Öğrenci Kariyeri Banner

Yataktan Çıkamıyorsanız Dikkat!

Yataktan Çıkamıyorsanız Dikkat!

Bazı hastalıklar çoğu zaman bizler bunun için kişisel özellik olarak nitelendirsek de bir hastalık sonucu olabiliyor.

Birçok insan için uyandığında yataktan çıkamama sorunu olur. Yataktan çıkmama isteği olarak bilinen Klinomani sendromunda ise kötü havalarda kişiye işkence gibi geliyor yatağından ayrılmak. Bu kişiler yatağına, yorganına ve yastığına karşı gerektiğinden fazla sevgi duyuyor (biz buna bir nevi aşık da diyebiliriz). Bazı zamanlarda bu kişiler sadece kötü havalarda değil her zaman bu durumu yaşayabiliyor. Aynı zamanda uzun süre yatakta vakit geçirme istediği de hissedebiliyor bu hastalar.

klinomani

Kişilerde depresyon sonucunda da ortaya çıkabiliyor bu sendrom. Bu sorunu yaşayanların çoğunlukla iradesiz ve hazza düşkün olduğu da açıklanmış. Dünyada ise erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görüldüğünü belirten psikologlar aynı zamanda durumun hormonal veya sorumluluklar gibi nedenlerden de kaynaklanabileceğini söylüyor. Sendromun yapısal olarak algılamamak gerektiğini ve farklı sonuçlar doğurabileceğinin de altını çizmişler.

Sendromdaki sorunun aslında uyanma saati sıkıntısı olmadığı, kişilerin yataktan çıkmak istemediği , uyanık bile olsalar yatakta kalma tercihinde bulunduğu veya işlerini yatakta yapmak istediği gözleniyor. Örneğin ders çalışmak, film-dizi izlemek gibi…

Tedavisi olarak hayatında bir amaç edinmek, yakınlardan destek alınması eğer yeterli gelmiyorsa uzmandan yardım alınması, kişinin kendisine zaman ayırması, boş zamanlarını da düzenleyici şekilde planlaması, hayatındaki olayları algılayış tarzı da kişinin mutsuz olmasına yol açacağından pozitif olmak için çeşitli yollara başvurabileceği gibi seçenekleri göz önünde bulundurulabilir.

Ve merak etmeyin yatakta keyif yapmakla yatakla bir hale gelmek farklı şeyler…


Bilge Amaç

Yıldız Teknik Üniversitesi - Elektrik Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.