Öğrenci Kariyeri Banner

V For Vendetta ve Barut Komplosu Arasında Nasıl Bir Bağ Var?

V For Vendetta ve Barut Komplosu Arasında Nasıl Bir Bağ Var?

Barut Komplosu, bir grup yönetim karşıtı İngiliz Katolik tarafından, İngiltere Kralı I. James ve diğer aristokratları öldürmek için 5 Kasım 1605'te yapılan Parlamento Binası'nı havaya uçurma girişimidir.  Kral I. James ve diğer aristokrat kesimine karşı bir başkaldırı olan Barut Komplosu, 12 komplocunun katılımı ile gerçekleşti.

Bu olaydan kaynaklı olarak Guy Fawkes, İngiliz tarihinin en büyük 'vatan haini' ilan edilecekti. 23 yaşındayken Katolik bir asker olan İspanyol ordusunun Hollanda birliğine katılan Fawkes, çok başarılı bir askerken 1604 yılında İngiltere'ye dönmek durumunda kaldı.İngiltere'ye döner dönmez Robet Catesby ve diğer komplocularla tanışan Fawkes, arkadaşları ile beraber 'Barut Komplosu' adlı olayda aktif olarak yer alacaktı.

 

Günümüzdeki V for Vendetta kavramı ile alakası var diyemeyiz. Katolik Kilisesini yönetime geçirmek isteyen Fawkes ve arkadaşları, 5 Kasım 1605 günü harekete geçti. Olayı kendi kurgulamamasına rağmen barut fıçıları ile beraber yakalanan Fawkes, böylece hemen tutuklandı ve 31 Ocak günü vatan hainliğinden dolayı idam edildi.

Guy Fawkes'in hikayesi burada bitse de Fawkes ile fazlasıyla özdeşleşen V for Vendetta'nın neden özgürlük için savaşan biri olarak lanse edildiğine gelecek olursak 2020'li yıllarda faşist bir yönetime sahip olan İngiltere'ye karşı özgürlük için savaşan V ile Fawkes bambaşka ideolojilere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Fawkes ile V'nin tek ortak noktası ise yönetime karşı olan eylemleridir.

Günümüzde İngiltere'de her yıl 5 Kasım gecesi, Guy Fawkes günü olarak kutlanıyor. Büyük şenliklerle kutlanan bu gecede büyük fıçılar ateşe verilerek sokaklarda yuvarlanıyor ve havai fişekler patlatılarak Guy Fawkes'in ölümü kutlanıyor.

 

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.