Öğrenci Kariyeri Banner

Yakın Gelecekte Hayatımıza Girecek Teknolojiler

Yakın Gelecekte Hayatımıza Girecek Teknolojiler

Gücünü Vücuttan Alan Giyilebilir Teknolojiler

Vücutlarımız için zengin birer enerji kaynağı diyebiliriz. Artık pil yerine vücutla çalışan cihazlar/teknolojiler üretme konusunda adeta bir yarış var. Bu yüzden bilimciler de egzersiz yaparken harcanan enerjinin bir kısmını elektriğe dönüştürebilen teknoloji geliştiriyor. Colorado Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, vücut ısısını biyolojik bir pile dönüştürebilen giyilebilir bir cihaz geliştirdi. 

Yapay Gözler

Biyonik gözler uzun yıllardır bilim-kurgu kitaplarında ya da filmlerinde kullanılan unsurlarından biriydi. Bu hayal yakında gerçeğe dönüşecek. Farklı türlerde görme engeli olan kişilere görme yetisini kazandıracak teknolojiler çok yakında tanıtılacak.


Drone’lar ve Uçan Taksiler İçin Havaalanı

Gelecekte dronelar ve uçan taksiler için havaalanları yapıldığını göreceğiz. Hatta bunun ilk örneği yakın zamanda İngiltere’nin Coventry kentinde yapılmaya başlandı.

Enfeksiyonu Tespit Edebilen Akıllı Dikişler

17 yaşındaki Dasia Taylor, yara iltihap kaptığında derideki pH seviyesini tespit ederek kırmızıdan koyu mora dönen akıllı dikişler üretti. Kırmızı pancar suyunun pH derecesi 9 olunca doğal olarak renk değiştirdiğini fark eden genç Dasia, dikiş malzemesi olarak boyayı kullanmış.

Robotik Rehber Köpekler

Rehber köpekler günlük hayatta görme engelli vatandaşların gerçek anlamda eli ayağı oluyor. Loughborough Üniversitesi’nde okuyan Anthony Camu, robotik rehber köpek geliştirdi. Adını Yunan mitolojisinde aydınlıktan ve görme yetisinden sorumlu olan tanrıça Theia’dan alan bu ürün, bir rehber köpeğin görevlerini yerine getirirken aynı zamanda gerçek zamanlı verileri (trafik yoğunluğu, yayalar ve araçlar, hava durumu vs.) işleyerek kestirme ve güvenli rotalar oluşturuyor.

Kendi Kendini Onarabilen Canlı Beton

Bilim insanları; kum, jel ve bakteri kullanarak ‘canlı beton’ adını verdikleri bir materyal geliştirdi. Dünyada sudan sonra en fazla kullanılan materyal olan betondan daha çevre dostu olduğu belirtilen bu materyal, kendi kendini onarma ve yüke dayanma özelliğine sahip. Araştırmacılar, bu materyalin çeşitli etmenlerle oluşan çatlakları kendi kendine onarabileceği ve havadaki zehirli maddeleri emebileceği için gelecek vadettiğini söylüyor.

Enerji Depolayabilen Tuğlalar

Yaşam alanlarımızı ısıtmak ve soğutmak için kullandığımız bugünkü çözümler ne yazık ki gezegenimize zarar veriyor. Bu yüzden kendi kendine yeten ve sürdürülebilir çözümler üretme çabasında enerji depolayabilen tuğlalar hayati önem taşıyan şeylerden biri olacak.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.