda Amerika’ya gitmek oldukça kolay, herkes dünyada istediği yere gidebilir. Ancak 1960’larda bu neredeyse imkânsızdı. Bu yüzden ben de okudum ve müzik dinledim ve işte oradaydım. Rüya görmek gibi zihinsel bir süreçti bu.”
Victor Hugo
Romantizmin en bilinen temsilcilerinden Victor Hugo, eserlerinde sık sık Paris’ten ilham almıştır ve özellikle Notre Dame’in Kamburu isimli ünlü eseri onun Paris sevgisine güzel bir örnektir. Hugo’nun bu romanı yazma nedeni, o dönemde bir katedral yıkılmak istendiği için kiliseye olan ilgiyi arttırmaktır. Gerçekten de romanın ardınadan katedral yenilenir ve eskisinden daha güzel bir hale getirilir.
Anne Frank
14 yaşındaki Anne Frank, tüm dünya tarafından tanınacak bir yazar olacağından habersizdi. Çünkü o, küçük bir kız çocuğuyken savaş sırasında tuttuğu günlüklerin, ölümünün ardından yayınlanmasıyla dünyaca tanınan bir yazar haline gelmiştir. Frank, bu günlükleri, Naziler tarafından yakalanmamak için 2 yıl boyunca saklandığı çatı katında tutmuştur. Onun ve ailesinin saklandığı bu ev ve Anne’nin gizli odası, Amsterdam’ın merkezinde bulunmaktaydı. O yılların ona getirdiği duygular, yaşanmışlıklar sayesinde büyük bir yazar olduğunu söyleyebiliriz.
Franz Kafka
Prag’da dünyaya gelmiştir. Ve tüm dünyanın dikkatini çeken Dönüşüm, Dava, Şato gibi eserlerini yine burada kaleme almıştır. Bu nedenle onun eserlerine ilham olan yerler, anlamak için; Prag’da müze olarak görülebilen evi, Wenceslas Meydanı, Cafe Louvre, Yahudi Mezarlığı ve Prag Kalesi’ni mutlaka ziyaret etmek gerekir.
Joseph Conrad
Conrad ticari denizciydi. Karanlığın Yüreği, Conrad’ın Kongo’ya yolculuğu olmasaydı muhtemelen yazılamazdı. Francis Ford Coppola’nın 1979 tarihli Apocalypse Now adlı filmini izlemediyseniz, filmden önce müthiş bir eser olan bu kitabı okumanızı öneririz.
Joseph Heller
Heller Catch 22 adlı eserine reklam ve metin yazarlığı mesleğini sürdürürken başladı fakat romanında askeri hava kuvvetlerinde geçirdiği dönemden büyük ölçüde esinlenerek yazdı.
Stephen King
Lise öğretmeni olan King hafta sonlarını ve akşamlarını yazmaya ayırıyor. Carrie adlı eserinde edebiyat tarihinin en önemli mezuniyet balosu sahnesini yaratmasında öğretmenlik hayatının büyük bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.